Antieke meubels

Antieke meubels

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorAntieke meubels

Antiek wordt vaak geassocieerd met saai en oubollig. Het doet je wellicht denken aan het interieur van je oma of aan kleine antieke winkeltjes met oude spulletjes. Niets is minder waar. Antiek is namelijk ontzettend trendy! Steek antieke meubels in een nieuw jasje en je hebt een uniek meubelstuk. Eigenlijk een soort stukje kunst in je kamer.

Antieke meubels vind je in tweedehands winkels, op internet of op markten en veilingen. Het zijn vaak grote brocante tafels of klassieke Engelse coulissen tafels. Probeer eens door het oude heen te kijken en bedenk hoe de meubelen er met een likje verf uitzien. Vul aan met brocante accessoires en jouw woonkamer ziet er meteen gezellig uit!

Antiek wordt klassiek

Antieke meubels zijn prima te combineren met diverse woonstijlen, zoals de moderne en retro stijlen. Toch passen de meubels het beste bij een klassiek interieur. Een klassieke woonstijl wordt gekenmerkt door donkere kleuren, als zwart- en bruintinten. Er wordt vooral gebruikgemaakt van hout en luxe stoffen, zoals leer en fluweel. Erfstukken, een verzameling schilderijen en een verweerde kroonluchter zijn van die typische voorbeelden die zorgen voor een klassieke uitstraling.

DIY: Antieke meubels restaureren

Antieke meubels zijn natuurlijk alleen mooi als ze er nog een beetje goed uitzien. Een stoel waar je niet op kunt zitten of een tafel waar je niets op kunt zetten, hebben weinig toegevoegde waarde. Gelukkig zijn antieke meubels gemakkelijk zelf op te knappen. Dit doe je in drie stappen:

  1. Constructie: Oude meubelen, met name stoelen, worden vaak onbruikbaar omdat de lijmconstructies niet meer goed zijn. Om deze antieke meubels weer bruikbaar te maken, is het van belang om alle oude lijmresten te verwijderen en nieuwe lijm aan te brengen. Afhankelijk van het soort materiaal kun je hiervoor houtlijm of constructielijm gebruiken. Bij schroefverbindingen in plaats van lijm, zoals bij kasten, kunnen de schroeven steviger worden aangedraaid of worden vervangen door nieuwe schroeven.
  2. Reparatie: Krassen of scheuren in onbehandeld hout kun je herstellen door ze vochtig te maken en er met een hete strijkbout overheen te gaan. Diepere beschadigingen in antieke meubels vul je op met speciale houtplamuur.
  3. Afwerking: Een antiek meubelstuk kun je afwerken met meubelwas om de meubels te voorzien van een beschermende laag, om ze op te frissen of voor het camoufleren van gebruikssporen. Ook kun je antieke meubels een beschermende laag geven met lak of beits.

Tip!
Antieke meubels zijn ook leuk te combineren met bijvoorbeeld glas-in-lood. Haal de deurtjes van de kast eruit en vervang ze door glas-in-lood platen. Kies voor gekleurd glas voor een vrolijk effect!

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.