Antiek bureau

Antiek bureau

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorAntiek bureau

Bureaus zijn tegenwoordig eenvoudig qua stijl en decoratie. Sinds computers en laptops hun intrede hebben gedaan in het dagelijks leven, voldoet een simpele werktafel vaak al als bureau. In de 18e, 19e en begin 20e eeuw was dat echter heel anders. Een bureau werd gezien als meubel voor belangrijke heren en moest daarom vooral klasse uitstralen. Bureaus of secretaires in woonhuizen of kantoren bevatten vele lades, kasten en (post)vakken en soms een rolluik of klep om belangrijke documenten op te kunnen bergen. Een antiek bureau werd bovendien vervaardigd van de mooiste houtsoorten zoals mahonie, noten of eiken en bovendien tot in detail versierd en afgewerkt.

Anno 2015 zorgt een antiek bureau in je werk- of woonkamer voor een vleugje charme en klasse van weleer. Zeker als je het combineert met de juiste meubelen of woonaccessoires, kun je in een handomdraai de klassieke sfeer van die periode in jouw inrichting tot leven brengen. Hieronder een aantal tips hoe je een antiek bureau kunt gebruiken.

Antiek bureau: de vintage musthave!

Als je graag een bijzonder meubel in huis haalt waarmee je een retro knipoog aan je inrichting geeft, dan is een antiek bureau perfect voor jouw woning! Het donkere hout, de prachtige details, het eventuele rolluik: het is een prachtig plaatje!

Een antiek bureau schittert in je werkkamer maar ook in de woonkamer kun je ‘m zonder moeite neerzetten. Het is een lust voor het oog en past in elke stijl. Een geweldig contrast met Scandi en een moeiteloos samengaan met klassiek.

Voor wat voor antiek bureau kies jij?

Eyecathers: antieke bureaus

Denk je aan een klassiek, antiek bureau, dan zie je een Engelse schrijftafel voor je in glanzend mahoniehout met mooie bronzen handgreepjes. Onder het werkblad bevinden zich vele lades met sierlijk beslag van brons.

Het werkblad van dit soort antieke bureaus is vaak ingelegd met (gekleurd) leer en prachtig afgewerkt of gestempeld. Zo’n antiek bureau straalt daardoor absolute luxe en klasse uit: een echt herenbureau waar vroeger belangrijke zaken aan werden besproken of opgetekend.

Een Nederlands antiek bureau is vergelijkbaar qua stijl en heeft vaak een werkblad van donker glanzend hout, (rood) vilt of leer, soms met gouden of zilveren afwerking. In het houtwerk zie je vaak bloemversieringen of leeuwenkoppen terugkomen.

Antiek bureau van eikenhout

Het wat simpelere antieke bureau is vaak eenvoudiger versierd en vervaardigd van eikenhout. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de kantoorbureau’s en meubelen die gebruikt werken in bedrijfspanden aan het begin van de 20e eeuw.

Een wat fijner antiek bureau oftewel dames schrijftafel is het antieke bureau op dunnere, hoge houten poten met boven het werkblad vele lades en (post)vakjes. Vaak kon door middel van een rolluik het werkblad van zo’n antiek bureau worden dichtgedaan.

Secretaire

Het klepbureau ofwel secretaire is een prachtig klassiek meubel. Het doet aan de onderkant, onder het werkblad, wat massiever aan door de vele lades. Maar vergis je niet, ook dit meubel is tot in detail afgewerkt met de mooiste houtsoorten en decoraties!

Het schrijfblad kan worden opengeklapt zodat er een antiek bureau ontstaat. Het schrijfblad is vaak, net als bij de klassieke bureau’s, ingelegd met leer of versierd hout. Soms bevat het een leesplankje of hekwerkje van brons, in dezelfde sierlijke stijl als de handgreepjes.

Frans antiek bureau

Het Franse bureau tenslotte is misschien het meest rijk versierde antieke bureau en heeft daardoor een luxe, imposante uitstraling. Het werkblad en de lades rondom zijn vaak bont versierd met gekleurde ornamenten, bronzen versieringen en ingelegd met bijvoorbeeld ivoor, schildpad of geelkoper.

Een dergelijk antiek bureau ziet er indrukwekkend uit en doet het goed als eyecatcher in je werkkamer, maar ook in een hotel of kantoorpand. Zet er een mooie bloemenvaas op en laat het meubel verder voor zich spreken. Zo’n antiek bureau heeft echt niet veel nodig!

Een klassieke sfeer in huis met antieke bureaus

Vooral het wat simpele antieke bureau is uitermate geschikt om wat mooie woonaccessoires op te zetten voor een klassieke, vintage of zelfs retro uitstraling in huis. Een antiek bureau is heel klassiek en past daardoor eigenlijk wel in elk interieur. Ook een antiek bureau met rolluik is een klassieker die in elk huis past!

  • Wil je bij de klassieke stijl blijven, dan is een globe, een sterrenkijker of klassieke kandelaar natuurlijk prachtig voor op het bureaublad. Zet wat oude boeken of encyclopedieën in de postvakjes van je secretaire en eventueel een ganzenveer of inktpotje op het blad;
  • Wil je de klassieke stijl naar de rest van je werk- of woonkamer doortrekken, hang dan een mooie bronzen spiegel boven het antiek bureau en leg er een klassiek tapijt onder;
  • Een antiek bureau kan er soms, en dan voornamelijk op het werkblad, wat verweerd en gebruikt uitzien. Je kunt dit eenvoudig laten restaureren, maar ook zo laten. Als de beschadigingen niet te groot of opvallend zijn, geeft het namelijk karakter aan je meubel.