Citruspers

Citruspers

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorCitruspers

Je hebt het vroeger waarschijnlijk een heel interessant voorwerp gevonden om naar te kijken of mee te spelen; de citruspers. Een raar gevormd voorwerp dat je ouders of grootouders in huis hadden. Vaak gemaakt van glas of van kunststof, maar wat deed het precies?

Ook de citruspers is met de tijd meegegaan. Naast te dienen als handige keukenaccessoire, kun je de citruspers tegenwoordig bijna als stijlvolle interieuraccessoire beschouwen!

Heerlijk vers sap met de citruspers

Misschien ben je iemand die elke ochtend vers sinaasappelsap drinkt of een glas lauw water met citroensap om je spijsvertering op gang te brengen. Een citruspers is een musthave als je een liefhebber bent van een verse portie juice!

En ook bij uitgebreide ontbijtjes in het weekend of met de feestdagen is een citruspers een uitkomst. Zeker met een elektrisch exemplaar heb je binnen no time heerlijk sap op tafel staan. Los van de praktische kant is een citruspers ook een leuk keukenapparaat. Als je kiest voor een design citruspers staat ‘ie hartstikke mooi op je keukenblad!

Een ander groot voordeel van het in huis halen van een citruspers of juicer is dat je eerder de neiging zult hebben om vers sap voor jezelf uit te persen. Zet jouw nieuwe keukenmaatje dus vooral in het zicht. Zo help je jezelf nog naar een dosis extra vitamines op dagelijkse basis. Lekker gezond bezig!

Citruspers: maatje bij de thee

De citruspers is uitermate geschikt als je besluit een kopje thee met honing en citroen(sap) of je eigen citroenlimonade te maken. Binnen enkele ogenblikken heb je citroensap vers uit de vrucht in je glas of beker, die je verder kunt gebruiken voor ieder doeleinde.

De geschiedenis van de citruspers

Het eerste ontwerp voor de citruspers is uit 1860. Deze citruspers was gemaakt van gietijzer. Wat wel leuk is, is dat de citruspersen van nu er nagenoeg hetzelfde uitzien. Het idee van dit keukenhulpje was het vergemakkelijken van het uitpersen van citrusfruit. En ook dat is is nog steeds onveranderd!

Het voordeel van citruspersen van nu is dat ze een stuk lichter zijn. Gietijzer is niet het meest lichte materiaal. Los daarvan zijn citruspersen nu vaak ook geautomatiseerd waardoor je jezelf letterlijk veel perswerk uit handen neemt!

Een vleugje nostalgie: de citruspers

Je kunt kiezen voor een nostalgisch tintje in huis met de ouderwetse, handmatige citruspers. Deze is nog steeds te vinden in de materialen van weleer, zoals glas, kunststof en roestvrij staal. RVS staat mooi in elke keuken. Maar als je veel uit te persen hebt, zijn citruspersen die iets moderner zijn waarschijnlijk geschikter.

Het voordeel van de kunststof citruspers is de beschikbaarheid in allerlei kleuren. Je kunt jouw citruspers in je keuken op laten vallen door te kiezen voor een felle kleur die contrasteert met het kleurenpallet van je keuken, of juist gaan voor chique en makkelijk te combineren donkere kleuren.

In plaats van een citruspers kun je ook gaan voor een juicer of sapcentrifuge. Hiermee kun je je uitleven met bijna alle soorten fruit en groente. Ideaal als vaker een vers sapje wil gaan drinken!

Hedendaagse citruspersen

Naast het klassieke, kleine persje dat je toentertijd in de hand kon houden, is er de hedendaagse interpretatie. Deze citruspers is een groter apparaat met een ingebouwd reservoir, waarin al het citroen,- sinaasappel- en limoensap wordt opgevangen. Dit reservoir kun je uit de citruspers halen en overschenken in een bak of beker.

Een alternatief op de handmatige citruspers met reservoir en perskegel, is de handmatige citruspers met een schenktuit. Bij het persen van de citroen komt het sap er direct uit, wat je op kunt vangen in een beker of glas. Je hebt je sapje dus letterlijk vers van de pers!

Wil je een handmatige citruspers met net iets meer grip? Kies dan voor een citruspers met hendel. Dan hoef je je geen zorgen te maken over rondvliegend sap in de keuken!

Stijlvol & elektrisch: de moderne citruspersen

De stijlvolle variant op de citruspers is de geautomatiseerde pers. Dit kan variëren van het vasthouden van de citroen en sinaasappel terwijl de pers uit zichzelf roteert, tot aan een volledig geautomatiseerd systeem, waar je de citroen en sinaasappel neer kunt leggen op de pers en afsluit met een deksel met hendel. Je trekt deze hendel omlaag en de rest gebeurt vanzelf.

Ook deze citruspers wordt doorgaans gemaakt van roestvrij staal zodat het lang mee kan gaan. Daarnaast zorgt de kleur voor een strak ogend geheel, wat heel goed matcht in een keuken met veel aluminium of roestvrij stalen accenten.

De kunststof variant hierop is vanwege zijn veelzijdigheid in kleur gemakkelijk in iedere keuken te integreren. Ga je voor de Scandinavische stijl? Kies dan voor een citruspers in zachte, sfeervolle pastelkleuren!

Om in het kader van de citrusvruchten te blijven, kun je kiezen voor een zachtgele kleur met een knipoog naar de vrucht waarvoor het gemaakt is.

DIY: Heerlijke recepten!

Jouw eigen citroenlimonade

Met behulp van de citruspers kun je je eigen overheerlijke citroenlimonade maken! Wat heb je nodig om een liter citroenlimonade te kunnen maken?

  • Een kan (inhoud 1 liter);
  • Twee á drie citroenen;
  • Drie tot vier eetlepels witte of bruine suiker;
  • Pollepel of roerstaaf;
  • Een citruspers;
  • Water.

Hoe pak je het vervolgens aan?

  • Gebruik de citruspers om de twee tot drie citroenen volledig uit te persen en vang het citroensap op in de kan;
  • Voeg hier water aan toe totdat de kan tot ongeveer een liter is aangevuld;
  • Roer het mengsel net zo lang tot het citroensap volledig is opgelost in het water;
  • Voeg (naar wens) enkele eetlepels suiker toe om een wat zoetere smaak toe te voegen aan het geheel;
  • Roer dit opnieuw net zo lang tot alles in de limonade is opgelost;
  • Doe er ter afsluiting nog enkele ijsklontjes in voor het ultieme, verfrissende drankje en laat jouw gasten genieten van een lekkere ijskoude beker, zelfgemaakte citroenlimonade!

Toetje om van te smullen: citroensorbet

Wat heb je nodig?

  • Een citruspers;
  • 200 gram suiker;
  • 1,5 dl water;
  • 3,5 dl citroensap;
  • 2 eiwitten;
  • 4-6 eetlepels limoncello;
  • fles champagne.

Alles wat je nodig hebt binnen handbereik? Dan is het tijd om aan de slag te gaan!

  • Breng het water aan de kook met de suiker, blijf roeren tot de suiker is opgelost en laat dit suikerwatertje afkoelen;
  • Gebruik je citruspers om het citroensap uit te persen en meng dit door het suikerwater. Zet dit vervolgens een half uur in de diepvries;
  • Sla de eiwitten half stijf en klop het door het citroensapmengsel uit de diepvries;
  • Zet het vervolgens nog 2 uur in de diepvries en roer er elke 30 minuten doorheen;
  • Klaar om het op te dienen? Schenk het in een paar mooie champagneglazen en voeg de citroenlikeur toe. Heerlijk!

De definitie van citruspers is geheel nieuw leven ingeblazen met het huidige aanbod aan persen. Het is weer helemaal hip & happening, dus schaf vandaag nog jouw citruspers aan voor een lekker bekertje!

In het Westwing online magazine vind je de nieuwste interieurtrends, styling tips & tricks, interviews en home updates en kun je bovendien binnen kijken in de huizen van toonaangevende interior designers en andere, inspirerende mensen.

 

Aankomende sales