Cocktail shaker

Cocktail shaker

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorCocktail shaker

Wil je thuis eens iets anders drinken dan een glaasje wijn of een biertje? Of indruk maken op een feestje? Mix it up met je eigen cocktail shaker! Homemade cocktails geven een feestje of een zomerse barbecue net even dat beetje extra. Leuke binnenkomer ook als jij met je cocktail shaker een heerlijk drankje staat te bereiden! Kijk naar de gemiddelde bartender die een cocktail staat te maken en je ziet ze vaak letterlijk vliegen. Of ze nu in de weer zijn met meerdere glazen, drie verschillende flessen tegelijk of een cocktail shaker, het ziet er meestal verdraaid ingewikkeld uit.

Zo’n showtje met een cocktail shaker, en natuurlijk vooral het resultaat ervan, is in een wat minder uitbundige versie prima thuis te doen. Of je nu een houten Klaas bent of niet, met een cocktail shaker maak je waar je ook bent zelf de lekkerste drankjes.

Grof geschud / Schudden voor gebruik

Over het ontstaan van het woord cocktail bestaan verschillende verhalen. Het stamt mogelijk uit de Drooglegging, de tijd in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, toen in de Verenigde Staten drank verboden was en mensen stiekem zelf drank stookten. Deze drank was vaak zo sterk dat mixen de enige optie was, en zo ontstond de cocktail.

Gelukkig zijn de tijden van de Drooglegging voorbij en bestaat er tegenwoordig een keur aan cocktails om je aan tegoed te doen. Je laten verwennen in een bar is heerlijk op zijn tijd, maar het is net zo leuk om er zelf op los te mixen met een cocktail shaker. Haal zelf de materialen in huis en jij kunt er als een echter barkeeper stevig op los mixen en de show stelen!

Jouw ideale cocktail shaker

In tegenstelling tot de uiteenlopende cocktails die je ermee maakt, is de cocktail shaker een heel basic product. Er bestaan eigenlijk maar drie soorten:

 • De meest bekende, de Cobbler shaker, heeft een ingebouwde zeef in de dop.
 • Voor de zogenaamde Bostonshaker heb je een los zeefje nodig als je de cocktail gaat schenken
 • De derde is de French cocktail shaker, deze lijkt op de Cobbler versie maar heeft geen ingebouwd zeefje.

Het leuke aan zo’n cocktail shaker is dat ze er ook in bijzondere luxe designvarianten zijn of juist als grappige gadget. Zo heb je bijvoorbeeld koper- of goudkleurige varianten, of juist versies van kunststof, rvs of zelfs glazen cocktail shakers. Doe er een flesje drank of een paar mooie glazen bij, en je geeft iemand een geweldig verjaardagscadeau!

Ice Ice Baby

Cocktails kun je op vier verschillende manieren maken:

 • Build: zoals de naam zegt, bouw je de cocktail op in het glas. Je begint met een aantal ijsblokjes als fundering, en voegt daarna de verschillende ingrediënten toe.
 • Shake: de variant die je waarschijnlijk wel kent. Alle ingrediënten worden in een cocktail shaker gegoten en vervolgens in het glas gegoten. Deze methode prefereert een zekere Britse geheim agent boven de volgende.
 • Stir: alle ingrediënten worden in een glas gegoten en vervolgens door elkaar geroerd. Begin met de vloeistof waarvan je het minste gebruikt en voeg de drank met het grootste volume als laatste toe om alles goed te vermengen. Zodra je alles gemengd hebt, giet je de cocktail in een cocktailglas.
 • Blend of: meng alles in een blender. Deze methode is vooral geschikt voor cocktails waarin je vaste ingrediënten gebruikt, zoals bijvoorbeeld fruit. Ook kun je hiermee het ijs tot gruis vermalen om de hele cocktail koud te krijgen een romig, luchtig resultaat te verkrijgen.

Zeker voor de tweede bereidingswijze kun je natuurlijk niet zonder cocktail shaker en een portie ijs. Het enige wat je nu nog nodig hebt, zijn een paar fijne recepten…

Cosmopolitan

Eén van de bekendste cocktails en niet voor niets een favoriet onder vrouwen: de Cosmopolitan. Maar hoe maak je ‘m? Met dit recept is het heel eenvoudig.

 1. Vul je cocktail shaker voor de helft met ijs.
 2. Giet er een scheut vodka en een beetje cointreau in.
 3. Vul daarna aan met een dubbele hoeveelheid cranberrysap en maak het af met het sap van een half limoentje. Het cranberrysap kun je ook vervangen door granaatappelsap als je dat lekkerder vindt.
 4. Het enige wat je daarna moet doen is flink schudden met je cocktail shaker.
 5. Schenk het vervolgens in een mooi glas en proost!

Dirty Martini

Een klassieker onder de cocktails, en misschien wel de meest bedenke dankzij een zekere Britse geheim agent. En het enige wat je nodig hebt is gin, vermouth, een prikker met olijven en flink wat ijs om het drankje koel te schudden, niet te roeren, in je cocktail shaker.

Gebruik twee delen gin en een deel vermouth, shake dit met een portie kracht en giet het daarna in je glas. De olijven die je kiest zijn smaakbepalend, dus ga voor je favoriet. Om het plaatje compleet te maken, trek je zwarte avondjurk of smoking aan, en serveer de cocktail met een olijf op een prikkertje in het glas.

Enjoy!