Doeken

Doeken

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorDoeken

Het gebruik van verschillende soorten doeken is zo vanzelfsprekend dat als we naar de geschiedenis van de doek zoeken,  het ontstaan van de doek niet meer terug te traceren is. Een ding is echter eenvoudig, doeken komen meer en meer op elk gebied in ons dagelijks leven voor.

Hierdoor kunnen doeken in de categorieën kleding en huishoudelijke worden verdeelt. Voor kleding kunt u denken aan sjaals en omslagdoeken, zakdoeken en hoofddoeken, waar men voor het huishouden aan handdoeken, schoonmaakdoeken, theedoeken of badlakens kan denken. Populaire materialen voor deze doeken zijn vooral katoen, wol, linnen of zijde.

Doeken voor in de badkamer en keuken

Voor doeken in de badkamer en keuken kunt u denken aan handdoeken, theedoeken, die dienen om onszelf of voorwerpen mee af te drogen, te reinigen evenals andere dagelijkse activiteiten.

Doeken komen vaak voor in verschillende materialen, waarvan katoen de meest voorkomende is. Katoenen badstof is namelijk vooral geschikt voor handdoeken, badlakens, gastendoekjes, badhanddoek of strandlakens. Linnen daarentegen is het meest voorkomende materiaal voor de theedoeken.

Desalniettemin kunnen deze doeken ook zeker als een decoratie dienen, aangezien ze door hun ontwerp en figuren bij de kleuren of het andere textiel van de keuken of badkamer passen.

Decoratiedoeken

DoekenSommige doeken zijn zo mooi dat ze het recht hebben om speciaal in de schijnwerpers te worden gezet. En waarom niet? Vooral de rijke en sierlijke veelkleurige Indiase decoratiedoeken zorgen ervoor dat ze van het interieur een versiert hoogtepunt maken.

Span bijvoorbeeld een doek aan het plafond boven het bed! Op deze manier is het een kleine koepel-achtige vorm wat de kamer op een romantische manier versiert. Tevens geeft dit de hele kamer een luxe gevoel evenals een geweldige sfeer.

Doeken kunnen zelfs in de vorm van gordijnen voorkomen door bijvoorbeeld decoratieve sjaals te gebruiken. De doorzichtigheid en smalle breedte van de stof geven de ruimte een kleurrijk en opvallend design. Doeken zijn echter zelden bedoeld om echte privacy te bieden of het licht tegen te houden. Het doel van zulke doeken is hier om de kamer een finishing touch te geven.

Doeken als kleding

Zoals al eerder aangegeven kan doeken ook als kleding gebruikt worden en dat wordt vandaag de dag ook zeker gedaan.

Sjaals: Sjaals peppen elke outfit op terwijl de nek en het hoofd warm gehouden wordt. Vooral zijden sjaals, bijvoorbeeld met een Paisley design, zijn echte eye-catchers. Er zijn ook warmere varianten zoals wol die eveneens heel gemakkelijk zelf te breien zijn. Bij een zogenoemde “loop sjaal” zijn beide uiteinden aan elkaar vast gemaakt. Dit kan ook erg leuk en casual staan door de outfit net dat beetje extra kleur te geven. Daarbij kunnen deze ook gemakkelijk als capuchon gebruikt worden.

Zakdoek: Zakdoek voor in de pakken van mannen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren. Bijzonder eenvoudig en elegant is een eenvoudige witte zakdoek die bij het witte shirt past. Wie daarentegen gekleurde accenten wil zetten, kan evenzeer kleur gebruiken om het als eye catcher te gebruiken. Is dit nog niet genoeg dan kan er ook een mooie zijden sjaal gematcht worden bij de zakdoek, de kleur van de stropdas of de kleur van het shirt. Wie is onzeker is met het matchen, kan net zo goed een set aanschaffen van een stropdas en een zakdoek of sjaal.

Stropdas: De stropdas was oorspronkelijk gelijk aan een sjaal en werd met de tijd langer en smaller tot het uiteindelijk de aparte vorm kreeg die het vandaag de dag heeft. Het staat erg chique en zorgt voor een stijlvolle verschijning.

Doeken met een algemeen doel

In de roman “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” had de hoofdpersoon altijd een handdoek bij zich. Dit werd namelijk nuttig gevonden voor vele doeleinden om ons in de Melkweg in diverse hachelijke situaties te redden.

In de echte wereld daarentegen, hebben we naast de gewone doeken ook de multifunctionele of halsdoek. Deze type doekjes vormen vergelijkbaar met de ”loop sjaal” maar deze zijn niet gemaakt van wol, maar van een high-performance synthetische microfiber. Dit materiaal is super elastisch, duurzaam, sneldrogend en kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden.

Verder heeft een multi-functionele sjaal een hele feine naad, wat door de bijzonder platte speciale naaitechniek bijna niet te herkennen is. Dit is van belang, omdat op deze manier de huid niet kan beschadigen.

Kortom, doeken kunnen werkelijk voor van alles gebruikt worden zoals afdrogen, decoratie, finishing touch en nog veel meer.