Batik

Batik

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorBatik

Ben jij een fan van kunst en decoratie uit alle delen van de wereld? Dan is het introduceren van Batik in jouw huis zeker een goed idee!

Geef je huis een Oosters tintje met de exotische en ongewone figuurtjes en vormgeving van Batik!

De oorsprong

Batik is een eeuwenoude kunstvorm en is afkomstig van Java, Indonesië. Batik bestaat uit een geruite print met een exotische twist. Kleding en doeken worden hiermee vervaardigd door middel van een waterafstotende was. Dit vervaardigingsproces wordt ‘batikken’ genoemd. Batik is terug te vinden in de typisch Indonesische kledingstijl. Deze kleding wordt met name vaak gebruikt tijdens Javaanse rituelen, zoals bijvoorbeeld Jaran Képang (een traditionele dans uit Java).

Batik in jouw interieur

Behalve op kleding, wordt Batik ook gebruikt op wandkleden. Met zo’n wandkleed heb je de kamer al snel gevuld met een exotische sfeer. Daarnaast houden de kleden goed warmte vast in de winter. Dit heeft als praktische bijkomstigheid dat je dus minder hoeft te stoken!

Doordat Batik al vrij druk oogt is, is het mooi om Batik aan een neutraal gekleurde muur op te hangen. Denk hierbij aan wit of andere lichtere kleurentinten, zoals beige, (licht)bruin, lichtblauw of lichtgrijs. Deze kleuren zorgen ervoor dat de aandacht gevestigd wordt op de Batik en creëert een rustige sfeer om de Batik heen.

Naast het Indonesische ruitjespatroon uit Java, is er ook een Indiase variant op Batik ontstaan. De Indiase Batik bevat meer vloeiende lijnen en vooral bloemenprints. Indiase Batik wordt naast kleding vooral gebruikt op vloerkleden en dekbedovertrekken. Wat beide typen Batik gemeen hebben, is het felle kleurenpallet. Zo vrolijk je je kamer in één keer op!

Meubilair

Om de gehele sfeer van Java en Indonesische cultuur door te voeren in huis, is het mooi om de Batik op te hangen boven donker houten meubilair.

  • Een mooie, lage, houten tv-meubel of ladekast accentueert de aanwezigheid van het Batikken wandkleed en creëert een typisch Indonesische sfeer.
  • Dit combineert mooi met eveneens donker houten stoelen en tafels.
  • Gangbare kleuren voor accenten en bekleding van de stoelen zijn wit en rood; de kleuren van de Indonesische vlag!

In grotere huizen en kamers benadrukt Batik aan de muur ook de grootte van de woning. Natuurlijk zijn er ook kleinere varianten voor de kleinere huizen en kamers. Batik is namelijk ook goed te implementeren in de slaapkamer. Hang een Batikken vloerkleed dan wel aan het hoofdeinde van je bed. Dit leidt het minste af als je een poging doet tot slapen.

Multi-inzetbaar

Batik komt niet alleen terug in wandkleden! Maak het plaatje af door sierkussens en zitkussens van Batik toe te voegen aan je interieur. Je kunt dezelfde Batik-print terug laten komen in je kussens, of juist voor een ander patroon gaan. Enige vorm van eenduidigheid is hierin wel zo prettig; gebruik hetzelfde patroon of hetzelfde kleurenpallet. Leg de kussens op de bank of op de stoel en geniet!

Voor een volledige inrichting gekleed in Batik, kun je zelfs servies en bestek in huis halen met een Batikken print! De borden bevatten een laag glazuur over de Batik heen, zodat de opdruk gespaard blijft en zelfs vaatwasbestendig is.

Materialen in huis

Om de stijl compleet te maken, kun je nog verder kijken dan alleen het donker houten meubilair. In deze stijl gaat het vooral om natuurlijke materialen, om de tropische en exotische sfeer in huis te halen. Naast hout zorgt ook riet hiervoor.

  • Haal een rieten fauteuil met een comfortabel zitkussen in huis en waan je in een relaxt vakantiehuisje aan het strand!
  • Een andere leuke toevoeging is het gebruik van hanglampen in de kamer. Bij voorkeur hanglampen met een stoffen lampenkap, om de oud-Indonesische sfeer op te roepen.
  • Ook leuke decoratie als palmbomen of andere tropische bloemen vormen een prachtige tropische combinatie.

Met Batik decoratie haal je dus makkelijk en snel een oosterse sfeer in huis. Laat je verblijden door de vrolijke patronen en kleuren en waan je op een vakantiebestemming in Java, in eigen huis!

Meer inspiratie nodig voor in je interieur? Vergeet dan niet een kijkje te nemen in het online magazine van Westwing!