Asbak

Asbak

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorAsbak

Als er één woonaccessoire is die je in alle mogelijke kleuren, vormen en materialen vindt, is het wel de asbak. De asbak is niet alleen een gebruiksvoorwerp, het is ook een stijlvolle woonaccessoire.

En wat is nu een huis zonder asbak? Ook al rook je zelf niet, een asbak is de ideale accessoire die in ieder interieur aanwezig moet zijn. Kies het design dat past bij jouw woonstijl en verrijk je huis met deze praktische woonaccessoire.

De vele gezichten van de asbak

 • Ronde asbakken van vrolijk gekleurd glas in het groen, blauw, rood of geel.
 • Driehoekige kunststof retro asbakken in feloranje, geel, en groen.
 • Vierkante kristallen asbakken. Chique asbakken van marmer of ander natuursteen.
 • Chinese asbakken van jade.
 • Asbakken van mooi bewerkt metaal in zilver- of koperkleur.
 • Asbakken van kunstig houtsnijwerk.
 • Grillig gevormde asbakken van glas of klei in alle denkbare kleuren en fantasierijke patronen.
 • Gekke asbakken in de vorm van een opgehouden hand of met een glow-in-the-dark rand.

Asbakken kunnen zó mooi in een interieur passen, dat sommige mensen een mooi exemplaar hebben staan terwijl ze niet roken.

Open of gesloten

Functioneel gezien zijn er twee soorten asbakken: de open asbakken en de gesloten asbakken. De gesloten asbakken hebben een deksel, zodat de uitgedrukte peuken uit het zicht blijven en er minder geurtjes uit de asbak ontsnappen. De deksels zitten er los op of zitten vast en kan je dicht- en openklappen. Er zijn ook gesloten asbakken waarbij je met een druk op een knop de as in de bak laat verdwijnen.

Een asbak voor in ieder interieur

Als je rookt, is een asbak een onmisbaar voorwerp in huis. Gelukkig zijn asbakken nog steeds in vele uitvoeringen te verkrijgen, zodat je altijd een asbak zal vinden die goed bij jouw inrichting past. Zo kan je je asbakken gerust overal in huis laten staan: op de salontafel, op de eettafel, op balkon en op het terras.

 • Houd je van retro, ga dan voor zo’n bolvormige asbak in retro-kleuren.
 • Houd je eerder van klassiek , kies dan voor een zilveren asbak of een asbak van marmer.
 • Ook voor een strak interieur zijn er genoeg strakke, stijlvolle asbakken te vinden.

Asbak als collector’s item

Asbakken zijn tegenwoordig niet meer zo’n vanzelfsprekend item in huis als vroeger, toen iedereen meerdere asbakken in huis had, voor zichzelf of voor visite. Mooie oude asbakken vinden onder verzamelaars nog steeds gretig aftrek op antiekmarkten en rommelmarkten.

DIY: maak je asbak zelf

Een asbak bestaat wel in vele designs, maar soms wil je wel een meer uniek exemplaar waarmee je jouw interieur kan verrijken. Maak daarom je asbak eens zelf en geeft het die persoonlijke flair.

 • Maak van een oude plantenpot een asbak. Verfraai deze nog met een mooie kleur en je hebt er een praktische woonaccessoire bij. Ook heel ideaal voor in de tuin.
 • Of plaats op een oude kandelaar een zilver klein bakje en bevestig deze met stevige lijm. Een subtiele oplossing voor een asbak die veelal erg opvalt.
 • Daarnaast kan je ook een asbak maken uit klei. Of liever gezegd, geef je kroost een leuke DIY om te doen en maak uit klei een kleine asbak. Een speelse toevoeging aan je interieur.

Legen en schoonmaken

Als je je asbak leegt, pas dan op dat er geen smeulende peuken in de plastic vuilniszak terecht komen. Je kunt tijdens het gebruik een laagje zand in de asbak strooien, zodat de peuken doven en de hete as geen brandvlekken maakt. Als je baking soda gebruikt, worden ook geurtjes geabsorbeerd.

Zorg er in verband met de brandveiligheid in ieder geval altijd voor dat de asbak stevig staat en dat er geen brandende sigaretten of peuken uit kunnen vallen.

Is een asbak voor jou ook een onmisbare woonaccessoire? Combineer het functionele met het stijlvolle en ga op zoek naar een asbak die in jouw interieur past.

Vind het bij Westwing!

Ben je op zoek naar meer praktische woonaccessoires die gelijk ook stijlvol zijn? Kijk dan eens op Westwing, Nederlands eerste, exclusieve Home & Living webshop. Selecteer je favoriete items, voeg ze toe aan je winkelmandje en jouw asbak en andere accessoires zijn nog maar één klik bij je vandaan.

Vergeet verder niet een kijkje te nemen in het online magazine van Westwing. Hier vind je nieuwste interieurtrends en styling tips & tricks waarmee je van jouw huis een uniek huis maakt.