Eetstokjes

Eetstokjes

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorEetstokjes

De Aziatische keuken is al jaren booming! De all you can eat sushi restaurants schieten nog steeds als paddenstoelen uit de grond en bestaat er überhaupt een plaats waar geen Chinees restaurant te vinden is? Sommige mensen beweren dat je pas echt van de Aziatische keuken kunt genieten als je ook de tafelmanieren overneemt. En dat betekent… eten met stokjes!

Het is wel even oefenen, als je met stokjes wilt eten. Maar als je eenmaal doorhebt hoe je je eetstokjes moet gebruiken, heb je geen bestek meer nodig!

Eten met eetstokjes

Waar wij in de Westerse wereld met mes en vork eten, eten ze in een groot aantal Aziatische landen met stokjes. Eetstokjes werden zo’n tweeduizend jaar terug voor het eerst gebruikt in China. Een gewoonte die later werd overgenomen door de Japanners en andere Aziatische landen als Korea, Vietnam en Mongolië.

Omdat Aziatische gerechten op tafel in hapklare stukjes aan je wordt gepresenteerd worden messen en vorken overbodig.

Verschillende landen, verschillende stokjes

Wist je dat Chinese eetstokjes anders zijn dan de Japanse en de Koreaanse eetstokjes?

  • In China hebben de eetstokjes met een stompe punt meestal gemaakt van blank hout.
  • De Japanse stokjes zijn iets korter en hebben een spitse punt. Ook zijn de eetstokjes meestal gelakt.
  • De Koreaanse eetstokjes zijn van roestvrijstaal en zijn wat lastiger om mee te eten. Gelukkig dan maar, dat ze in Korea de rijst gewoon met een lepel eten.

Oefening baart kunst

Als je niet gewend bent om met stokjes te eten, zul je in het begin best wel wat moeite hebben om handig om te gaan met de eetstokjes. Een stukje sushi gaat misschien nog wel, maar een kommetje rijst blijft zelfs voor de geoefende stokjes-eter lastig. Je eetstokjes zijn een soort tang, waarbij je het onderste stokje stilhoudt en alleen het bovenste stokje beweegt. Zo doe je het!

–          Klem het onderste stokje tussen je duim en hand met het uiteinde tegen je ringvinger.
–          Het bovenste eetstokje houd je losjes tussen je duim en wijsvinger.
–          Met je wijs- en middelvinger beweeg je het bovenste stokje.

Eetstokjes etiquette

Niet alleen heeft elk land zijn eigen type eetstokjes, ook heeft elk land zijn eigen tafelmanieren. Wil je niet onbeleefd overkomen op vakantie? Verdiep je dan voor je in het vliegtuig stapt in de specifieke gebruiken.

What not to do:

  • Je eetstokjes rechtop in de rijst zetten
  • Met je stokjes het eten doorgeven
  • Je stokjes aflikken
  • Je eetstokjes als mes gebruiken

Het vergt de nodige oefening, maar als je het eten met stokjes eenmaal onder de knie hebt, maken eetstokjes je Aziatische maaltijd helemaal compleet!