Chocoladefondue

Chocoladefondue

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorChocoladefondue

Sta je op de juiste plaats en tijd in of vlakbij Amsterdam en staat de wind in de juiste richting, dan zou je het geluk kunnen hebben de geur van de chocoladebranderijen te ruiken! De cacaoboon komt al eeuwen uit Zuid-Amerika aangevaren en brengt ons vreugde en troost. Chocolade wordt overal in verwerkt. Maar wat is er gezelliger dan deze zaligheid te delen met anderen? Hoe je dat doet? Het antwoord is chocoladefondue!

Ga voor de chocoladefondue!  Dat is ultiem genieten en geschikt voor iedere gelegenheid. Een chocoladefondue is romantisch, een heerlijke kliederboel met de kinderen, een gezellige avond met vrienden en een fijn samenzijn met de familie tijdens de vakantie en feestdagen.

Het recept voor chocoladefondue

Voor de inhoud van een chocoladefondue heb je niet veel nodig. Voor 6 tot 8 personen heb je aan 300 gram stukjes chocolade en 200 ml slagroom genoeg. Een wat vettere neutrale melkchocolade stolt minder snel en heeft dus minder warmte nodig. Voor een lichtere chocoladefondue versie of bij allergie kun je koe, soja- of amandelmelk gebruiken, begin dan met 150 ml.

chocoladefondue gesmolten chocolade op rode aardbei vork groen kroontje

De beste smeltmethode

Een perfecte fondue valt of staat eigenlijk met twee dingen: kwaliteit chocolade en de juiste temperatuur. Chocolade kan geen grote hitte verdragen en wordt daarom het beste au bain-marie gesmolten. In een vuurvaste kom boven een pan met heet tot net kokend water. Langzaam en voorzichtig blijven roeren tot de gewenste dikte.

Gebruik je de magnetron? Zet hem dan laag en roer regelmatig 30 seconden tussentijds. Houdt er rekening mee dat de chocola bij beide methoden altijd even doorsmelt. Hoe puurder de chocola hoe minder vet, hoe sneller de stolling. Voeg dan eventueel wat room of melk toe.

Je kunt er ook voor kiezen om eerst de room of melk te koken en hier de chocola aan toe te voegen. Zo smelt de chocolade vanzelf en zorg je ervoor dat de chocola niet kan verbranden. Maar dan.. to dip or not to dip, that is the question! Wat is lekker bij chocoladefonduen? Ga bij het fonduen voor:

  • Fruit! Denk aan aardbeien, bananen, perziken, peren, ananas… you name it! Kan ook om gedroogd fruit gaan.
  • Spekjes of marshmallows doen het altijd goed!
  • Lekkere koekjes. Ga voor een beetje stevige koekjes, zodat ze niet gelijk uit elkaar vallen. Lange vingers, cantuccini’s of bitterkoekjes zijn natuurlijk ontzettend lekker hierbij!
  • Stukjes cake.
  • Slagroomsoezen, om je eigen mini Bossche bollen te maken.

Wanneer je chocolade gesmolten is en gemengd met de room of melk ben je eigenlijk al klaar! Zorg ervoor dat je mengsel warm blijft door er een theelichtje onder te plaatsen of door gebruik te maken van een rechaud. Zorg voor de veiligheid bij fonduestel, waxinelichtje of warmhoudplaat. Er zijn tegenwoordig ook eenpersoons-fonduepannetjes met theelichtje. Maar een chocoladefontein blijft het grootste succes!

chocoladefondue fontein set warmhouder theelicht prikkers fruit

Chocoladefondue ideeën

Met kinderen kies je voor veel fruit als banaan en fruit van het seizoen en voor de echte verwennerij eindig je met lange vingers of marshmallows. Laat de kids zelf het zachte fruit snijden met plastic messen en geef ze hun eigen schaaltjes. Een rood- of blauwwitte pompdoek als slab maakt het feestelijke plaatje compleet en zorgt voor een super foto! Deze klassieke theedoeken zijn daarna ideaal voor in de keuken, want tijdloos en sterk.

Een chocoladefondue is niet alleen voorbestemd voor kinderen. Er kunnen extra smaken aan worden toegevoegd, om de fondue een extra twist te geven. Denk bijvoorbeeld eens aan deze tips:

  • Hele pure stukjes chocolade voor een bitter effect.
  • Voeg een likeur toe, bijvoorbeeld van amandelen of hazelnoten.
  • Fruitalcohol kan ook, van droog tot zoet. Gebruik diverse soorten chocolade, wit, melk en puur.
  • Voeg andere aparte smaken toe zoals sinaasappel, munt of meer gewaagd wat gedroogde chilipepertjes!
  • Iets krokants maakt het meer tot dessert, zoals de uit Noord-Frankrijk overgewaaide traditie van zoute karamel. Voor wie zelf wel eens karamel maakt is het enige verschil gezouten boter, het liefst met zoutkristallen. Met deze luxere fondue gebruik je voor het dopen bijvoorbeeld cantuccini koekjes, diverse stukjes cake en fruit van het seizoen zoals verse vijgen en bloedsinaasappel.

Denk aan het milieu

Voor wie belang hecht aan het milieu is er steeds vaker chocolade te vinden met een keurmerk. De echte liefhebbers vinden steeds vaker ambachtelijke chocoladewinkels en de supermarkt biedt steeds meer inspiratie voor een hele gewone of hele speciale chocoladefondue! Ga voor de beste chocolade voor een nog beter genieten!

Vind het bij Westwing!

Ben je op zoek naar meer fijn keukengerei? Hulpmiddelen die het koken nog plezieriger maken? Kijk dan eens op Westwing, Nederlands eerste, exclusieve Home & Living webshop. Selecteer je favoriete items, voeg ze toe aan je winkelmandje en jouw chocoladefondue en andere keukenaccessoires zijn nog maar één klik bij je vandaan.

Vergeet verder ook niet een kijkje te nemen in het online magazine van Westwing. Hier vind je de nieuwste trends en styling tips & tricks op onder andere het gebied van koken. Zodat jij nog meer gaat genieten van je keuken.

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.

Aankomende sales