Halogeenlampen

Halogeenlampen

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorHalogeenlampen

Niets is comfortabeler dan 's avonds met een kop thee of een glas rode wijn thuis op de bank door een spannend boek te bladeren. Echter is 's avonds lezen pas echt comfortabel met een halogeenlamp. Halogeenlampen zijn namelijk dankzij de nauwkeurige, felle en natuurlijke verlichting prettig om voor het lezen te gebruiken. Deze lampen verlichten specifieke plekken zorgvuldig en op een warme manier wat het leesplezier zeker zal verbeteren.

Hoe werkt een halogeenlamp?

Halogeenlampen werken eigenlijk ongeveer hetzelfde als een gewone gloeilamp. Bij een gloeilamp vloeien er door middel van een gloeidraad elektrische stromen door de draden die de wolfraam verhitten waardoor de lamp gaat gloeien.

Bij halogeenlampen vindt dit plaats in de glasbol wat is gemaakt van kwartsglas en gevuld is met een bepaald soort gas. Dit gas wordt vervolgens geactiveerd met behulp van een kleine hoeveelheid halogeen, wat uit jodium of broom bestaat. De jodium reageert als de lichtbron met de atomen in aanraking komt en het de wolfraam draden verwarmt, zodat de wolfraam deeltjes zich op de glazen bol vestigen en het zwart maken. Dit zorgt voor een compact ontwerp.

HalogeenlampenWees echter wel attent op het feit dat u de glasbol niet direct aanraakt, aangezien anders uw vingerafdrukken in het glas branden wat er voor kan zorgen dat het de lichtopbrengst vermindert en soms zelfs de levensduur door achteruit kan gaan.

Verder worden halogeenlampen gekenmerkt door een warme witte kleur en zeer helder licht. Desondanks hebben deze lampen een levensduur van 2000 uur als ze een hoog voltage hebben (230 V) en 5000 uur met een lager voltage (12 V), waarmee de halogeenlamp de gewone gloeilamp veruit overschrijd. Dit komt onder andere door de compactheid van de halogeenlamp, aangezien de wolfraam gloeidraad op deze manier namelijk niet snel uitgeput raakt waardoor het langzamer verdampt.

Daarbij zijn halogeenlampen in vele verschillende designs te verkrijgen, wat het plezier nog meer vergroot.

Nauwkeurig, fel en milieuvriendelijk

Niet alleen de duurzaamheid van de halogeenlampen is een groot voordeel. De laagspannings-lampen van dit type verbruiken zelfs tot 50 procent minder stroom dan een gewone gloeilamp!

Dankzij de compacte bouwwijze van de halogeenlamp is het zuinig en kan het met zijn briljante lichtopbrengst en natuurlijke kleuren de kamer op een fijne manier verlichten. Halogeenlampen zijn dus uitstekende en zuinige vervangers van led- en gloeilampen, die bovendien te gebruiken zijn voor zowel dikke (e27) als dunne (e14) fittingen.

Het fijne aan deze manier van verlichten is dat de kleurtemperatuur en de kleurstelling van halogeenlampen zeer dicht in de buurt van het zonlicht komen te staan.
Daarnaast, kan het licht uit een halogeenspot bijzonder goed geschikt zijn om het licht naar een specifieke plaats in het appartement te projecteren, omdat het een gericht licht geeft. Daarom is dit type ideaal als leeslamp!

Halogeenlampen voor elk doel

Het spectrum van het gebruik van halogeenlampen is zeer breed. Bekende fabrikanten zoals Osram, Philips of Halostar bieden daarom dan ook een verscheidenheid van verschillende halogeenlampen aan.

De laagspannings-halogeenlampen worden bijvoorbeeld vaak gebruikt voor lampen in een spiegel in de badkamer of voor in de badkamerkast. Ondanks dat ze zeer zuinig zijn, vereisen ze wel een schakelaar om de elektriciteit om te kunnen zetten en zijn ze, zoals al eerder aangegeven, hierdoor perfect als leeslampje. Verder kunnen ze dankzij hun natuurlijke en heldere licht eveneens als lamp boven een eettafel of salontafel in de woonkamer gebruikt worden.