Barbecue

Barbecue

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorBarbecue

De dagen worden langer en de nachten warmer, dus het is leuk om zo veel mogelijk tijd buitenshuis door te brengen. Met de warme temperaturen is barbecuen heel erg populair.  

Het maakt niet uit of de barbecue in de tuin, op het terras, op het balkon, in een park of bij het water staat. Ga je voor een stenen barbecue of zet je toch een gasbarbecue bij jou in de tuin?

Eten van de barbecue? Echt lekker!

Worstjes, steaks, vis, groenten, halloumi kaas – niets smaakt lekkerder dan iets wat zelf buiten op de barbecue gegrild is. De beslissing maken welke barbecue de beste is, is niet eenvoudig doordat er zoveel verschillende soorten en modellen beschikbaar zijn.

Daarom is het belangrijk dat u zoveel mogelijk advies zoekt voordat u een barbecue koopt. Dit geldt met name als het om de aankoop van een aan de muur vast gemonteerde barbecue of om een bijzonder dure barbecue gaat.

Barbecue voor het uitkiezen

Wat is de juiste barbecue en de juiste methode om gerechten op de barbecue te bereiden? Er zijn vele mogelijke antwoorden op deze vraag. Terwijl de een bij zijn houtskool barbecue zweert, is de ander niet bij een gasbarbecue weg te krijgen, en er is ook een sterk argument voor een elektrische barbecue.

Het is daarbij ook belangrijk de juiste accessoires te kopen. Iedereen vindt hun manier de beste manier en daarom zal er nooit één definitief antwoord op deze vraag komen. Zelfs experts hebben verschillende meningen over welke manier het beste is.

Barbecuen – het beheersen van het vuur

Er zijn talloze mensen die heel graag barbecuen en iedereen heeft ooit wel eens gebarbecued, maar wat maakt deze manier van koken nou zo speciaal? De bereiding van vlees, groenten of andere voedingsmiddelen op een barbecue is vergelijkbaar met de methode van koken in de oertijd.

Oorspronkelijk wordt met de term barbecuen het roosteren boven een open vuur bedoelt, maar vandaag de dag kan dit niet zo letterlijk meer genomen worden omdat niet elke barbecue meer gebruik maakt van een open vuur. Er bestaat ook zoiets als een gesloten buiten barbecue. Warmte kan bijvoorbeeld ook elektrische gegenereerd worden.

Wat ook opvalt als voedsel op deze manier bereid wordt, is dat er geen kookgerei gebruikt wordt. Het voedsel wordt rechtstreeks op het rooster gekookt.

Het enige wat u nodig heeft, is vuur of een ander soort warmte en u kunt aan de gang! Bijzonder aantrekkelijk van deze manier van koken is dat de hitte en het vuur constant gemeesterd en gecontroleerd moeten worden, waardoor de meeste mannen ongelofelijk gefascineerd zijn door de barbecue en hier meestal de verantwoordelijkheid voor het koken nemen.

In tegenstelling tot andere vormen van koken, wordt het eten door thermische straling op de barbecue gegaard, zonder dat er een directe warmte geleiding plaatsvindt. Met behulp van een spies of een rooster wordt het voedsel boven de warmtebron en dus van buiten naar binnen gekookt. Deze methode van koken is wereldwijd populair en geliefd!

Barbecue – verschillende vormen en varianten

Er zijn ongelofelijk veel verschillende varianten barbecues en accessoires beschikbaar: van een eenvoudige wegwerp barbecue die specifiek ontworpen is voor op het strand of in het park, eenvoudige houtskool barbecues, elektrische barbecues, een gasbarbecue , tot zelfs een grote stenen barbecue die het hoogtepunt van de tuin en het terras is.

Voor specifiek voedsel en vlees is er ook een selectie van speciale instrumenten zoals bijvoorbeeld een kip-BBQ of een varkensvlees-BBQ waar het vlees aan het spit geroosterd wordt. Deze ongewone varianten komen vooral voor in de horeca of bij speciale evenementen en zijn in normale huishoudens zeer zelden te vinden.

De juiste barbecue

Afhankelijk van geografische en persoonlijke voorkeuren, zijn er verschillende soorten gerechten op de BBQ te bereiden, en voor elke variant is er ook een bijpassende BBQ. Sommige gerechten passen beter bij een houtskool BBQ en andere gerechten weer beter bij een gas BBQ. De bekendste namen in de BBQ-wereld zijn Broil King en Weber, waar Weber het vaakst gebruikt wordt.

Er wordt voornamelijk onderscheid gemaakt tussen directe en indirecte methoden. Het Amerikaanse begrip BBQ betreft hier beide manieren zowel als het koken in een BBQ-Smoker.

Direct op de barbecueGasgrill

Als het voedsel direct op de barbecue wordt gekookt, wordt het voedsel over een warmtebron geplaatst en vervolgens vanaf de onderkant gaar gekookt.

Hier moet niet vergeten worden het voedsel regelmatig om te draaien zodat het voedsel niet aan een kant verbrandt en aan de andere kant nog rauw is.

Voor deze methode zijn temperaturen van tot wel 270 graden Celsius nodig, zodat er een korst aan de buitenkant van het voedsel ontstaat die het eten aan de binnenkant tegen uitdrogen beschermt. Dit is mogelijk op bijna elk type barbecue, zowel elektrisch als met een open vlam.

Een speciale manier om direct te barbecuen wordt ook wel sizzling genoemd en houdt in dat het vlees heel kort bij extreem hoge temperaturen wordt aangebraden tot wel 800 graden. Heel snel ontwikkelt zich dan het gewenste geroosterde aroma zonder dat de binnenkant gaar wordt.

Een speciale barbecue die deze hoge temperaturen kan bereiken moet gebruikt worden om sizzling mogelijk te maken. Zo’n speciale barbecue heeft een ingebouwde zone met een keramische brander.

Indirect op de barbecue

In tegenstelling tot de directe bereiding van het eten op de barbecue, wordt het eten bij de indirecte variant niet direct boven de warmtebron geplaatst. Dit kan alleen maar met een gesloten barbecue zoals bijvoorbeeld een zogenaamde ‘kugelbarbecue’ of een afsluitbare gas barbecue.

Omdat de warmte aan de binnenkant van de barbecue gereflecteerd wordt en zich daardoor gelijkmatig rondom het voedsel verspreid, wordt het eten gelijkmatig aan alle kanten gekookt. Lagere temperaturen tussen de 130 en 220 graden zijn voor deze manier van koken meestal voldoende.

Voordelen van deze methode zijn dat het vlees of ander voedsel gelijkmatig gaar wordt zonder te verbranden en dat het vlees lekker mals blijft. Aan de andere kant duurt het met deze methode, afhankelijk van het type en de dikte van het vlees, veel langer tot het eten gaar is.

Barbecue tijd? Geen wettelijke voorschriften

Zo heerlijk als barbecuen ook is, en hoeveel plezier men er ook bij heeft, er komt altijd een bepaald geluidsniveau en bijbehorende geuren bij kijken die de buren niet altijd waarderen.

In uw eigen vakantiehuisje, tuin of terras van uw huis is er meestal een bepaalde afstand tussen u en de buren, maar steeds vaker ontstaan er ruzies tussen buren als er op het balkon of terrassen van huurhuizen gebarbecued wordt. Soms eindigen deze ruzies zelfs voor de rechter!

Het gebruik van een barbecue kan makkelijk door een huurbaas of eigenaar van een pand verboden worden. In principe is het echter zo dat grillen ​​in meergezinswoningen op het terras, het balkon of in de tuin is toegestaan tenzij er uitdrukkelijk in de huurovereenkomst staat dat het verboden is, of als de rook de huizen van de buren in gaat.

Nodig de buren uit voor de barbecue

Als er in het huurcontract niks over deze kwestie geschreven staat, dan zijn er geen duidelijke regels voor het gebruiken van de barbecue. In Nederland zijn er jammer genoeg geen wettelijke voorschriften die vertellen hoe en onder welke voorwaarden de barbecue gebruikt mag worden en hoe vaak en om welke tijden de buren moeten accepteren dat er gebarbecued wordt.

Ter discussie is altijd de vraag of en hoe lang voordat de barbecue aan gaat, de buren geïnformeerd moeten worden. Om ruzie te vermijden is het natuurlijk het beste als je de buren gewoon uitnodigt.

Degenen die ervoor  kiezen buiten hun eigendom te barbecuen moeten er ook zeker aan denken voorzichtig te zijn. Vaak komen er vonken van de barbecue af die tot bosbranden kunnen leiden. Bovendien mogen andere mensen niet lastig gevallen worden en er moet ook op gelet worden dat er geen regels zijn die het gebruik van een barbecue in een park of een veld bijvoorbeeld in het algemeen verbieden.

Als je je aan de regels houdt, niemand stoort en van te voren laat weten dat je gaat barbecuen, dan is een heerlijke en gezellige barbecue heel goed mogelijk.

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.

Aankomende sales