Gordijnroede

Gordijnroede

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorGordijnroede

Gordijnen zijn als sieraden voor het raam die met behulp van een gordijnroede kunnen worden bevestigd. Met een paar eenvoudige stappen en een aantal accessoires kan men zelfs de meest eenvoudige gordijnroedes omtoveren tot een waar woonaccessoire die alle vouwgordijnen, overgordijnen of klassieke gordijnen kan opleuken.

Aangezien we niet zonder gordijnroedes kunnen, is het des te beter er eentje aan te schaffen die bij het design van het interieur past! Bekijk de design-tips en trucs voor het bevestigen van gordijnroedes!

Gebogen gordijnroede – een praktisch hulpmiddel

Gordijnen en andere stoffen voor het raam kunnen stijlvolle arrangementen oproepen die elk raam een exclusieve glans geven. Let er echter wel op dat wanneer er een curve bij het raam te zien is, je hier rekening mee houdt.

GordijnroedeTen eerste, moet je erop letten dat er niet te veel gordijnen naast elkaar op de gordijnroede worden gehangen. De gordijnroede kan anders overbelast raken, waardoor het naar beneden kan vallen.

Bovendien kun je de gordijnen of overgordijnen in dit geval ook niet echt gemakkelijk opzij schuiven, wat het zeer lastig te openen maakt.

Ten tweede is het moeilijk een ruimte op een optimale manier te gebruiken en te versieren met een curve of nis. Mits je bijvoorbeeld een vaas in de curve bij het raam hebt staan, is het niet echt handig om het gordijn eroverheen te gooien, aangezien het de planten en bloemen in de vaas kan beschadigen.

De oplossing voor dit probleem is echter simpel! Ga voor een gebogen gordijnroede! Deze gordijnroede kan net zo eenvoudig worden gemonteerd als de standaard uitvoeringen en biedt een uitkomst voor diegene die geen kaarsrecht venster hebben.

Bovendien kun je op deze manier net zo gemakkelijk de gordijnen op een optimale, aansluitende manier sluiten zonder de andere woonaccessoires en decoraties te beschadigen.

Hoe gordijnen het beste te combineren?

  • De klassieke combinatie raambekleding bestaat uit een gordijnroede, gordijnen en overgordijnen.
  • Wat steeds populairder wordt zijn de vouwgordijnen. Dit zijn speelse en leuke alternatieven voor de traditionele gordijnen, maar kunnen net zo goed samengaan.
  • De combinatie van verschillende gordijnen aan een gordijnroede werkt eigenlijk des te beter als men gebruik maakt van een gordijn in u-vorm. Dit komt doordat de opstelling van het raam anders niet volledig aansluit en men met behulp van een combinatie van de verschillende gordijnen ‘s avonds zonder problemen gesloten kan worden.

Op welke hoogte behoort een gordijnroede te worden aangebracht?

Om de gordijnroede op de juiste hoogte te hangen, zou je de raamhoogte moeten meten en rekening houden met de maat en lengte van de gordijnen.

In het algemeen is het aan te raden om de gordijnroede ongeveer 10-12 centimeter boven het raam te bevestigen. Daarbij moet de afstand tussen de wand en de gordijnroede ten minste vier centimeter zijn, zodat de gordijnen ruimte hebben om goed te kunnen bewegen en de warmte-uitwisseling tussen de muur en kamertemperatuur wordt gewaarborgd.

Wat de lengte van de gordijnen betreft: dat is een kwestie van smaak. De vuistregel is dat de lengte van de gordijnen en vitrages in ieder geval 1,25 cm boven de grond behoren te eindigen, zodat het er strak uit ziet en mooi in de plooien kan vallen.

Voorkom schimmelvorming in vochtige ruimtes!
Houd de afstand in vochtige ruimtes zoals de badkamer 2,5 cm boven de grond! Zo voorkom je schimmelvorming.

Hang een gordijnroede recht!

Bij het bevestigen van een gordijnroede is het van belang dat het recht komt te hangen. Een kleine fout kan er al voor zorgen dat de gordijnroede scheef komt te hangen. Dit valt direct op en correcties zijn niet altijd gemakkelijk te maken. Gebruik daarom een waterpas voor je gaat boren!

Speciale gordijnroedes

Voor de wat specialere soorten gordijnen zoals vitrages zijn bijpassende gordijnrails te vinden. Deze zijn meestal zeer onopvallend en klein die rechtstreeks in het venster kunnen worden verzekerd zonder enige inspanning. Bovendien kan dit type gordijnroede ongecompliceerd worden verwijderd als het kan worden opgehangen.

Gordijnroede – de fijne afstemminggordijnroede 2

Hout, kunststof, rvs en metaal zijn verschillende materialen waar een gordijnroede van gemaakt kan zijn. Wit, zwart, goud; het kleurenschema is net zo gevarieerd als de faciliteiten. Of de meubels nu gemaakt zijn van beuken, eiken, essen, berken, dennen, metaal of gewoon kunststof, er is voor elk type interieur wel een bijpassende gordijnroede te vinden.

Door de brede selectie van gordijnroedes is er zeker voor elk venster een passend model te vinden.

Natuurlijk zijn er verschillende soorten en vormen gordijnroede, maar met een paar eenvoudige trucs kun je ze een wat persoonlijkere stijl geven.

  • Voor elke gordijnroede zijn er bijpassende eindstukken te koop in een verscheidenheid aan vormen.
  • Om het wat op te leuken kun je bijvoorbeeld de gordijnroede of de gordijnstopper voorzien van een stoflaag om leuke decoraties te creëren. Waar echter wel op gelet moet worden is dat het wel mogelijk blijft om de gordijnen te kunnen verschuiven.
  • Wie liever geen gordijnroede wil gebruiken, kan natuurlijk ook een dikke kabel gebruiken als mogelijkheid om de gordijnen op te hangen. Hier zijn dan wel geschikte ringen of beugels voor nodig, mocht u het op willen hangen.

Kortom, ongeacht in welke kamer de gordijnen komen te hangen, samen met een bijpassende gordijnroede verbeteren ze het algemene totaalbeeld.

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.