Gietijzeren wok

Gietijzeren wok

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorGietijzeren wok

Een gietijzeren pan is een stukje zwaarder. Heb je helemaal geen kracht in je armen, dan is bijvoorbeeld een wok van gietijzer op je fornuis tillen geen pretje, zeker niet als deze wel 50 cm in de doorsnee is. Je kunt dit echter ook als groot voordeel zien, want als je gaat koken train je meteen je armspieren! Dus, waar wacht jij nog op? Aan de slag met je gietijzeren wok-training aan huis.

Gietijzer is een zwaar materiaal. Dit betekent dat pannen van gietijzer ook erg sterk zijn. Als je eenmaal een gietijzeren pan, zoals een gietijzeren wok, aanschaft, kun je er erg lang mee koken. En een gietijzeren wok heeft nog meer voordelen… die lees je verderop.

Waarom een gietijzeren wok?

Gietijzer is zwaar. Dat kan even moeilijk zijn als je niet zo sterk bent, maar zodra je een gietijzeren wok op je vuur hebt staan, heb je ook wat. Wokken is lekker en ook erg gezond, maar vaak is het lastig om te wokken zonder je hele fornuis onder de taugé, prei, kip en paksoi te strooien. Zo’n wokpan is vaak groot, maar door de vorm is hij niet altijd even stabiel.

Een gietijzeren wok aan de andere kant is veel stabieler, doordat hij zwaarder is. Hierdoor is de pan uitermate geschikt om in te wokken. Als je een gietijzeren wok gebruikt en hevig staat te roeren in jouw wokgerechtje, loop je namelijk geen risico dat je pan continu schuift of omkiept. Door het zware gietijzer blijft hij perfect op het vuur staan!

Op de camping

Gietijzeren pannen, en dus ook gietijzeren wokpannen, zijn ook erg geschikt als campingpannen. Waarom? Omdat je op de camping, als je een beetje back to basic gaat, van die losse gaspitjes hebt. Ook op zo’n gaspitje is het van belang om stevige en zware pannen te gebruiken. Het zou namelijk zonde zijn als je lekkere maaltijd uit de pan kiept en tussen het gras belandt.

DIY voor je gietijzeren pan

Heb jij een mooie gietijzeren wok op de kop getikt? Maak er dan een persoonlijk pannetje van. Gietijzer heeft namelijk vaak een emaille laagje, maar wist je dat je dit laagje ook zelf kunt maken? Met allerlei kleurtjes nog wel!

  • Ga naar een hobbyzaak en vraag naar emaillepoeder.
  • Kies jouw kleurtjes uit en decoreer je pan. Maak bijvoorbeeld een abstract kunstwerkje in je pan, maak een figuur met één kleur of ‘schrijf’ met een kleurtje ‘OP’ op de bodem van je gietijzeren wokpan.
  • Bak de pan in de oven, zoals de gebruiksaanwijzing van je emaillepoeder aangeeft.

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.