Hangmat

Hangmat

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorHangmat

Misschien wel het allerbeste product om het vakantie- en luiergevoel te versterken; de hangmat. De hangmat staat als het ware symbool voor vakantie, tropisch weer en lekker niks doen. Je hoeft het enkel te binden aan twee sterke bomen of palen, de touwen strak aanspannen en dan instappen en relaxen. Willen we dat niet allemaal?

Geschiedenis

De hangmat is een uitvinding van de oude Indianen in de 15e en 16e eeuw. Hangmatten werden toen nog gemaakt van boomschors en werden ‘s nachts gebruikt als bescherming tegen insecten. Door het nauwelijks doorlatend material, kon men niet gebeten worden en was dus vrij van ziekten en insectenbeten!

Door de jaren heen is het concept van de hangmat verbeterd; er worden nieuwe materialen gebruikt en gaan langer mee. De hangmat werd niet meer alleen gebruikt ter bescherming tegen ongedierte; het werd een heuze manier van ontspanning.

Multi-inzetbaar

De hangmat wordt in bepaalde culturen zowel binnen als buitenshuis gebruikt. Dit gebeurt vooral in de warmere en tropischere uithoeken van de wereld. Het is ideaal voor het doen van een vlot dutje in het lekkere zonnetje in de tuin, of juist in de kamer ter verkoeling.

Ook zijn hangmatten een goed alternatief op de slaapzak. Het is in bepaalde landen namelijk ook gebruikelijk een reishangmat in je bezit te houden. Als men op vakantie gaat of gaat logeren bij vrienden of familie, nemen ze de hangmat mee. Op deze manier heb je altijd en overal een vrij comfortabele slaapplek!

Groot scala

Je zou het haast niet denken, maar ook een simpel gebruiksvoorwerp als de hangmat is er in verschillende uitvoeringen. Je hebt namelijk hangmatten zonder stokken en hangmatten met stokken.

De hangmat zonder stokken is de standaard- en welbekende versie. Deze hangmatten bestaat uit een stuk kleed, dat met touw aan beiden uiteindes bevestigd kan worden aan een boom of paal. Binnen deze categorie is de hangmat in drie subcategorieën te verdelen:

  • De Braziliaanse hangmatten
  • De Mexicaanse hangmatten
  • De Indiase hangmatten

De Braziliaanse hangmatten

De eerste variant is de Braziliaanse hangmat. Deze hangmatten zijn dichter geweven dan standaard hangmatten, maar laten nog genoeg ventilatieruimte over. De Braziliaanse hangmat moet de gebruiker beschermen tegen steken van schorpioenen en ander (giftig) ongedierte dat op de grond leeft in tropische landen. De ventilatieruimte is om schimmel op de langere termijn tegen te gaan.

De Mexicaanse hangmatten

De tweede hangmat is de Mexicaanse hangmat. Deze hangmatten hebben meer de structuur van een visnet en zijn gemaakt van iets steviger materiaal. De openere ruitenstructuur is orthopedisch gezien goed voor mensen met rugklachten. De druk wordt namelijk evenredig verdeeld over het oppervlak van de rug, dat moet leiden tot het verhelpen van pijnpunten.

De Indiase hangmatten

In tegenstelling tot de vorige twee hangmatten, wordt de Indiase hangmat aan het plafond bevestigd. Deze hangmatten zijn gemaakt van de Indiase Sari-klederdracht en zijn in principe grote doeken waar je je helemaal in kunt wikkelen. Het doet een beetje denken aan een cocon. Het materiaal van de Sari is erg licht, doorschijnend en laat voldoende lucht door.

Westerse insteek

De hangmat mét stokken is de Europese variant op de originele hangmat. De zijkanten van het ligvlak zijn uitgerust met houten balken, om het liggedeelte duidelijk af te bakenen. Daarnaast biedt het ook stevigheid aan de mat en hoef je dus niet bang te zijn dat de mat plotseling omkiept bij een harde windstoot.

Hangmatten zijn dus op veel verschillende manieren te gebruiken zowel binnen als buitenshuis. In de Westerse wereld is het gebruikelijk de hangmat lekker in de tuin op te hangen in de zomer en te genieten van het lekkere weer, áls we de hangmat al gebruiken. Is het weer niet zo lekker buiten? Dan hang je ‘m toch lekker in je woonkamer of slaapkamer op? In je eigen huis mag je overal lekker luieren!