Engelse stijl

Engelse stijl

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorEngelse stijl

Als we kort nadenken over de Engelse stijl, dan deken we aan klasse, etiquette en een koninklijk tintje. De Engelse stijl is echter veel meer dan overladen meubels, een stijf interieur en een conservatieve flair.

De Engelse stijl is heel bekend en het beeld van truttige decoratie, textiel overload en het mixen van patronen is misschien waar, maar dat is nog lang niet alles wat de Engelse stijl te bieden heeft.

De Engelse stijl: Cottage

Een facet van de Engelse stijl is de Cottage stijl. Deze stijl is geïnspireerd door traditionele landhuizen en is net zo romantisch en speels als verfrissend, licht en vriendelijk. De Engelse stijl kan ook heel goed samen met de landelijke stijl gecombineerd worden.

Een cottage wordt gekenmerkt door het gebruik van veel wit op het meubilair, in het textiel, op de muren, de vloeren en de balken van het plafond. De vriendelijke en positieve sfeer van de ruimte wordt geaccentueerd door gekleurde highlights die vaak op het textiel terug te vinden zijn, in de vorm van frisse bloemen in decor items zoals foto’s aan de muur.

De Engelse stijl is net zo comfortabel als verfrissend en geeft in een mum van tijd een gevoel van lichtheid. Bloemmotieven en meubels en accessoires gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, bont of rotan passen bijzonder goed bij de cottage sfeer en Engelse stijl.

Engelse stijl: koloniaal

Traditioneel en klassiek, dat is de Engelse stijl. De stijl vertelt van de tijden toen Groot-Brittannië een koloniale macht was en heeft daardoor een exotisch en mysterieus tintje. Donker gepolijst hout voor meubels en vloeren, vintage stoelen, kisten, antieken, en exotische accessoires zoals bijvoorbeeld een wereldbol of een oude koffer geven hier de juiste toon.

De perfecte aanvulling: een bar aan huis of een bibliotheek voor een modieuze flair waar velen uren doorgebracht kan worden.

Engelse stijl: Industrieel

Engeland is het land van de industriële revolutie, dus het is niet verwonderlijk dat de populaire industriële stijl oorspronkelijk uit Engeland komt. Bij de Britten is deze stijl echter minder modern en met een vleugje meer comfort geïnterpreteerd dan bij ons, waar de industriële stijl rauwe charme uitstraalt en vooral minimalistisch en heel modern is. Bij deze interieurstijl worden in Engeland net als industriële lampen ook lederen bekleding gebruikt, samen met wat vintage hoogtepunten van staal en hout, die in het meubilair zijn terug te vinden.

Een woonkamer in de Engelse stijl

Een plaats van tot rust komen en comfort: De Engelse woonkamer. We kunnen bijna Sherlock Holmes, zittend in zijn woonkamer in een grote clubfauteuil terwijl hij vrolijk zijn pijp rookt, voor ons zien. Het traditionele kenmerk van bijna elke Engelse woonkamer is naast de clubfauteuil, een open haard, wat het centrum van elke woonkamer is en waaromheen alles gegroepeerd wordt. De schoorsteenmantel wordt dus als opslagplaats voor allerlei soorten vintage decor, fotolijsten en een pendule. Rondom de open haard zijn er schilderijen opgehangen en sierlijke gouden lijsten. De Engelse woonkamer wordt ook gekenmerkt door verschillende patronen op de vele textielen. Bloemenpatronen en paisley kussenslopen, spreien en gordijnen, maar ook op de muur en het servies zorgt voor een origineel en toch typisch Engels concept.

Gezellige en luxe gestoffeerde meubels mogen niet worden gemist. Zoals alles in de woonkamer zijn deze afgestemd op de open haard voor het ultieme comfort en geplaatst zodat een goed gesprek niets in de weg staat. Naast de banken staan er volgens Engelse traditie ook een salontafel en deze scene wordt compleet gemaakt door consoles, een bureau en een boekenkast, waarop ook Georgische, Edwardische en Victoriaanse antiek staat. De kleuren variëren van een voorzichtig groen naar koninklijk blauw naar smakelijke bessen tinten.

Een badkamer in de Engelse stijl

De Engelse badkamer is bijna als een huiskamer waar je uren kunt lezen in de vrijstaande badkuip of waar u aan de verplichte kaptafel kunt zitten. In tegenstelling tot vele andere interieurstijlen wordt er hier ongelofelijk veel textiel gebruikt en zowel zware, elegante gordijnen als een stoffen tapijt mag hier niet gemist worden. Zelf een gestoffeerde bank of een comfortabele fauteuil aan de kaptafel kan worden terug gevonden in de Engelse stijl badkamer. Antieke armaturen geven de finishing touch aan de luxe en Koninklijke uitstraling van de Engelse badkamer.

De keuken in de Engelse stijl

Een Engelse keuken betekend vele houten keukenkastjes, een houten eettafel, houten balken aan het plafond en nog meer houten elementen die natuurlijkheid en originaliteit uitstralen. Een traditionele stenen gootsteen past perfect in de Engelse keuken. Kleuraccenten zijn gebloemde porseleinen en kussens, tafelkleden en theedoeken in de beroemde mix van patronen. Een grote kookplaats van roestvrij staal met gaskookplaat en afzuigkap, en antieke armaturen maken deze ruimte perfect af.

Puur Engels: de Chesterfield Sofa

De Chesterfield Sofa werd in 1773 ontworpen en is al lang een absolute klassieker. Lord Chesterfield heeft deze bank speciaal door zijn stoffeerder voor hem laten maken. De bank combineert de traditionele waarden van het Engelse interieur: Het moet zeer comfortabel zijn, maar moet ook voldoen aan de typisch Engelse etiquette voldoet aan de eisen van het goede Engelse etiquette, zodat er rechtop op de bank gezeten kon worden.

Wist je dat?
De Chesterfield is vandaag de dag niet alleen een beroemde bank, maar is als stijl ook terug te vinden in ander meubelstukken. De stijl wordt gekenmerkt door een karakteristiek ruitpatroon en diepe knoopsluiting.