Bijenwaskaarsen

Bijenwaskaarsen

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorBijenwaskaarsen

Bijenwas wordt soms toegevoegd aan voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld aan dropjes en snoepjes. Op de verpakking van die voedingsmiddelen wordt bijenwas dan weergegeven als E-nummer 901. Maar van bijenwas kan ook voorwerpen worden gemaakt.

Zo wordt van bijenwas bijvoorbeeld vaak bijenwaskaarsen gemaakt. Mocht je dus nog op zoek zijn naar mooie natuurlijk ogende kaarsen voor in je huis, dan zijn bijenwaskaarsen misschien wel wat voor jou!

Het verhaal achter bijenwas

Bijenwas is een vettige stof die door verschillende soorten bijen wordt aangemaakt. Die bijen maken van die bijenwas raten, en in de raten wordt honing opgeslagen. Bijenwaskaarsen zijn prachtige natuurproducten!

Keuze in bijenwaskaarsen

Er zijn allerlei verschillende soorten bijenwaskaarsen op de markt. Denk bijvoorbeeld aan stompkaarsen, dinerkaarsen of waxinelichtjes. Een andere bekende soort bijenwaskaarsen zijn de zogenaamde raatkaarsen: langwerpige kaarsen met een raatmotief erop.

Waarom bijenwaskaarsen?

Een groot voordeel van bijenwaskaarsen is dat ze een natuurproduct zijn, en dat er helemaal geen schadelijke stoffen in zitten. Ook kunnen bijenwaskaarsen een gunstig effect hebben op de werking van de luchtwegen, en brengen ze heel veel sfeer in huis. Bovendien ruiken ze lekker naar honing. Wie wil die geur nou niet in huis?

Bijenwaskaarsen kosten vaak wat meer dan ‘gewone’ kaarsen, maar je krijgt er dus ook veel voor terug!

De voordelen van bijenwaskaarsen

 • Natuurproduct zonder schadelijke stoffen
 • Goed voor je luchtwegen
 • Sfeervolle kaarsen
 • Kaarsen met een lekkere honinggeur

Do It Yourself: Zelf bijenwaskaarsen maken

Het is helemaal niet zo moeilijk om zelf bijenwaskaarsen te maken. Dit kun je zelf heel eenvoudig doen en wel op de volgende manier:

 • Smelt bijenwas in een dubbelwandige wassmeltpan, of doe dit au bain marie (boven een pan kokend water).
 • Stop een lont in een gietvorm, en zorg ervoor dat de vorm gesloten blijft! Hier kun je een elastiekje of een stukje klittenband voor gebruiken.
 • Leg een satéprikker over de bovenkant van de gietvorm heen, en laat de lont over de satéprikker heen hangen.
 • Giet de gesmolten was in de gietvorm. Daar kun je de wassmeltpan voor gebruiken, maar met de wassmeltpan kun je niet zo goed richten tijdens het gieten. Je zou de gesmolten was dus ook eerst in een kannetje kunnen gieten, en het daarna pas in de vorm kunnen gieten.
 • Laat de was goed afkoelen.
 • Knip de lont af tot de gewenste lengte. Het is het handigste als er nog een aardige lont aan de kaars zit, maar de lont moet wél uit zichzelf overeind kunnen blijven staan.
 • Haal de kaars uit de vorm.
 • Mocht de bodem van de kaars niet helemaal vlak zijn, dan kun je de bodem met een oud strijkijzer vlak maken.

Met de natuurlijke bijenwaskaarsen haal je zachtgeurende kaarsen in huis. De bijenwaskaarsen is in zoveel verschillende kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar. Zit er niets bij voor jou? Dan maak je toch gewoon je eigen bijenwaskaarsen? Geniet ervan!

Ontdek Westwing

Ook kaarsen en andere sfeerverlichting shop je eenvoudig online bij Westwing. Westwing is de nieuwe manier van online interieur shoppen en biedt je alles voor een stijlvol huis. Kleurrijke woonaccessoires, bijzondere meubels, luxe keukenapparatuur, vernieuwende gadgets: allemaal producten van high-end designmerken die niet of nét in Nederland en België verkrijgbaar zijn. Wil je je kaarsen ook in een mooie kandelaar neerzetten, dan bestel je die net zo eenvoudig mee. Daar wordt toch iedereen vrolijk van!