Grafkaarsen

Grafkaarsen

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorGrafkaarsen

Grafkaarsen zijn een mooie manier om overleden geliefden te herinneren. Je kunt een grafkaars op het graf plaatsen voor verschillende gelegenheden: een verjaardag, een jubileum, Allerheiligen of een naamdag.

Een grafkaars kan ook worden aangestoken op een huwelijksfeest of op een communiefeest om een geliefde te herinneren.

Symboliek van grafkaarsen

Grafkaarsen symboliseren de herinnering aan een overleden persoon, het verlangen naar deze persoon, maar kunnen ook gebruikt worden om de weg voor de doden te verlichten. Al honderden jaren lang worden brandende kaarsen gebruikt op begraafplaatsen, in kapellen van rust, begrafenissen en crematoria om het eeuwige leven te symboliseren.

De gewoonte van het aansteken van een grafkaars voor de overledene is wijdverspreid en diep geworteld in de christelijke traditie. Wist je dat deze traditie door het christendom overgenomen is van een vroegere heidense traditie?

Langdurige vlam

Grafkaarsen branden heel lang, soms meer dan 24 uur, en zijn windbestendig. Daarom hebben de meeste grafkaarsen een deksel om de kaarsvlam te beschermen. Dit helpt natuurlijk ook om brandgevaar te vermijden.

Variatie in grafkaarsen

Meestal koop je grafkaarsen die in een rode of witte plastic of glazen houder zitten. De vorm van de houders is zeer gevarieerd.

 • Meestal is de houder deel van de kaars;
 • Maar er zijn ook houders in versies waar men de kaars kan vervangen nadat die opgebrand is.

De deksel is gemaakt uit metaal om brandgevaar te vermijden en heeft gaatjes of versieringen en kruisjes op de rand. Er zijn ook grafkaarsen beschikbaar in een graflantaarn uit glas.

 • Deze lantaarns zijn overwegend uit glas en metaal gemaakt en soms voorzien van kruisjes op het glas;
 • Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en modellen;
 • En sommigen hebben een oogje om opgehangen te worden.

Jouw eigen grafkaarsen

Het is nu een trend om grafkaarsen te personaliseren.

 • De naam van een geliefde kan in een stijlvol lettertype op de kaars gedrukt worden.
 • Een gedicht of een tekst waar de overledene heel veel van hield, en/of die jou dichter brengt bij de geliefde kunnen allemaal op grafkaarsen afgebeeld worden.
 • Je kunt nu zelfs grafkaarsen krijgen met een grote foto van jouw geliefde erop.

Wil je echter een grafkaars die blijft branden, dan is er nu een oplossing: de grafkaarsen met LED-lichtjes, die op batterijen werken, of grafkaarsen en graflantaarns die op zonne-energie werken. Er bestaan zelfs grafkaarsen die een combinatie van beide zijn.

 • Overdag werkt de grafkaars op zonne-energie en als het zonlicht verdwijnt dan neemt de batterij gewoon over.
 • Ze zijn waterdicht, heel makkelijk te onderhouden;
 • En zijn beschikbaar in tal van modellen en groottes, net als de traditionele grafkaarsen en –lantaarns.

Laat je inspireren door Westwing

Op zoek naar meer mooie accessoires en andere soort kaarsen? Kijk dan vooral even op Westwing, Nederlands eerste, exclusieve Home & Living webshop. Selecteer je favoriete items, voeg ze toe aan je winkelmandje en jouw kaarsen en woonaccessoires zijn nog maar één klik bij je vandaan.