Fileermes

Fileermes

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorFileermes

Ben je die voorverpakte stukken vis eigenlijk ook wel een beetje beu en zou je het liefst met het gemak van een kok als Jamie Oliver zelf je stukjes vis fileren? Heel moedig stap je dan ook naar de visboer en bestelt een hele vis. Eenmaal thuis gekomen pak je de vis uit. Met enige afschuw kijk je het beest aan, en hij lijkt jou ook aan te kijken… Met een fileermes snijd jij de mooiste stukjes vis.

Een beetje ongemakkelijk begin je aan de vis te plukken en je probeert een plan te maken. Na een aantal filmpjes op internet heb je al wat meer zelfvertrouwen. Het enige wat je nu nog nodig hebt is een fileermes. Waarom? Lees er hier meer over.

Flinterdun

Een fileermes is een mes met een heel dun en flexibel lemmet wat het mogelijk maakt om vis heel dun te fileren. Door het dunne lemmet van rvs of keramisch materiaal is hij ook nog eens erg goed hanteerbaar en kun je heel precies en netjes te werk gaan. De lengte van het roestvrij lemmet kan ontzettend variëren en kan tussen de 6 cm en 25 cm lang zijn. Niet iedereen heeft een fileermes standaard tussen zijn of haar eigen verzameling messen liggen, maar voor de echte keukenprins(ess)en onder ons is hij toch vrij essentieel. Ook verkrijgbaar in de categorie zakmessen.

Een fileermes voor zowel platvis als rondvis

Bij het fileren van vis heb je te maken met twee verschillende soorten vis: de platvis en de rondvis. Beide hebben een net iets andere manier van fileren.

Bij een platvis kan je denken aan:

  • tong
  • schar
  • schol
  • griet
  • (tar)bot

Om een platvis te fileren, leg je deze met de donkere kant van het vel naar boven. Je snijdt de kop eraf en legt hem met de staart naar je toe. In een rechte lijn snijd je van de staart tot de kop. Nu werk je terug van de kop naar de staart door de punt van je fileermes tussen de graat en het visvlees te steken en met het fileermes bijna plat tegen de graat de filet los te snijden. Doe dit zo ook met de andere drie filets. Verwijder eventuele achtergebleven graatjes met een pincet. Deze voel je het beste met je vingers. Afhankelijk van je plan om de visfilet met of zonder vel te bereiden, verwijder je het vel wel of niet.

Bij een rondvis kan je denken aan:

  • zalm
  • haring
  • kabeljauw
  • forel
  • pangasius
  • tonijn

Een rondvis fileren gaat net iets anders. Je knipt de buik- en rugvinnen af en schraapt met de botte kant van je fileermes de schubben eraf. Snijd de buik van staart tot kop open en verwijder de ingewanden. Spoel de vis helemaal schoon en dep hem droog. Leg hem met de staart naar je toe, til de kieuwvin op en snijd achter de vin diagonaal tot de bovenkant van de kop. Steek het fileermes erin tot de ruggengraat en snijd plat door tot de staart. Herhaal dit ook bij de andere filets.

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.