Groentemes

Groentemes

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorGroentemes

De naam zegt het eigenlijk al: een groentemes wordt gebruikt voor het snijden van allerlei soorten groenten zoals courgette, komkommer, aubergine, prei en paprika. Groentemessen zijn er in allerlei soorten, wisselend in model, lemmetlengte en materiaal. Een klein mes van zeven centimeter met een sterk lemmet gebruik je bijvoorbeeld voor het snijden van knoflook, terwijl een groter groentemes van roestvast staal handig is om courgette in plakken te snijden. Ook jouw dagelijkse porties fruit snijd je gemakkelijk met een groentemes.

Groentemessen komen oorspronkelijk uit Japan. Ze staan daar bekend onder de naam ‘Nakiri’, wat ‘dubbelzijdig geslepen’ betekent, of ‘Usuba’, ‘enkelzijdig geslepen’. De messen hebben een rechte snede en worden, behalve voor het snijden van groenten, ook gebruikt voor het fijnhakken van kruiden. Met een 5-delige messenset zit je altijd goed!

Groentemes voor vlees?

Een groentemes is natuurlijk bedoeld om groenten mee te snijden. Kun je dit mes dan ook gebruiken om vlees, vis of brood mee te snijden? Nee. Ten eerste is een groentemes lang niet zo scherp als een vlees- of slagersmes, dus het snijden van vlees zal met een groentemes niet gemakkelijk zijn. Brood met een groentemes snijden is al helemaal lastig. Daarnaast is het niet verstandig een groentemes voor vlees of bijvoorbeeld brood te gebruiken, omdat het mes dan snel bot wordt. Hierdoor neemt ook de levensduur af.

Tip!
Hoewel een groentemes geschikt is voor het snijden van alle soorten groenten, zijn er uitzonderingen. Een tomaat – oorspronkelijk overigens een fruitsoort – kun je gemakkelijker snijden met een mesje met een kleine kartelrand vanwege het harde vel.

Vlijmscherpe messen: slijptechnieken

Het is belangrijk om een groentemes regelmatig te slijpen, om te voorkomen dat deze bot wordt. Er zijn verschillende slijpmethoden:

  • Een aanzetstaal is een ruwe, metalen staaf. Je slijpt het mes door de snijrand langs het aanzetstaal te halen, steeds in dezelfde hoek. Hoe scherper de hoek, hoe scherper het mes wordt. Heb je heel harde messen? Gebruik dan een keramische slijpstaaf. Let op! Deze methode is alleen geschikt voor het slijpen van gladde messen.
  • Een andere manier om je messen te slijpen is met een wetsteen of slijpsteen. Bevochtig de steen voor gebruik door deze even in het water te leggen. Haal vervolgens het groentemes net als bij het aanzetstaal in een constante hoek over de steen.

Wist je dat…
…je per dag minstens 200 ons aan groenten binnen moet krijgen? Zorg er dus maar voor dat je een voorraad groenten in huis hebt!

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.