Hemelbed

Hemelbed

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorHemelbed

Romantisch slapen in een prachtig bed - met een hemelbed voelt het alsof je een nacht door zou brengen in de zevende hemel! Kleine meisjes dromen ervan een hemelbed te hebben, maar ook voor volwassenen kan dit een droom die waarheid wordt zijn.

Lees verder voor de verschillende soorten hemelbedden! Maak een keuze in design en kleur en verrijk je slaapkamer met een heerlijk en mooi hemelbed. Een goede nachtrust is gegarandeerd...

HemelbedWat is een hemelbed?

  • Een hemelbed is een bed waar de hoeken met palen worden verlengd, wat als een grote toren over komt.
  • Deze palen zijn vervolgens met elkaar verbonden met dwarsliggende balken die ervoor zorgen dat alle palen aan elkaar verbonden worden, waardoor er een groot vierkant frame ontstaat.
  • Door gordijnen aan dit frame te hangen of er overheen te spannen, wordt er een image gecreëerd alsof je je in de hemel waant, vandaar ook de naam hemelbed.

Een middeleeuws hemelbed

Hemelbedden gaan ver terug tot in de middeleeuwen. In dit tijdperk werden hemelbedden alleen verstrekt aan de hogere en rijkere klasse, omdat zij simpelweg de enige waren die het konden betalen. Ze sliepen hierin om zichzelf te beschermen tegen de nieuwsgierige ogen van de lagere klassen en natuurlijk tegen de wind en kou. Gelukkig kan vandaag de dag iedereen profiteren van de schoonheid, functie en fascinatie van hemelbedden.

Vaak wordt een hemelbed gekenmerkt door; romantisch, dromerig, speels en meisjesachtig. Maar natuurlijk kan een hemelbed evenzeer dominant optreden in een wat luxueuze slaapkamer.

Hemelbed materialen en stijlen

Metaal, natuurhout, multiplex of massief hout? Zoals je wel kan zien is er een verscheidenheid aan materialen die voor een hemelbed gebruikt kunnen worden. Afhankelijk van welke stijl je wilt creëren of de stijl die je al reeds in je kamer hebt, zou de basis voor de materiaalkeuze moeten zijn om ervoor te zorgen dat de kamer een mooi geheel blijft.

  • Als je bijvoorbeeld een slaapkamer hebt dat zeer dromerig is met witte en zachte kleuren, waar veel meubels van bloemenprints of sierlijke patronen voorzien zijn, dan is een romantisch hemelbed in de stijl Brocante of Vintage een goede keuze.
  • Of heb je bijvoorbeeld een moderne of puristische slaapkamer stijl? Dan voegen de rechtlijnige en eenvoudige vormen van het hemelbed juist een beetje magie toe in de rest van het interieur. Laat het woord eenvoudig je echter niet afschrikken, aangezien het niet betekent dat het bed noodzakelijkerwijs een koel karakter uitstraalt. Het tegendeel zelfs! Het hemelbed geeft een sfeervolle uitstraling aan de kamer en zeker wanneer je natuurlijke materialen in het frame gebruikt.

De grootte van het hemelbed

Natuurlijk kan je naast de keuze van het materiaal waar een hemelbed van gemaakt is, eveneens het formaat bepalen. Afhankelijk van je smaak, voorkeur en doelstelling kan je bepalen of het voor een persoon, 90×200 cm, of voor twee personen, 140×200 cm, behoort te zijn.

  • Houd er echter wel goed rekening mee dat een hemelbed zeer omvangrijk en massief kan zijn! Het bed heeft dus wel zijn ruimte nodig omdat het nogal breed en vrij hoog is. Je kan jezelf namelijk makkelijk verkijken op het ruimtelijke effect dat dit type bed eigenlijk heeft.
  • Daarnaast, is een hemelbed een uniek alleenstaand meubelstuk wat graag als een solist gezien en behandeld wilt worden. Hoe groter en zwaarder het hemelbed is, des te verder zouden de andere meubels uit de buurt moeten staan. Dit zorgt er namelijk voor dat het tweepersoonsbed echt goed tot zijn recht komt, wat de kamer ook een overzichtelijk en niet al te volle look geeft!

Hemelbed gordijnenHimmelbett

De gordijnen zijn een zeer belangrijke factor bij de aankleding van een hemelbed. Het verhoogt niet alleen het comfort maar zonder gordijnen is een hemelbed niet compleet. Verder is het type en het materiaal van de gordijnen erg belangrijk, omdat het een bed kan maken of breken.

  • Voor de bovenkant en zijkanten van het bed vallen de gordijnen meestal naar beneden en worden hier vaak heldere kleuren en delicate materialen voor gebruikt. Door heldere tinten en lichte stoffen te gebruiken komt een het hemelbed nog meer tot zijn recht en doet het zijn naam echt eer aan.
  • De gordijnen hebben hier niet alleen een mooie werking, ze zijn aan de andere kant ook erg nuttig en praktisch. Het kan je bijvoorbeeld tijdens de zomer tegen muggen of andere insecten beschermen, je extra duisternis geven en je kan jezelf op deze manier echt even van alles afschermen.

In het kort maken gordijnen het hemelbed af, ze zijn comfortabel en maken het meubelstuk speciaal en uniek.

Een hemelbed voor buiten

Tegenwoordig zijn er niet alleen maar hemelbedden binnen te vinden, maar zijn er ook hemelbedden voor buiten.

Heeft jouw tuin of terras een redelijke omvang? Dan kan je er zo een hemelbed voor buiten plaatsen! Dit is een perfecte manier om buiten ultiem te kunnen relaxen. Op warme zomerdagen kan je er zelfs heerlijk ontspannen zonnen. Wordt de zon te fel? Dan kan je jezelf beschermen door de gordijnen weer te sluiten. Ideaal gewoon!

Op zoek naar meer mooie en dromerige inspiratie? Vergeet dan vooral niet een kijkje te nemen in het online magazine van Westwing, Nederlands eerste, exclusieve Home & Living webshop. Hier vind je de nieuwste interieurtrends en styling tips & tricks om zo van jouw slaapkamer een heel mooie en unieke slaapkamer te maken.