Bauhaus

Bauhaus

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorBauhaus

Assymetrie, dynamiek, skeletbouw; dit zijn allemaal kenmerkende eigenschappen van de Bauhausstijl. Bauhaus is een bijzondere bouwstijl en kunststroming, die een heel chique draai kan geven aan jouw interieur!

Je kan deze stijl helemaal doorvoeren in je interieur, of juist kiezen voor een enkele blikvanger in de kamer. Want strak en modern in een landelijke woning, kan een heel mooi contrasterend effect geven.

Definitie van Bauhaus

De kunststroming Bauhaus – letterlijk ‘constructiehuis’ – komt voort uit het gelijknamige opleidingsinstituut, opgericht door Walter Gropius in het begin van de 20e eeuw. In dit opleidingsinstituut werd zowel kunst als architectuur met elkaar gecombineerd. Nieuwe ontwikkelingstechnieken werden er uitgeprobeerd en kwamen dan tot praktische of minder praktische ontwerpen.

  • Bauhaus richtte zich op verschillende aspecten van de kunst, zoals beeldhouwerij, vorm- en compositieleer.
  • Asymmetrische, geometrische en dynamische vormen in de kunst en architectuur werden de hoofdkenmerken van Bauhaus.
  • Het voor- of zij-aanzicht van een product of voorwerp moest een strakke en tweedimensionale indruk wekken.
  • Dit kwam niet alleen terug in schilderijen en beeldhouwwerken, maar ook in grafische ontwerpen in bijvoorbeeld reclamefolders.

Bauhaus kleurenpallet

Ook kenmerkend voor Bauhaus is het gebruik van primaire kleuren; rood, blauw en geel.

  • Deze basiskleuren benadrukten de schoonheid van eenvoud van de kunst en architectuur.
  • Naast deze kleuren, waren de tinten zwart, grijs en wit leidend in de stijl.
  • In combinatie met de primaire kleuren creëerde het geheel een chique en stijlvolle eenheid.

Tegenwoordig is Bauhaus niet meer gebonden aan het compacte kleurenpallet. Ook glimmend materiaal is hieraan toegevoegd, zoals zilver en goud. Denk hierbij aan een tafellamp met gouden lampenkap, of zilverkleurige ladekasten. De combinaties van kleuren en materialen lijkt wel oneindig!

 Moderne insteek

In de architectuur zien we Bauhaus wereldwijd nog steeds vaak terugkomen. Het NHOW-hotel in Rotterdam is een goed voorbeeld van de hedendaagse interpretatie van Bauhaus. Dit gebouw is in 2013 geopend en ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. De strakke lijnen en het glaswerk van het hoog gebouw zorgen voor een heel net geheel en chique uitstraling.

Bauhaus in huis

Wat meubilair betreft kun je Bauhaus ook makkelijk in huis halen.

  • De strakke, geometrische vormen creëren een sfeer van rustiek en luxe.
  • Het gebruik van iets fellere kleuraccenten zorgt daarbij voor het ietwat brutale contrast tussen rust en vrolijkheid.

Wat dacht je van een mooie, strakke, glazen tafel met zwarte hoogglans poten? Of een tv-meubel met aluminium handgrepen in de vorm van een halve cirkel? Alles valt en staat met geometrie!

Bauhaus meubilair is erg goed te implementeren in een huis dat is ingericht volgens de moderne stijl, waar het gebruik van strakke lijnen en geometrie ook de uitstraling van het interieur bepaalt. Vorm een nette eenheid door al het meubilair in dezelfde kleur aan te schaffen. Zo heb je een duidelijke en mooie diversiteit aan vormen van meubilair in huis en behoud je toch de eenheid in je interieur!

Muurdecoratie

Naast meubilair kun je Bauhaus ook toepassen op wanddecoratie in huis. Pak een kwast, een liniaal of meetlat, wat afplakpapier en schilder vrolijke, geometrische vormen op je muur. Driehoeken, kubussen en ruitenpatronen zijn gangbaar in verschillende groottes en geven jouw strak interieur een speelse twist. Creëer zo jouw eigen vorm van kunst!

Is het pakken van een verfkwast misschien iets te veel moeite? Dan is het effect van Bauhaus ook te verkrijgen met behang! Simpele ruiten- en kubuspatronen zijn genoeg om enigszins in de buurt te komen van strakke lijnen van Bauhaus. Het is een simpele kwestie van de muur eerst schuren, het behang te plakken, even te laten drogen en klaar is Kees! Want voor kunst hoef je niet altijd de handen uit de mouwen te steken!

Een nog makkelijkere en handigere oplossing is het ophangen van schilderijen in lijsten. Er zijn talloze schilderkunstwerken te vinden van de vele Bauhaus-kunstenaars die toen bekend waren, maar ook van de hedendaagse interpretatie erop. In plaats van je hele muur te beschilderen of te beplakken, kun je toch ook een groot of klein schilderij op een effen muur hangen? Kunst op klein formaat!

Bauhaus blijft een klassieke stroming in de kunst, met veel mogelijkheden wat betreft de interieurinrichting. Maak jouw ‘haus’ Bauhaus, met de inspiratie die je opdoet bij Westwing! Nederlands eerste, exclusieve Home & Living webshop.