Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorAquarium verlichting

Aquarium verlichting is de bron van licht voor de planten en aquariumvissen in je aquarium. Alle levende wezens (dus ook planten, vissen, garnaaltjes, kreeftjes en andere waterdiertjes) hebben licht nodig. Licht brengt dieren en planten de vitaminen en de bouwstoffen die ze nodig hebben en beïnvloed processen omtrent de stofwisseling. Een goede lamp als aquarium verlichting zorgt ervoor dat je planten goed groeien en meer zuurstof om kunnen zetten.

Als je naast planten ook aquariumvissen hebt, zal je merken dat de extra zuurstof hen goed doet. Je vissen zullen zich energieker gedragen en meer natuurlijk gedrag vertonen. Het kan zelfs een invloed hebben op hun paargedrag, wat voor de kwekers onder ons een geweldig voordeel is. Met een goede dimmer aangesloten op de aquarium verlichting kan je het licht wisselen tussen dag- en nachtstand om zo een natuurlijk ritme na te bootsen voor je vissen. Als vissen dit natuurlijke ritme kunnen volgen worden zij ouder en blijven ze langer gezond.

Ook het soort aquarium verlichting is belangrijk. LED verlichting geeft weinig warmte af en verbruikt weinig energie. Daarom heeft deze verlichting de voorkeur boven traditionele verlichting. Doordat LED aquarium verlichting minder warmte afgeeft, is de temperatuur in het water beter te reguleren en zal deze stabieler zijn. De energiezuinigheid van de LED lamp levert vaak een besparing op van 80 tot 90% ten opzichte van een normale lamp en tot 70% op een tl-armatuur. Geen wonder dat steeds meer mensen overstappen op LED aquarium verlichting!

Een voordeel waar minder over gesproken wordt, maar wat zeker vernoemd moet worden, is dat LED verlichting in uw aquarium veiliger is dan conventionele aquarium verlichting. De traditionele lamp geeft licht op 220 volt, de LED aquarium verlichting doet dat bij slechts 12 volt. Je kunt je voorstellen dat een hoog voltage in combinatie met water problemen op kan leveren. 12 volt aquarium verlichting is echter een zeer veilig voltage voor een natte ruimte. Dat geeft toch een veilig gevoel.

Dus welke vissen of planten je ook hebt; dit soort lampen is een uitstekende keuze voor allerlei soorten aquariumliefhebbers. Van de hobbyist en de starter tot de doorgewinterde fan van aquariums. Aquarium verlichting is tevens een uitstekend cadeau voor mensen die aquariums met vissen of planten hebben. Ze zullen veel plezier hebben van de mogelijkheid hun aquariumvissen of aquariumplanten te voorzien van optimale omstandigheden door het bieden van extra licht. Vooral als ze zien dat deze verlichting hun planten en dieren gezonder en sterker maakt door hetzelfde te bieden als onze zon; een geweldige bron van licht!