Gordijnringen

Gordijnringen

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorGordijnringen

Ben je je huidige gordijnen helemaal zat? Dan is het nu tijd om een paar nieuwe gordijnen uit te zoeken. Gordijnen bepalen de sfeer in je interieur en zijn de basis voor de verdere aankleding van de ruimte. Merk je dat je gordijn geen spannende sfeer meer in huis creëert? Wacht niet langer en laat je inspireren voor een nieuwe gordijnen in je interieur. Begin bij de gordijnringen.

Als je een nieuw gordijn hebt uitgekozen, moet je niet vergeten om een stevige gordijnroede en ringen aan te schaffen. Met gordijnringen hangt een gordijn een paar centimeter onder de roede om ervoor te zorgen dat de gordijn soepel open en dicht kan. Gordijnringen zijn onmisbare accessoires bij het ophangen van prachtige, zware gordijnen!

Wat is een gordijnring?

Ringen voor gordijnen zijn ontzettend praktisch. Gordijnringen gebruik je om gordijnen iets lager te laten hangen. Meestal zit er tussen de gordijnroede en het gordijn vijf centimeter ruimte. Deze ruimte tussen het gordijn en het gordijnrek laat natuurlijk licht door. Maar… geen zorgen. Dit valt best mee.

Zo kun je met gemak het nieuwe gordijn met gordijnringen aan de gordijnroede hangen. Daarbij is het een is het installeren van een gordijnroede met ringen en bijpassende gordijnen vaak een stuk gemakkelijker dan een rails. Met een roede kun je vaak de afstand van de muur nog gemakkelijk aanpassen. Veel gordijnen zijn te koop met gaten voor ringen, waardoor je ze niet helemaal hoeft te laten vermaken. Een lap stof zo laten vermaken dat er een plooi of dubbele plooi in komt kost vaak tijd en meer geld dan een gordijn simpelweg laten inkorten.

Qua materiaal heb je de keuze uit drie soorten soorten ringen. Een gordijnring kan bestaan uit:

  • Metaal, bijvoorbeeld messing
  • Hout
  • Kunststof

Bij de keuze van metalen, kunststof of houten ringen bepaal je al wat voor roede je gaat ophangen. Je gaat natuurlijk geen houten gordijnringen aan een metalen gordijnroede hangen. Nee. Daar hang je mooie gordijnen aan met gordijnenringen van metaal. Dus kies je bij je nieuwe gordijnringen meteen een bijpassende gordijnroede. De roede is dus een mooi uitgangspunt voor het type gordijnring dat je kiest.

Soorten gordijnringen

Gordijnringen hebben een diameter van 35 mm of 40 cm. Dit zijn de meest gebruikte formaten voor een gordijnring. Hoe groter, hoe lager het gordijn hangt. Kleinere ringen zijn niet mogelijk. Dan blijft er nog weinig ruimte over om het gordijn te goed openen en te sluiten.

Klem of haak 

Er zijn twee manieren hoe je een gordijn aan een gordijnring vastmaakt. Ga je voor gordijnringen met een klem of een haak? Met klemmen heb je de zekerheid dat de gordijnen goed blijven hangen. Een gordijnring met een haak kan het wel eens gebeuren dat het gordijn eraf valt.

DIY: Gordijnringen als woonaccessoires

Gordijnringen zijn handige accessoires bij het ophangen van al je gordijnen in huis. Maar wist je dat je met ringen ook creatieve woonaccessoires kunt maken? Wat dacht je van een slinger met foto’s? Of een ketting met metalen gordijnringen? Zet je creatieve brein aan het werk en bedenk de origineelste accessoires met gordijnringen voor in huis!

Waar wacht je nog op? Hang je prachtig nieuwe gordijnen met gordijnringen aan de roede!

Hoe hang je een gordijn op?

Gordijnen ophangen kan best lastig zijn. Hieronder vind je een aantal handige tips die je kunt gebruiken bij het zelf ophangen van een gordijnroede of rails met gordijnen.

  1. Begin bij de breedte van de rails of roede. Meet daarvoor het raam op, waarvoor je de gordijnen wilt ophangen.
  2. Meet dan de rails en rode op en zorg dat je deze op de juiste lengte zaagt.
  3. Het gordijn moet ongeveer op een afstand van 7 cm van de muur komen te hangen. Bij een roede kun je dat gemakkelijk afstellen. Bij een rails moet je natuurlijk wat meer passen en meten. Zorg wel dat je de afstand goed bekijkt. Mocht je namelijk een verwarming onder je raam hebben, dan kan het goed zijn om de rails of roede wat verder van de muur af te installeren. Zo valt het gordijn mooi naar beneden.
  4. Voor een rails heb je meerdere plafondsteunen nodig. Op deze manier wordt het gewicht goed verspreid. Een stelregel hiervoor is steunen om de 50 cm te plaatsen.

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.
 
Foto´s: Westwing/Living4media