Barok

Barok

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorBarok

Met goud versierde zitmeubels, stucwerk op het plafond en veel spiegels – dat associëren we allemaal met de barok en wie de glamour en stijl uit dit tijdperk weer tot leven wil brengen, probeert met zulke en soortgelijke inrichtingselementen zijn huis een heel bijzondere sfeer te geven.

De barok wordt gekenmerkt door pracht en luxe, zoals het onder Lodewijk XIV geval was en zijn hoogtepunt beleefde tijdens het absolutisme, is de belichaming van de barokke schoonheid natuurlijk Versailles. Wie een beetje Versailles naar zijn eigen huis wil brengen heeft met barokke meubels en design-elementen een goed middel tot zijn beschikking om daarmee zijn eigen kleine koninkrijk creëren.

Barok – het tijdperk

De barok vindt zijn oorsprong in Italië, waar het woord barroco oorspronkelijk iets betekende wat op de een of andere manier verkeerd en onregelmatig was. Want in de loop van de contrareformatie droeg de kerk schilders, beeldhouwers en andere kunstenaars op om het katholieke geloof aan pracht en glorie bloot te stellen.

De strakke vormen van het vorige tijdperk, de renaissance, werden overdreven en verfraaid. Hoewel de voorliefde voor symmetrie grotendeels behouden werd, wilde men de geest prikkelen en werden emotie en beweging in de kunstwerken verwerkt.

Zo ontstond de weelderige, levendige en rijke barokke kunst die zijn hoogtepunt onder het absolutisme van de zonnekoning in Frankrijk beleefde en als geen ander de stijl overheersing en goddelijkheid overbrengt.

Aangezien het begin van de barok ook nog steeds is gekenmerkt door het lijden van de dertigjarige oorlog, spelen ook vergankelijkheid en verval een grote rol. De dichter Andreas Gryphius, die velen nog ongetwijfeld uit hun Duitse lessen kennen, heeft met zijn gedicht “Het is allemaal ijdelheid” dit gevoel van doelloosheid van alle menselijk streven, dat parallel met het kunstmatige grootsheid van de barok weerklinkt, perfect omschreven.

Wat is kenmerkend voor de barok?

Ongeacht of het in de schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur of in de mode en make-up kunst is, de barok betekent:

 • opzichtig zijn,
 • overdrijven,
 • emoties opwekken,
 • reacties provoceren,
 • versieren, decoreren en
 • genieten, want..

..het leven is al vol van lijden en dood. Het streven naar aardse genoegens en macht weerspiegelt zich in de waardevolle materialen en de aandacht voor detail. Iedereen die in Versailles is geweest, kent de “must-haves” van de barok:

 • stucwerk op de hoge plafonds,
 • goud,
 • veel helderheid en licht, maar ook
 • heldere en prachtige kleuren,
 • gedraaid hout,
 • zitmeubels met barokke stoffering,
 • gebogen en ronde vormen gelijktijdig in symmetrie en orde,
 • versierde en vergulde bustes en figuren,
 • edele tapijten en kostbare wandkleden – en natuurlijk:
 • spiegels.

Spiegels zijn niet alleen het symbool van de vergankelijke schoonheid, ze waren op dat moment ook nog heel duur en werden dus als absolute luxe beschouwd. Verder maakten zij een kamer nog groter en helderder, omdat ze het licht reflecteerden.

Schilderijen uit de barok zien er vaak verbluffend levensecht uit en hebben gedetailleerde figuren in poses van emotie en beweging. Prachtig versierde gouden frames maken de indruk af.

Hoe richt ik de stijl van barok in?

Wie een beetje royale charme in zijn eigen huis wil aanbrengen, maar niet in Versailles leeft, hoeft niet meer te twijfelen. Ook in moderne woningen laat zich met een paar essentiële hulpmiddelen de pracht en glorie van de barok ontvouwen:

 1. Behang in barokke look. Dit behang herkent u aan de weelderige achtergrondkleuren zoals bloedrood of paars met op de voorgrond gestileerde ornamenten van goud of andere metaal tonen.
 2. Zitmeubels van mahonie hout met gedetailleerde en gebogen vormen, bedekt met dikke kussens gemaakt van fijne stoffen zoals fluweel, brokaat of jacquard.
 3. De kleuren van de barok zijn roomwit tot vanille geel: stoffering, gordijnen of tapijten in deze kleuren laten de kamer helder en stijlvol uitkomen.
 4. Kroonluchter: kroonluchter met veel reflecterende glas- of kristal componenten en glanzend metaal zijn een onmisbaar onderdeel van de prachtige verheerlijking van het aardse bestaan. Grijp terug naar de moderne LED kroonluchter voor optimaal licht en design!
 5. Tapijten en schilderijen. Grote ramen, muren en vloeren zorgen voor een prachtige schittering.
 6. Decoratieve accessoires: gouden figuurtjes, bustes, fluweel en zijde en alles wat kostbaar is en glanst, verhoogt het gevoel van de barok. Ook horloges, edelstenen of rijkelijk versierde vazen passen daar uitstekend bij.

Met deze barok basics kun je deze pracht en heerlijkheid ook in je eigen woning laten terugkomen: maak van je eigen huis een paleis en voel je de koning te rijk!

Kijk voor meer styling tips en suggesties binnen bij Westwing. Westwing is de nieuwe manier van online interieur shoppen en biedt je alles voor een stijlvol huis. Kleurrijke woonaccessoires, bijzondere meubels, luxe keukenapparatuur, vernieuwende gadgets: allemaal producten van high-end designmerken die niet of nét in Nederland en België verkrijgbaar zijn. Laat je inspireren en bekijk hoe je de beste barok stijl bij jouw in huis kunt halen.