Hoekkast

Hoekkast

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorHoekkast

Of je nu een lege hoek in je woon- of slaapkamer wilt opvullen of juist zo efficiënt mogelijk gebruik wilt maken van de beschikbare ruimte, een hoekkast is een ideale oplossing voor een mooi meubel in zowel grote als kleine ruimtes. 

De hoekkast is er in verschillende vormen en stijlen. Afhankelijk van de sfeer van je interieur en de ruimte die je hebt om de hoekkast te plaatsen, kies je de hoekkast die bij jou past. Hieronder een aantal tips en suggesties. 

Weinig ruimte – efficiënte hoekkast

Heb je een kleine woon-, slaap- of badkamer en wil je de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk gebruiken, dan is een smalle, hoge hoekkast ideaal. Vaak wordt een hoek gezien als verloren ruimte, maar een smalle, hoge stellingkast in hoekvorm is juist ideaal als je veel opbergruimte wil creëren. Deze hoekkast is vaak open, maar er is ook de hoekkast waar de zijkanten van zijn dichtgemaakt, of waar zelfs onder aan de hoekkast kastjes of lades zijn bevestigd.

Met de planken kun je vaak in afmeting en hoogte variëren zodat je je eigen indeling kunt bepalen.

 • Handig in de badkamer voor het opbergen van handdoeken en andere badkameraccessoires (bijvoorbeeld in mooie rieten manden of kleurrijke stoffen opbergdozen)
 • Of in een slaapkamer als je wat extra ruimte wilt scheppen voor je garderobe, of andere persoonlijke spullen. Dan is een hoekkast voor kleding een must in je interieur.
 • Ook in de woonkamer is een smalle, hoge hoekkast ideaal voor het uitstallen van een mooie verzameling.
 • Er bestaan daarnaast verschillende hoek vitrinekasten. Deze zullen een werkkamer of een andere lege hoek in de kamer, goed verrijken.

Combinatie hoekkast

Een combinatie van een vitrinekast met de smalle, hoge hoekkast is ook mogelijk. Zo krijg je een hoekkast die tot halverwege dicht is, bijvoorbeeld met onderaan enkele lades of een tweetal kastdeurtjes. Van halverwege tot boven bestaat de hoekkast dan verder uit planken, al dan niet achter glazen deurtjes of kleppen.

Veel ruimte – grote hoekmeubels

Als je veel ruimte hebt en je het leuk vindt om eens niet het midden van je muur maar juist de hoek in de spotlights te zetten, kies je voor een mooie hoekkast die echt opvalt.

Een wandmeubel in hoekvorm is perfect om veel spullen in op te bergen. Je kunt er je flatscreen tv in verwerken, of juist je antieke servies of collectie boeken. Door wat mooie persoonlijke woonaccessoires in bijpassende stijl en kleur op het wandmeubel te zetten, wordt de aandacht echt naar de complete hoek getrokken.

Wil je niet de hele wandhoek innemen, dan is een dressoirkast of drankkast als hoekkast een originele opvulling van je woonkamer.

 • Een antieke dressoirkast of drankkast als hoekkast staat mooi in een klassiek interieur.
 • Een eigentijdse dressoirkast in hoekvorm met kleurrijke accessoires geeft dynamiek en speelsheid aan je kamer, zeker als je er bijvoorbeeld een grote gekleurde vaas of ander opvallend accessoire opzet.

Je kunt tenslotte kiezen voor een middelhoge diepe hoekkast in driehoekvorm die de hele diepte van de hoek gebruikt. Meestal heeft deze hoekkast twee deuren. Deze middelhoge diepe hoekkast is uitermate geschikt als opbergkast in de keuken of kledingkast in je slaapkamer.

Stijl van de hoekkast

De meeste stellingkasten bestaan in houten uitvoering. Ze zijn bovendien eenvoudig zelf te maken als je een klein beetje handig bent. Houd je van lichte houtsoorten, kies dan bijvoorbeeld voor grenenhout of steigerhout.

 • Voor een robuuste look ga je voor niet al te bewerkt, natuurlijk hout waar je de kenmerken zoals jaarringen of kringen van het hout nog goed in kunt zien.
 • Een donker noten- of eikenhouten hoekkast is mooi in een antieke of klassieke inrichting, zeker als het mooie afwerkingen heeft zoals een kuif bovenaan op de hoekkast, klassiek versierde poten en metalen handgrepen op de kastdeurtjes.

Vitrine hoekkast

Hoek vitrinekasten zijn er ook in allerlei materialen. Vaak zijn de raampjes van de kastdeurtjes of de poten van de hoekkast afgewerkt met ander materiaal zoals aluminium, kunststof of (zwart) metaal dat in combinatie met hout erg leuk staat in een industrieel interieur. Het geeft een wat stoerder karakter aan het meubel.

 • In een brocante inrichting staat een hoekmeubel van sloop- of steigerhout erg mooi. Ook whitewash is erg geschikt. Dit is wit hout dat licht is opgeschuurd zodat het er bewust wat verweerd uitziet. Dit geeft karakter aan je hoekkast. Je kunt dit ook eenvoudig zelf maken.
 • Voor een wat romantischere uitstraling kies je voor een witte of lichte hoekkast met sierlijke afwerking en bijvoorbeeld klassieke zwarte handgrepen.
 • Heb je een moderne inrichting, dan is een zwart of wit gelakte hoekkast erg mooi. Hoogglans meubels staan erg mooi in combinatie met het glas van de deurtjes in je hoekkast.
 • Houd je van minimalistisch, kies dan voor een strak afgewerkte dichte hoekkast zonder zichtbare handgrepen. Bevestig een paar (gekleurde) led-lampjes in de hoekkast die wat mooie woonaccessoires belichten en je hebt binnen no time een sfeervol eigentijds hoekje gecreëerd.

Met een hoekkast in de kamer creëer je tegelijk sfeer en ruimte. Combineer dit meubel met woonaccessoires die in de stijl van jouw interieur past. Meer inspiratie nodig? Kijk dan op Westwing, de eerste, exclusieve Home & Living webshop, voor decoratie tips en DIY ideeën!