Espresso

Espresso

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorEspresso

Als voorgerecht gebakken courgette bloemen, als hoofdgerecht een eekhoorntjesbrood risotto, als dessert een panna cotta met vers fruit en wat komt daarna? Een verse, geurige espresso! Zo ziet de perfecte avond in een Italiaans restaurant er uit en zonder een fantastische espresso zou hij niet compleet zijn. Maar waarom zou u daar alleen buitenshuis van genieten? Ook thuis kunt een heerlijke espresso bereiden!

Maar aangezien het maken van een espresso een kunst op zich is, moet u op een aantal dingen letten zodat het thuis net zo smaakt als van een echte barista. Naast de juiste koffiebonen behoren ook de juiste machine en juiste afweging van uw eigen vaardigheden en behoeften tot de perfecte espresso.

Espresso of koffie – wat is het verschil?

EspressoOm goede espresso te maken, moet u begrijpen wat hem zo bijzonder maakt. Het verschil met normale koffie hangt af van drie belangrijke factoren.

De bonen: Koffiebonen zijn niet hetzelfde als espressobonen. De grondstof is weliswaar hetzelfde, maar toch wordt meestal een bepaald soort, namelijk de aromatische Arabica, geprefereerd en worden de espressobonen speciaal donkerder geroosterd. Door het langer te roosteren wordt de smaak rijker en neemt de zuurconcentratie af. Bovendien worden ze voor het koken zeer fijn gemalen. Daardoor zijn de bonen perfect op de verdere bereiding van espresso afgestemd.

Espresso onder druk: In tegenstelling tot gewone koffie wordt er bij espresso in korte tijd heet water onder druk door de fijngemalen espressobonen geperst, zodat er een geconcentreerde vloeistof onstaat. De fijnheid van de poeder voorkomt overmatig schuimen, wat de bitterheid uit de koffie zou oplossen, zodat de smaken in korte tijd goed in het hete water oplossen. Espresso bevat ook minder cafeïne dan gewone koffie en is vanwege de lagere zuurheidsgraad gezonder.

De juiste voorbereiding: Sommige koffiemachines kunnen ook espresso bereiden, met inbegrip van de verse bereiding door het malen van de bonen door een ingebouwde koffiemolen voor en perfecte crèmelaag. Maar professionals geven de voorkeur aan een echte espressomachine, waarmee ze vele factoren zelf kunnen bepalen. Want alleen door de juiste bereiding is espresso een echt genot.

Thuis van espresso genieten

Als u uw favoriete bonen heeft gevonden en uw eigen barista potentieel goed hebt ingeschat, komt het aan op de juiste espressomachine. Daarbij zijn er vier basisstromingen waaruit u kunt kiezen.

  1. De echte espressomachine: Een klassieke espressomachine, die fijnproevers uit de hele wereld preferen is de half automatische espressomachine. Zij vereisen wat handarbeit bij het malen van de bonen met juiste fijnheid in de espressomolen en het aanstampen, dat wil zeggen het aandrukken van de poeder in de zeef, en soms ook bij het instellen van de gewenste druk door een hefboom. Dit heeft het voordeel dat een ervaren espresso bereider de espresso perfect op zijn eigen voorkeur kan afstemmen en zo niet een goede, maar een absoluut perfecte espresso klaarmaakt. Het nadeel is dat onervaren of ongeduldige mensen wat overweldigd raken en de espresso smaak dan binnen de perken houden. Voor diegenen is er nog altijd de volautomatische espressomachine, die deze factoren zelf regelt en over het algemeen uitstekende espresso maakt. Hier is dan de keuze van het merk dan de volgende horde.
  2. Volautomatische koffiemachine: Wie graag van een verscheidenheid aan koffiespecialiteiten geniet, hoeft niet speciaal voor espresso een nieuwe machine te kopen. Veel volautomatische koffiemachines gebruiken de hoge druk ook voor de gewone koffie en zijn dus in staat om niet alleen bijzonder aromatische koffie, cappuccino of latte macchiato te bereiden, maar ook espresso.
  3. Koffiepadmachine: De gemakkelijkste en snelste oplossing voor lekkere espresso is de koffiepadmachine, die met een extra espresso padhouder en espressopads uitgerust is of een espresso machine met capsules. Deze pads of capsules bevatten al de perfecte mix en moeten alleen met heet water door de machine worden gedrukt. Ook zo kan een goede espresso ontstaan en dat met een minimale inspanning van tijd en moeite.
  4. Espressokoker: Voor alle retrofans is er de mechanische espressokoker, waarbij de druk niet door een machine wordt gegenereerd, maar door de voordelen van simpele natuurkunde worden bereikt. Dit kost een beetje meer moeite dan een druk op de knop van de volautomatische espressomachine, maar een espressokoker neem weinig ruimte in beslag , vereist geen dure aankopen en kan met een beetje oefening fantastische espresso zetten. Espresso was er tenslotte al ver voor de automatische machines.

De methode van het zetten van espresso moet als de bonen en de machine bij u en uw dagelijkse leven passen. Omdat zelfs de meest artistieke espressomachine nutteloos is, als u geen tijd kunt nemen het in gebruik te nemen. Des te beter is het daarom, wanneer u elke dag de mogelijkheid heeft om uzelf met een aromatische espresso te verwennen.

Aankomende sales