Gietijzeren koekenpan

Gietijzeren koekenpan

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorGietijzeren koekenpan

Als je duurzame pannen in je keukenkastje wilt hebben staan, waar jij jarenlang of misschien zelfs je leven lang mee kunt koken, dan ga je voor gietijzeren pannen. Deze pannen zien er niet alleen robuust en sterk uit; je kunt er ook echt perfect in koken. Vooral een gietijzeren koekenpan is handig om te hebben.

Waarom is gietijzer zo bijzonder? Nou, het materiaal is zwaar, stevig én sterk. Daarnaast is gietijzer geschikt voor koken op gas, elektrische pitten en eveneens op inductie. En dat is niet alles; een gietijzeren koekenpan heeft nog meer voordelen. Lees verder en ontdek waarom ook jij minimaal één koekenpan van gietijzer in je keukenkast zou moeten hebben.

Duurzaam gietijzer

De bodem van een gietijzeren koekenpan is van gietijzer. Aan de binnenkant van je pan is een geëmailleerd laagje gemaakt. Dit is superglad, waardoor eten niet snel zal aankoeken en het gemakkelijker over de bodem glijdt als je roert. Anders dan bij een bodem van plaatstaal duurt het even voordat gietijzer warm is. Deze warmteafgifte is heel duurzaam, want het gietijzer houdt de warmte zelf heel lang vast. Je kunt je vuurtje dus lekker laag zetten en dat bespaart energiekosten!

De vele voordelen van een gietijzeren koekenpan

Voor je de rest van de vele voordelen leest, mag je eerst weten wat het enige nadeel van een gietijzeren koekenpan is. Gietijzer is echt een blok puur ijzer. Hierdoor heb je met een pan van bijvoorbeeld 20 cm groot al best een aardig gewichtje in handen. Niet iedereen is even sterk, dus dit is dan ook een nadeeltje van de sterke gietijzeren koekenpannen. Ben je namelijk gewend om een pannenkoek ‘in de lucht’ om te draaien, dan heb je wel wat spierballen nodig. Aan de andere kant kweek je die er ook mee.

Dan is het nu tijd voor de vele voordelen van een gietijzeren koekenpan:

  • Gietijzer gaat láng mee.
  • Gietijzer geeft door de geëmailleerde laag aan de binnenkant geen andere smaak aan je gerechten.
  • Een gietijzeren koekenpan verdeelt heel gelijkmatig de warmte over de bodem. Zo wordt je pannenkoek, omelet of tortilla evenredig gaar.
  • Eten bakt niet snel aan in een gietijzeren koekenpan.

Ook goed om te weten:

  • Gietijzer kan eventueel in de afwasmachine, maar wil je jouw pannen lang mooi houden, dan was je deze beter af met de hand.
  • Gietijzer valt niet stuk, maar het geëmailleerde laagje kan wel kapotgaan als je gietijzeren koekenpan valt. Let erop dat je vooral dit plekje heel goed afdroogt na de afwas.
  • Gietijzer staat hip in je keuken. Geen plek in de kast? Geef je pan dan gewoon een mooi plekje op een plank of je aanrechtblok.

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.