Design

Design

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorDesign

Design is een belangrijk onderdeel van ons dagelijkse leven en beïnvloedt onze beslissing bij de aankoop van kleding, meubels, kunst en zelfs levensmiddelen. Design bepaalt alle facetten van lifestyle. Mode design wordt bijvoorbeeld vaak geassocieerd met het kenmerkende handschrift van een bepaald modehuis.

En design meubels zijn weer vanuit een esthetisch en functioneel oogpunt, meer waardevol dan normaal meubilair. Met de aankoop en bezit van een designer handtas of een design meubelstuk bewijs je dat je een unieke en goede smaak hebt en dat je waarde hecht aan kwaliteit.

Designklassieker of Klassiek vs. Design?

We nemen het woord designklassieker of klassieker in het algemeen vaak in de mond, maar wat precies onderscheidt een klassieker? Je spreekt vaak van een klassieker in de literatuur en de muziek. Het is dan meestal een werk, dat een heel belangrijke relevantie voor de ontwikkeling van deze kunst heeft en zo geweldig geschreven of gecomponeerd is, dat het een grote uitwerking heeft op alle tijden. Vaak is deze klassiek zo abstract en op zo’n artistiek hoog niveau, dat wij het voornamelijk van een afstand bewonderen.

Je spreekt in de mode en design meubels ook van echte klassiekers, hoewel deze ‘werken’ wel perfect in ons dagelijkse leven zijn in te passen en het geheel mooier maken. Hier komt het nut van het design in het spel: ongeacht of het technologie-, mode- en meubeldesign betreft, design is voor mensen bedoeld en de bevrediging van al hun wensen.

 • Voorwerpen moeten in de eerste plaats een functie hebben, onze alledaagse leven vergemakkelijken en er idealiter mooi uitzien.
 • Daarin ligt ook het onderscheid tussen design en kunst: kunst staat op zichzelf, terwijl design in de eerste plaats altijd een functie moet vervullen om waardevol te zijn.
 • Daartoe behoort de beroemd geworden slogan van de Amerikaanse architect Louis Sullivan: vorm volgt functie. Een designklassieker in de mode, in Home & Living en vele andere gebieden betekent dus dat het object zijn functie perfect vervuld en daarbij aan onze (woon)wensen voldoet.

Design op Home & Living gebied

Design op het gebied van Home & Living begon net als mode design en algemeen industrie design eerst in de periode van industrialisatie. Vóór deze periode van technologische vooruitgang was elk kledingstuk, elke tafel, elk huishoudelijk object een op maat gemaakt product, die door handarbeiders in opdracht werden uitgevoerd.

Met de industrialisatie veranderde de situatie drastisch: door de massaproductie en de onbekende smaak van de anonieme klant, wordt van een ontwerper nu eerst een prototype vereist. Deze taak was tijdens het begin van de design geschiedenis vaak voor kunstenaars, omdat zij een goed ruimtelijk inzicht en stijl bewustheid bezaten.

Wist je dit?

Een van de pioniers van het industriële meubeldesign was de Duitser Michael Thonet. Deze man was oorspronkelijk handarbeider, en nu wordt zijn naam met de wereldberoemde Thonet-stoel geassocieerd.

Snel ontstond er een industriële massaproductie. Maar van daaruit ontstonden ook weer bewegingen, die probeerden om de de industriële productie met artistieke idealen en ambachtelijke tradities te verenigen.

De eerste design school, het Bauhaus dat in 1920 door Walter Gropius werd opgericht, was gebaseerd op de ideeën van deze bewegingen en bracht designers, design meubels en designklassieker voort. Denk aan Ludwig Mies van der Rohe en zijn Barcelona Chair.

Sindsdien en vooral sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben designers van over de heel wereld briljante mijlpalen van de industrieel designs gecreëerd en meubels en woonaccessoires ontworpen, die de geschiedenis zijn in gegaan en waar we tot op de dag van vandaag nog van genieten.

DesignDesignklassiekers van Home & Living per periode

In de jaren 1900 tot 1949 explodeerde de technologische vooruitgang en zo ook de industriële meubelproductie. Iconische, absoluut tijdloze mijlpalen in de geschiedenis van meubel designs werden in deze periode geboren. Tot deze pioniers behoren:

 • Le Cobusier
 • Ludwig Mies van der Rohe
 • Alvar Aalto
 • Frank Lloys Wright
 • de Thonets
 • Gerrit T. Rietveld
 • Walter Gropius
 • Poul Henningsen
 • Wilhelm Wagenfeld.

Aan hen hebben wij designklassiekers zoals de tijdloze Bauhaus-lampen van Tecnolumen, de onmisbare Barcelona Chair van Knoll International, de legendarische stoel zonder achterpoten, het model S 33 van Thonet, en de indrukwekkende hanglamp PH 5 van Louis Poulsen te danken.

 • De jaren ’50 wordt vooral gekenmerkt door wederopbouw en het economische wonder. Die voornamelijk door de Amerikaanse designers Charles en Ray Eames en de Scandinavische designer Arne Jacobsen in hun ontwerpen werden overgenomen. Iconische meubel designs van deze periode zijn de plastic stapelstoelen, het model 3107 van de fabrikant Fritz Hansen, dat ontworpen is door Arne Jacobsen. En één van de grootse designklassiekers aller tijden, de Eames Chair van Vitra.
 • De jaren ’60 zijn kenmerkend voor de Pop en de ontwikkeling van het meubel design: heldere kleuren, organische vormen en innovatieve materialen, zoals kunststof, domineren het design van deze periode. De lavalamp van E. Walker straalt het psychedelische van dit decennium uit. De Verner-Panton Chair van Vitra, die geheel uit plastic is vervaardigd. En de Arco lampen en de bal stoel van Castiglioni zijn prachtige voorbeelden van ronde en organische vormen.
 • In de jaren ’70 werden het kleurrijke, gebogen en levendige design van de jaren ’60 verder doorgevoerd. Iconen van dit decennium zijn de Togo bank van Ligne Roset, ontworpen door Michel Ducaroy, de rode sofa in de vorm van een paar lippen en de Sonora pendellampen met lampenkap in de vorm van een halve maan. Die zeventiger jaren is het decennium van de geboorte van Ikea en ook een all-time classic, de Billy kast, verschijnt voor het eerst op het toneel.
 • Het volgende decennium breekt met de kleurrijke en ronde ontwerpen. De jaren ’80 worden nu gekenmerkt door minimalistisch design, zwart leer, glas en koele oppervlakken zijn nu trendy. In deze tijd verandert ook de perceptie van ontwerp en ontwerpers. Woonaccessoires, keukenapparatuur en meubels worden statussymbolen en designers worden als popsterren behandeld. Dit decennium brengt grootheden zoals onder andere Philippe Starck voor.
 • In het decennium van de 90’er jaren domineert een mix van natuurmaterialen en clean design. Terwijl de wereld sneller en veeleisender is en door de computer gerevolutioneerd wordt, etaleert het huis zich als terugtrek-oord dat natuurlijkheid moet uitstralen. De fabrikant E15 brengt met zijn massief houten meubels, de duizendmaal gekopieerde eettafel Bigfoot en de innovatieve kruk, twee design iconen van de jaren ’90, op de markt.
 • Hoewel het moeilijker wordt om een innovatief meubel design te realiseren, zijn er ook in de 21st eeuw getalenteerde, jonge designers, die steeds weer meubels en woonaccessoires met klassieker potentieel ontwerpen. Onthoud in ieder geval de namen Erwan en Ronan Bouroullec, maar ook Konstantin Grcic en de fabrikant Muuto, wiens producten zich met beproefde designklassiekers kunnen meten en waar men over 50 jaar nog zeker over zal praten!

Selecteer je favoriete design items en voeg ze toe aan je winkelmandje op Westwing. En zo is jouw exclusieve en mooie design product nog maar één klik bij je vandaan.