Hoofdkussen

Hoofdkussen

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorHoofdkussen

Een hoofdkussen is de belangrijkste aanschaf voor in de slaapkamer. Veel mensen denken nooit over hun hoofdkussen na, maar een hoofdkussen is een essentieel onderdeel van je leven. Het beslist hoe je slaapt en hoe je ontwaakt. 

Dus kussens zijn geen simpele accessoires, maar een vitaal onderdeel van je leven. Kies de stijl en het formaat dat je nachtrust meer comfortabel maakt en je bed verrijkt.

Hoofdkussens sinds toen

Het eerste hoofdkussen werd al 7000 jaar voor Christus gebruikt in het oude Mesopotamië. In die tijd konden alleen de rijken zich een hoofdkussen veroorloven. Dat is tegenwoordig gelukkig anders. Het hoofdkussen werd in die tijd vooral gebruikt om mensen die last hadden van hun nek, buik, rug of schouders te ondersteunen. Het was misschien wel het eerste orthopedisch hulpmiddel wat ooit uitgevonden is.

Functionele hoofdkussens

Tegenwoordig kennen we vele soorten kussens.

 • Donzen kussens bieden een hoog comfort en houden goed warm, terwijl ze toch ademen.
 • Een synthetisch hoofdkussen is geschikt voor mensen met allergieën voor huisstofmijt of veren. Synthetische kussens zijn ook wasbaar en daarom ook bijzonder geschikt voor mensen die hun kussen geregeld willen wassen.
 • Orthopedische kussens zijn geschikt voor mensen met hernia’s, rugklachten of andere handicaps. De extra ingebouwde ondersteuning in deze hoofdkussens is van belang voor het goed ondersteunen van gewrichten en spieren in de nek, rug en schouders.
 • In bepaalde situaties kan een extra hoofdkussen handig zijn. Zo kan je tijdens je zwangerschap een extra kussen onder je buik leggen als je op je zij slaapt. Dit geeft extra ondersteuning en minder bekkenpijn
 • Als je last hebt van dikke enkels kan een kussen onder je voeten ‘s nachts helpen om het vocht terug te dringen.
 • En voor de mensen die op hun zij slapen kan een extra kussen onder de arm fijn zijn als steun.

Het perfecte hoofdkussen

Hoe kies je nu een goed hoofdkussen? Voor een goed hoofdkussen moet je eerst kijken naar je slaapgewoontes.

 • Slaap je veelal op je buik? Dan heb je een niet al te hoog, dun en soepel kussen nodig, welke je nek niet omhoog duwt, maar in één lijn met je lichaam laat rusten gedurende de nacht.
 • Als je op je zij slaapt, heb je een kussen nodig wat je nek en hoofd zeer goed ondersteunt om je schouders te ontlasten. Kies als je op je zij slaapt dus voor een dikker en steviger kussen.
 • Iemand die op zijn rug slaapt heeft een hoog kussen nodig met vooral ondersteuning voor hoofd en nek. Eventueel kan je een orthopedisch kussen overwegen met een ingebouwde ondersteuning voor de nek. Een orthopedisch kussen zorgt namelijk voor een optimale steun van schouders, nek en hoofd op een zo comfortabel mogelijke manier.

Door uit te vinden hoe jij het beste slaapt, kan je jouw hoofdkussen helemaal op jouw wensen aanpassen. Maak het jezelf verder gemakkelijk door ook het materiaal te kiezen, dat bijvoorbeeld jouw allergische reacties tegengaat.

Kleed het hoofdkussen aan

Naast dat het hoofdkussen een praktische noodzaak is voor een goede nachtrust, mag het ook een fraai product zijn op je bed. Door een mooi overtrek te kiezen die past bij de stijl in je interieur, wordt dit product een fraai onderdeel van de ruimte.

 • Slaap je graag in mooi romantische sferen of een Shabby Chic woonstijl? Ga dan voor een hoofdkussen met sierlijke elementen in een zachte tinten. Combineer met een zelfde dekbedovertrek en maak je bed, de blikvanger van de ruimte.
 • Of zie je liever een industriële stijl in de kamer terug? Ga dan voor een donkergrijs hoofdkussen in een linnen stof. Combineer met een linnen dekbedovertrek in een beige kleur en een wollen plaid. Wanneer het bed tegen een grof stenen muur staat, heb je een echt rauwe ruimte.
 • Daarnaast kan je een moderne inrichting verrijken met een hoofdkussen in een zwart of wit satijnen stof. Combineer wel met katoenen of andere zachte materialen, om zo de hardheid te breken in de ruimte.

Een hoofdkussen maakt je bed af. Zeker wanneer deze je nachtrust ook optimaliseert. Ga voor een mooie combinatie in materialen en maak het de blikvanger van je slaapkamer.

Op zoek naar meer inspiratie om je slaapkamer aan te kleden of het slapen meer comfortabel te maken? Kijk dan eens op Westwing. Nederlands eerste, exclusieve Home & Living webshop.