Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorAntiek

Antiek

Houd je van oude meubelen, die een vleugje antieke charme in je huis uitstralen? Absoluut begrijpelijk, want antieke meubelen brengen een bepaalde flair uit het verleden met zich mee en creëren op een geweldige manier sfeer in jouw omgeving.

Het maakt niet uit of je nu een koopje op de rommelmarkt vindt of een prachtig mooi dressoir erft, want elke vorm van antieke meubelen verbeterd het interieur met een bijzonder karakter en brengt in iedere inrichting een licht antieke sfeer. Als je je tot één meubelstuk beperkt, dan wordt deze flair echter niet goed uitgedrukt. Of je moet een mooie blikvanger willen in een rustige ruimte, dat kan ook prachtig werken in een interieur.

Antieke meubelen

 • Antiek secretaire: een antiek secretaire is een zeer populair meubelstuk, omdat u met enkele highlights een geweldige blikvanger in de kamer heeft. Ongeacht of het in de werkkamer, in de hal of in de woonkamer staat – een secretaire ziet er in zijn antieke look niet alleen mooi uit, hij is ook nog eens als schrijftafel te gebruiken.
 • Antieke buffetkast: niet alleen een secretaire is een tijdloze klassieker onder de antieke meubelen, maar ook een buffetkast. Een buffetkast ontvouwt zijn volle glorie vooral in de eetkamer, woonkamer of keuken. In deze omgeving staat deze goed en past perfect in bijvoorbeeld een Brocante keuken.
 • Antieke tafels: tafels die nu beschouwd worden als antiek kunnen van uit de middeleeuwen tot aan de helft van de 20st eeuw zijn. Vooral in de 18e eeuw kwamen er eettafels die enorm lang en groot waren. Helaas kunnen we die mooie antieke tafels tegenwoordig niet goed kwijt. Maar wel hebben we vaak nog ruimte voor een mooie schaak-, bijzet-, of dientafel. Allen antiek, elke tafel met zo zijn eigen waarde.

Accessoires die antiek zijn

 • Antieke fotolijsten: antieke fotolijsten zijn zeer populair en niet alleen bij oma thuis – zelfs in moderne inrichtingen vind je kostbaar antiek. Wat er vooral mooi uitziet: als een moderne afbeelding in deze antieke fotolijsten zit. Dat is een fabelachtig contrast, wat je in veel woonstijlen zult vinden.
 • Antieke vazen: antieke vazen verfraaien elke ladekast, bijzettafel en vensterbank. In een opstelling werken deze accessoires, die de look van het verleden al uitstralen, echt helemaal geweldig!
 • Antieke spiegels: bij spiegels geldt hetzelfde als bij fotolijsten. Een gouden spiegel die uit de Barok tijd komt, ziet er prachtig uit, zodat je dit juweeltje zo in jouw huis kunt ophangen.
 • Antieke klokken: wandklokken, staande klokken, tafelklokken of rijtuigklokken zijn een aantal voorbeelden van klokken die tegenwoordig als antiek worden beschouwd. Zo heeft uiteraard iedere klok zijn kenmerken en ornamenten, waardoor de ene antieke klok van meer waarde is, dan de andere klok.

Duurzame meubelen van antiek

Onze maatschappij is een wegwerpmaatschappij – wij kopen een heleboel dingen, die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben of die van slechte kwaliteit zijn. En wat doen we? Wij gooien die objecten weg. Of het hier om meubels gaat, zoals kasten en tafels, om accessoires, zoals klokken of eten. Omdat we die dingen het liefst zo goedkoop mogelijk kopen en dat is precies de basis voor onze maatschappij.

Maar wat kan jij er tegen doen? Waarom grijp je niet naar antieke meubelen? Als jouw woonstijl onder Shabby Chic, Barok of vintage stijl valt, dan ben je voorbestemd, om antieke meubelen in huis te halen. Maar ook bij moderne inrichtingsstijlen, zoals de Industriële Look, zien antieke meubelen er super uit.

Dus wanneer je antieke meubelen in huis haalt, volg dan het motto: behoud hulpbronnen, bescherm het milieu, recycle oude meubels en let op duurzaamheid. Maar wat als de meubelen op de rommelmarkt of dat oude erfstuk er niet meer zo uitzien, dat je deze meubels in je huis wilt hebben? Daar is maar één remedie tegen: recyclen!

Recycle antiek

Als de oude meubelen een nieuw likje verf nodig hebben of als het alleen een nieuwe laak lak is, dan zijn deze antieke meubelen meestal ook te recyclen. Natuurlijk is dit een kleine inspanning, maar het zal de moeite waard zijn!

Hier zijn de materialen die je voor het recyclen van meubels nodig hebt:

 • Schuurpapier
 • Lak
 • Wax
 • Borstel
 • Doeken
 • Staalwol

En hier volgen ook de stappen die je dichter bij wonderschone, antieke meubelstukken brengen:

 • Stap 1de oude lak verwijderen: voordat je het meubelstuk opnieuw kunt lakken of verven, moet je eerst alles daaronder verwijderen. De oude lak, verf en lijmresten moeten verwijdert worden, omdat anders de nieuwe lak niet aan het oppervlak hecht. Met schuurpapier kan je dit allemaal verwijderen. Schuur echter alleen de verf en lak er af, zodat je niet het hout wegschuurt!

Belangrijk om te weten: schuur altijd alleen in de richting van de nerf van het hout! En als er houtsnijwerk op de meubels aanwezig is, behandelt dat dan met staalwol.

 • Stap 2nieuwe lak: wanneer alle verfresten verwijderd zijn en het oppervlak geschuurd is, dan kan de nieuwe lak worden aangebracht. Het beste is om hier een kwast voor te gebruiken, zodat je het oppervlak snel kunt bewerken.

Waarschuwing: bewerk het meubelstuk op zo’n manier, dat er geen druppels verf of lak ontstaan of dat er haren in de lak kleven.

 • Stap 3polijsten: als de lak droog is, dan kan het meubelstuk gepolijst worden. De wax laat zich eenvoudig met een doek op het oppervlak aanbrengen. Polijsten geeft het meubelstuk niet alleen een mooie glanzende afwerking, maar is tegelijkertijd ook een verzegeling van het hout.

Met antiek in huis, voeg je een vleugje persoonlijke sfeer toe. En doordat antiek veel stijlen en tijden in zich heeft, is er voor in ieder interieur wel een antiek meubelstuk of woonaccessoire dat er helemaal bij past.

Op zoek naar meer inspiratie op het gebied van een bepaalde tijd of een specifieke stijl? Vergeet dan niet een kijkje te nemen in het online magazine van Westwing, Nederlands eerste, exclusieve Home & Living webshop. Hier vind je de nieuwste interieurtrends, styling tips & tricks en home updates om van jouw huis een uniek huis te maken.