Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorFeng Shui in huis

Feng Shui in huis

Feng Shui komt uit de Chinese taal en betekent wind (feng) en water (shui). Feng Shui is een Taoïstische harmonie studie uit China. Het doel van Feng Shui is mensen meer bewust te maken van hun omgeving en mensen met deze omgeving te harmoniseren.

De twee elementen van wind en water verwijzen symbolisch naar de Chi, die doordringende energie beschrijft. De Chi speelt in Feng Shui een cruciale rol. Haal Feng Shui in huis en breng jouw woonkamer of slaapkamer in balans!

Feng Shui-elementen

Wat zijn de elementen van Feng Shui? De vijf elementen, ook wel fasen van Feng Shui, is de focus van de Feng Shui theorie. Vuur, water, aarde, metaal en hout zijn de vijf feng shui elementen die onberispelijk en rechtstreeks uit de natuur komen. De elementen bevinden zich in een dynamisch en levendig proces van het zijn, het transformeren en het voorbij gaan van tijd. Pas als de vijf elementen in balans zijn, kan een optimale energiestroom worden gegarandeerd. Deze elementen kunnen beheerst worden en zijn zelfs in staat elkaar te vernietigen.

 • Hout
  Hout symboliseert de groei en het leven, maar het kan worden vernietigd door het vuur en metaal. Water bevordert hout echter, omdat hout water nodig heeft om te groeien.
 • Vuur
  Dit is een zeer machtig element, omdat het in alle mogelijke richtingen uitbreiden kan. Het is erg heet en kan gemakkelijk uit de hand lopen,waardoor het veel macht heeft. Vuur is ook de enige van de elementen die niet natuurlijk in de natuur bestaat en moet worden gemaakt met hout. Het kan worden vernietigd door het water element, maar anderzijds kan het water in stoom veranderen wat nog meer energie creëert en het element nog machtiger maakt. Dit Feng Shui element moet altijd met respect worden behandeld, omdat het zoveel kapot kan maken.
 • Metaal
  Metaal is scherp, puntig, levenloos en koud – het is een synoniem voor zilver en goud. In tegenstelling tot de andere vier elementen is metaal inflexibel. In kleinere vormen, zoals geld, vertegenwoordigt metaal welvaart.
 • Water
  Als water zijn gehele kracht ontvouwt kan dit element kan nog sterker en krachtiger dan vuur zijn. Door de fysieke toestand van water is er altijd het gevaar van overstromingen, maar symbolisch gezien staat het element water voor kennisgeving, communicatie en succes.
 • Aarde
  Het element aarde is de kern van Feng Shui en betekent aantrekking en voeding. Aarde kan in de vorm van as veroorzaakt worden door het vuur en kan vernietigd worden door hout – als de bomen bijvoorbeeld hun wortels in de grond vestigen en zich voeden van de aarde.

Feng Shui in huis: De WoonkamerFeng Shui

De woonkamer is een speciale plaats voor de hele familie. Het is de plek in huis waar de familie zich elke dag verzamelt en vrienden en gasten worden ontvangen. De woonkamer vraagt aan de ene kant om rust, maar aan de andere kant is de woonkamer een hele actieve plaats waar gesprekken en levendige discussies worden gevoerd.

Er zijn een aantal belangrijke Feng Shui regels voor je woonkamer:

 • Het midden van de woonkamer moet benadrukt worden
  Volgens de regels van Feng Shui in huis moet het midden van de woonkamer vrij zijn en visueel het centrum in huis vormen. De nadruk op het midden van de woonkamer straalt op deze manier kracht en rust uit.Om het middelpunt van de woonkamer te benadrukken, gebruik je ronde elementen. Leg bijvoorbeeld een rond en zacht kleed in het midden van de kamer. Ook een elegant ornament op het plafond met daar in een ronde plafondlamp is een perfect middel om het midden van de kamer te benadrukken.
 • Zitplaatsen tegen de muur
  Alle stoelen in de woonkamer moeten tegen een stabiele wand staan. Op deze manier heb je altijd een stabiele wand in rug en dit geeft een veilig en beschermd gevoel. De open blik in de woonkamer en naar de deur geeft ons ook een gevoel van veiligheid.
 • Eilanden van het licht
  Volgens Feng Shui krijgt de kamer door middel van verschillende eilanden van licht en zeer licht en zacht gevoel. Licht heeft positieve effecten op het menselijk lichaam en is dus heel belangrijk voor Feng Shui in huis.Plaats kleine spots om accessoires te verlichten. Zet een leeslamp naast de stoel of kies voor aangename indirecte verlichting in de achtergrond. Zo creëer je de ideale balans tussen licht en donker.
 • Kleuren en materialen
  Natuurlijke aardetinten en gebroken wit zijn volgens de leer van Feng Shui ideale kleuren. Ze stralen gezelligheid, comfort en rust uit. Vooral in de woonkamer zijn deze tinten perfect omdat dit een plaats in huis is om tot rust te komen en te ontspannen.Feng Shui zegt echter ook dat je een gedempte kleur met kleurrijke en krachtige accenten kunt verrijken om wat meer leven in het interieur te brengen.

Feng Shui in huis: De Slaapkamer

Naast de woonkamer is de slaapkamer de plek waar we de meeste tijd in huis doorbrengen. In deze kamer moeten we ons onvoorwaardelijk veilig voelen. Tijdens het slapen ben je het meest kwetsbaar en verlies je controle over je omgeving.

Ook in de slaapkamer zijn er regels die moeten gevolgd moeten worden volgens Feng Shui.

 • Bed positie
  Volgens Feng Shui is de positie van het bed erg belangrijk voor een goede nachtrust. Het hoofd van het bed moet tegen een stevige muur staan en niet direct onder een raam. Op deze manier heb je de hele kamer en de deur in het zicht als je  in bed ligt. Dit geeft onbewust een gevoel van veiligheid.Plaats elektrische apparaten, zoals een televisie of een wekkerradio niet in de buurt van het bed.
 • Opslag
  Gesloten dressoirs en kasten zijn ideaal om kleren, linnen of kleine voorwerpen op te slaan. Volgens de Feng Shui regels mag de ruimte onder het bed niet gebruikt worden als opbergruimte. Sowieso is het beter om opbergplekken in de buurt van het voeteneinde te plaatsen. Het idee daarachter is: alles wat je bij het hoofdeinde opbergt zit letterlijk in je nek.
 • Accessoires
  Spiegels mogen helemaal niet in de slaapkamer geplaatst worden. Volgens Feng Shui zouden ze een ongemakkelijke sfeer geven. Volgens Feng Shui mogen alleen accessoires met een gebruik of een soort van dualiteit in de slaapkamer geplaatst worden. Je trouwfoto mag dus wel boven het bed!
 • Kleur en materialen
  Zacht bruin, aangenaam wit, blauw grijs en zandkleuren zijn de perfecte kleuren om de slaapkamer volgens Feng Shui in te richten. Donkere en sombere kleuren en scherpe meubels met harde oppervlakten mogen niet gebruikt worden volgens Feng Shui. Deze verstoren de rust en ontspanning in huis.

Feng Shui Decoratie Basics

Feng Shui is duidelijk een vertegenwoordiger van eenvoud en terughoudendheid in huis, maar er zijn toch nog enkele decoratieve objecten die ook in uw huis de doorstroming van Chi ondersteunen:

 • Kamerplanten
 • Afbeeldingen van dierbaren in fotolijsten
 • Kaarsen
 • Wind chimes
 • Kommen met in water drijvende verse bloemen

Of het nou in de woonkamer of slaapkamer is; laat Feng Shui in huis vloeien!

Advies van de experts voor Feng Shui in huis

Nicky Beentjes is Feng Shui Consultant en geeft holistische adviezen gebaseerd op Feng Shui en de Vijf Elementen voor meer flow, balans en harmonie in jezelf, je leven en je inrichting.

Nicky Beentjes

“Optimale Feng Shui betekent de goede energie uit je omgeving naar binnen halen. Als de energie in een huis goed stroomt dan ervaren de bewoners een groter gevoel van welzijn. De voordeur wordt gezien als de ‘mouth of Chi’, de mond van waaruit de energie van buiten je huis of kantoor binnenstroomt en kan zorgen voor welvaart. Samen met de slaapkamer (staat voor relaties) en de keuken (staat voor gezondheid) zijn het de belangrijkste plekken in je huis.”

Een paar tips van Nicky:

 • Zorg voor een ruime, lichte en nette entree zodat de energie er goed naar binnen kan.
 • Een overvolle kapstok, schoenen overal en een krat met oud papier en lege flessen is niet erg uitnodigend. Niet voor jezelf en bezoek maar het maakt ook de binnenkomende energie zwaar en traag waardoor ze niet gemakkelijk verder stroomt en zorgt voor stagnatie in je leven. Een mooi kleed, een klein tafeltje met mooie decoratie en verse bloemen in de hal maakt dat de energie vrijelijk naar binnen kan stromen.
 • Heb je een voortuin? Dan begint jouw ingang al bij het tuinhek. Zorg ervoor dat je tuin goed onderhouden is. Haal onkruid tijdig weg, plaats potten met planten of bloemen, kies goede verlichting bij de deur en verwijder spinnenwebben op het naambordje en de bel. Dit alles maakt jouw huis uitnodigend voor een goede instroom van Chi die helpt je welvaart en welzijn te verhogen.

“Ga je dieper op de Feng Shui theorie in dan vertelt de windrichting waarop jouw huis en voordeur ligt in samenhang met je geboortedatum nog veel meer over de mate van geluk die je in dat huis zult vinden.”

Nicky Beentjes – www.vital-living.nl