Houten klok

Houten klok

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorHouten klok

Bij een houten klok denk je wellicht aan een typisch Duitse koekoeksklok die bij je ouders of grootouders aan de wand hing. Met lange slingers van hout en een vogeltje dat vrolijk om het kwartier ‘koekoek’ floot. Of misschien denk je eerder aan de klassiek gevormde tafelklok van massief hout, mahoniehout of notenhout met het beroemde slagwerk dat met een helder belletje de tijd aangaf. Of komt de wat ouderwets aandoende pendule in houten behuizing als eerste in je op?

De houten klok heeft helaas nog altijd een beetje een ouderwets imago. Terwijl er tegenwoordig zoveel moderne uitvoeringen van de houten klok te vinden zijn! Houten klokken zijn er in zoveel verschillende vormen, maten en stijlen dat ze eigenlijk altijd in een stijlvolle inrichting passen. Of je nu een klassiek, romantisch, brocante, minimalistisch of modern interieur hebt, een houten klok past er altijd bij.

houten klokken in verschillende kleuren

Houten klok, hét woonaccessoire voor iedere stijl

Er bestaan veel varianten op de ‘simpele’ hangklok voor aan de muur. Het standaard model is vaak rond en van (gekleurd) hout, maar er bestaan ook vierkante, rechthoekige of langwerpige houten klokken of juist klokken in een originelere vorm in allerlei houtsoorten als bamboo, acacia, eikenhout of notenhout.

Houten wandklokken zijn er bovendien in diverse stijlen.

 • Tegenwoordig zijn de brocante klokken van sloophout of steigerhout erg in trek. Het enigszins versleten uiterlijk geeft een doorleefd karakter aan de klok.
 • Maar er bestaan ook modernere en minimalistische uitvoeringen van de standaard klok. Bijvoorbeeld simpele blokken hout of een ronde schijf met enkel wijzers, zonder cijfers.
 • Of een houten klok met inkepingen rondom die de missende cijfers aangeven.

Ook de houten tafelklok en pendule bestaan in modernere uitvoeringen. In curiosa of antiekwinkels vind je vaak nog de klassiekere uitvoeringen, maar er zijn ook steeds meer eigentijdse varianten van dit soort houten klokken. De klassieke klokvorm van de tafelklok kan bijvoorbeeld vervangen worden door een vierkante vorm, een houten omlijsting of passe-partout waarbinnen het uurwerk is verwerkt, en heeft zo al een heel andere uitstraling.

houten klok in maritieme stijl

Meer gezelligheid in huis met een houten wandklok

Hout staat voor gezelligheid. Dit zie je terug in een houten vloer, houten meubels en houten klokken. Waarom zou je een sobere muur zo laten, als je hier eenvoudig verandering in kunt brengen met een houten wandklok? Het design van een houten wandklok maakt het mogelijk om de klok met vrijwel ieder type interieur te combineren.

Maak bijvoorbeeld een combinatie van moderne meubels met een klassieke houten wandklok. Of hang een houten wandklok boven andere houten meubels, zoals dressoirs, klassieke tafels of kasten. Op welke saaie muur in je woning zou jij nog wel wat opvrolijking kunnen gebruiken? Het aanbod aan houten wandklokken is enorm!

houten klok in brocante werkhoek

Waar hang jij je houten wandklok?

Om een houten wandklok zo goed mogelijk naar voren te laten komen in je interieur, zonder dat deze te nadrukkelijk aanwezig is, geven we je graag een aantal handige interieurtips. Doe er vooral inspiratie uit op om de klok zelf een goede plek te geven in je woning. Bovenal zorgt een wandklok van hout voor meer sfeer en gezelligheid, precies wat je nodig hebt tijdens de koude herfst- en winterdagen.

Handige interieurtips voor het plaatsen van een houten wandklok:

 • Hang een houten wandklok een paar cm boven een sobere kast of dressoir. De klok zal de aandacht opeisen, waardoor de saaie kast wegvalt.
 • Combineer de houten klok met kunst, als je dit in huis hebt hangen. Hang de klok bijvoorbeeld boven een fraaie vaas of naast een klein schilderij. Dit geeft een klassiek effect!
 • Hout zorgt voor een landelijke, natuurlijke uitstraling. Ideaal voor in een slaapkamer of de woonkamer, maar ook zeker als accessoire in de keuken.

grote donkere houten wandklok

DIY houten klok

Je kunt eenvoudig je eigen stijl houten klok creëren dat past in jouw interieur. Het enige wat je nodig hebt is hout voor het houtwerk, gereedschap om het hout eventueel te bewerken en goede houtlijm. Het uurwerk kun je kopen.

Wees er wel van bewust dat de stijl van het uurwerk en de wijzers een belangrijke invloed hebben op de stijl van de klok. Op internet vind je veel inspiratie.

 • Brocant!
  Gebruik sloophout of steigerhout voor een brocante, doorleefde klok met karakter. Wil je een leuke romantische of brocante tafelklok maken? Maak dan van vier houten plankjes een houten lijst voor rondom het uurwerk. Verf het hout in een lichte kleur en schuur het vervolgens licht op tot het er wat versleten uitziet (whitewash).
 • Industrieel!
  Voor een wat meer industriële look kun je bijvoorbeeld de schijf van een houten haspelrol gebruiken als basis van je uurwerk, maar ook grof pallethout of sloophout kun goed gebruiken als je niet persé een ronde klok wilt maken.
 • Robuust!
  Voor een robuuste of massieve look gebruik je wat grover of natuurlijker hout. Eikenhout waarin de jaarringen of natuurlijke scheuren in het hout nog goed zichtbaar zijn, zijn hiervoor uiterst geschikt. Ook leuk om te gebruiken als basis van je houten klok is het deksel van een houten wijnton.
 • Klassiek!
  Voor een klassieke houten klok zijn sierlijke wijzers en mooi, wat donkerder afgelakt hout belangrijk.
 • Modern!
  Hou je meer van modern of minimalistisch? Gebruik dan simpel, onbewerkt hout met eenvoudige wijzers. Laat de cijfers weg. Je kunt eventueel een oud blok hout of simpel plankje gebruiken en er met krijt de klokvorm op tekenen voor een nonchalante uitstraling.
 • Voor de kids!
  Voor de kinderkamer is de kinderklok van hout met basiskleuren en basisvormen een klassieker. Er zijn vele speelgoeduitvoeringen van houten klokken, bijvoorbeeld met gezichtjes of de beroemde puzzelklokken met verschillende vormpjes die demontabel zijn. Ook de houten kalenderklokken zijn leuk en bovendien leerzaam voor het aanleren van de dagen van de week, de maanden van het jaar, de seizoenen en natuurlijk de tijd.

Voor welke stijl je ook kiest, in ieder huis kan de houten klok tikken zoals het nergens anders tikt!

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.