Chaise longue

Chaise longue

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorChaise longue

De chaise longue is misschien wel de meest esthetische bank, dat men in zijn woonkamer kan hebben. Een chaise longue betekent in het Frans gewoon ligstoel en is een stoel, waarbij het voetengedeelte iets verlengt is zodat men de benen op gelijke hoogte kan leggen.

 

Oorsprong van de chaise longue

Wist je dat…de voorganger van de chaise longue de Romeinse triclinium is? 

Bij de oude Romeinen zat men namelijk niet recht op tijdens het eten, maar lag men aan tafel – op gestoffeerde ligstoelen, die aan één kant een soort bekleding had zodat men nog enigszins rechtop kon eten. Liggend eten is zelfs op het beste ligbed niet makkelijk. De chaise longue werd daarom meer als relax ligstoel gerekend dan als zitmeubel.

De rugleuning van de chaise longue is iets hoger dan de Romeinse variant, maar wat minder hoog als bij een normale stoel, waar men gewoon een krukje voor de voeten kan gebruiken. De chaise longue is een meubelstuk, dat alleen voor semi-rechtop liggen dient, zijn wortels in een antieke luxe-item heeft en overeenkomt met de vorm van een perfect informeel, maar stijlvol lichaam – geen wonder dat wij zo van hem houden.

Chaise longue, recamiere of toch ottomane?

De chaise longue is niet het enige meubelstuk waar je half rechtop moet liggen. Ook de recamiere, de ottomane, de diwan of canapé worden als zodanig gebruikt. Het onderscheid ligt hoofdzakelijk in hun ontstaan, tegenwoordig worden veel begrippen als synoniem gebruikt.

  • Recamiere: de recamiere heeft een eigen geschiedenis, maar werd ook geïnspireerd door de Romeinse stoel met twee gebogen rugleuningen als de triclinium. Tegenwoordig is het een wat meer ontspannen variant van de klassieke chaise longue.
  • Ottomane: de voorganger van de ottomane is een sofa met afgeronde rugleuning, die in de loop van de tijd verdwenen is. Daarom wordt ook vaak een krukje zonder rugleuning een ottomane genoemd.
  • Diwan: tot de diwan werd oorspronkelijk rijkelijk gestoffeerde en comfortabele zitmeubels gerekend. Omdat ook de chaise longue luxueus en gestoffeerd is, heeft dit begrip zich verder uitgebreid.
  • Canapé: een canapé is een verzamelnaam voor design sofas en banken, die ook nu nog voor alle mooie zitmeubels wordt gebruikt.
  • Longchair: een longchair is gewoon de Engelse naam voor deze mooie ligbank.

De chaise longue is een relax ligstoel bij uitstek, maar wordt ook vaak gebruikt als representatief meubelstuk in de hal, bij bijvoorbeeld privé artsen, om bezoekers een elegante rustplaats te bieden. Ook bijzonder populair is de chaise longue in Chesterfield look, die de Engelse pracht met Franse charme combineert.

Als ligbank of sofa, in de woonkamer of in de serre, met zwarte textiel bekleding of witte lederen bekleding – chaise longues zullen altijd stijlvol en elegant blijven.

Stylingtips

Hoe style je een prachtige chaise longue in de huiskamer? Dit is geheel afhankelijk van de inrichting van de ruimte. Heb je een landelijk of klassiek ingericht stulpje? Combineer de chaise longue dan met een landelijke hoekbank, een steigehouten bijzettafel en drapeer een zacht plaid over de chaise longue. Zo heb je een perfect gestylede huiskamer!

Ontdek Westwing

Waar zijn de mooie chaises longues dan te verkrijgen? Bij Westwing, Nederlands eerste, exclusieve Home & Living webshop waar je een mooie variatie aan banken, chaises longues en andere meubels kunt vinden.

Een online bestelling via Westwing is gemakkelijk gemaakt. Daar wordt iedereen vrolijk van! Selecteer je gekozen chaise longue, voeg het toe aan je winkelmandje en de prachtige stoel is nog maar één klik bij je vandaan!