Broodtrommel

Broodtrommel

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorBroodtrommel

Bijna niemand kan het weerstaan: de geur van vers gebakken brood, ongeacht of het uit eigen oven komt, uit de broodmachine of van de bakker om de hoek. Natuurlijk smaakt brood en bolletjes het beste wanneer ze vers zijn gebakken, maar om het niet elke dag vers te hoeven kopen of omdat er restjes overblijven, moet het soms ook bewaren – bij voorkeur in een goede broodtrommel. Lees verder voor meer informatie over broodtrommels!

broodtrommelWaarom een broodtrommel?

Net zo belangrijk als het dagelijkse brood – deze zin komt altijd weer naar voren en is een indicatie van onze eetstijl, want wie kan er afstand doen van een lekker belegd broodje?

Brood behoort voor velen tot het basisvoedsel, dat  in een of andere vorm altijd op tafel komt. Toch droogt het snel uit, zodat de juiste wijze van bewaren van groot belang is – een broodtrommel helpt om het brood langer vers en knapperig te houden.

Kadetjes, tarwebrood, roggebrood, bruinbrood, pompoenbrood en vele andere soorten – geen enkel land ter wereld heeft zo’n grote keuze aan verschillende soorten brood als Nederland. De juiste soort is er gegarandeerd voor iedereen en er worden ook altijd nieuwe soorten gecreëerd. Bovendien heeft elke bakker zijn eigen broodspecialiteit.

De broodtrommel: de beste beschermer voor brood

Brood is niet als levensmiddel weg te denken, maar hoe wordt het het beste bewaard? Over dit onderwerp zijn bijna net zo veel meningen als broodsoorten, maar veel broodliefhebbers zweren bij een broodtrommel.

Wie denkt dat een broodtrommel ouderwets is, heeft het mis, want ook in de moderne keuken is het een praktisch hulpmiddel. Niet alleen houdt een broodtrommel het brood en de bolletjes langer vers en knapperig, maar de broodtrommel kan ook een mooie blikvanger zijn, helemaal wanneer het moderne vormen en heldere kleuren heeft.

Eet je buiten de deur? Neem dan een kleine lunchbox mee als broodtrommel. Hartstikke handig!

Hoe komt het eigenlijk dat een broodtrommel zo goed werkt?

  • In een broodtrommel wordt brood afgeschermd van luchtvochtigheid, wat belangrijk is, omdat anders snel schimmel kan ontstaan;
  • Tegelijkertijd wordt in een broodtrommel, anders dan bijvoorbeeld in een plastic zak, de luchttoevoer gewaarborgd, zodat de knapperigheid bewaard blijft.

Van welk materiaal is een broodtrommel gemaakt?

Iedereen zweert bij een ander materiaal, wanneer gevraagd wordt wat het beste materiaal voor een broodtrommel is. Wat vast staat is dat hout, keramiek, klei, roestvrij staal, plastic en vele andere materialen geschikt zijn voor broodtrommels.

Een broodtrommel van hout staat ook prachtig in de keuken. Eet het hele gezin uit de broodtrommel? Ga dan voor een groot exemplaar. Want hoe groot je broodtrommel ook is, met veel broodeters is de broodtrommel zo weer leeg!

Ongeacht uit welk materiaal een broodtrommel bestaat, het dient regelmatig grondig schoongemaakt te worden, zodat vochtigheid en schimmel wordt voorkomen en al het brood zo lang mogelijk vers blijft. Het beste is om alle broodkruimels uit de broodtrommel te halen en het eenmaal per week met azijnwater te reinigen, zodat het brood over een redelijk periode te bewaren valt.

Brood bewaren – welk soort is het langste te bewaren in je broodtrommel?Broodtrommel

Over het algemeen geldt dat je brood beter in kleinere hoeveelheden, maar daardoor dus ook vaker, kunt kopen, omdat het meestal niet meer dan een aantal dagen lekker blijft.
Tenzij je het invriest en later weer ontdooit. Als het langer in huis bewaard dient te worden, bijvoorbeeld tijdens de vakantie, dan kunt het beste brood met een hoog percentage rogge kopen. Hoe hoger dat is, des te beter kan het brood de vochtigheid opslaan en langer vers blijven. Hetzelfde geldt voor zuurdesembrood en volkorenbrood.

Met een klein trucje kan ook tarwebrood, wanneer het bijvoorbeeld van de dag er voor is, weer vers gemaakt worden:

  • Smeer het eenvoudigweg kort met water in;
  • Bak het daarna in ongeveer tien minuten af in de oven.

Het maakt niet uit welke broodsoort u het liefste heeft, een stijlvolle broodtrommel van bijvoorbeeld Wesco, Brabantia of WMF op het bureaublad of keukenplank dient zowel als decoratie als praktische opbergruimte, zodat ons dagelijkse brood langer smakelijk blijft.

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.