Joris Bijdendijk met zijn servies Grades

Even voorstellen: Joris Bijdendijk, dé man achter RIJKS, de man achter het met-een-vers-bekroonde-Michelinster-restaurant Wils en de man achter het prachtige servies GRADES°. Een multitalent, vader, ondernemer, maar bovenal een Meesterkok. Wij spraken Joris over zijn persoonlijke favoriete gerechtjes, het idee achter restaurant Wils en kregen tips & tricks over het opmaken van je borden. Kijk je mee?

Waar een Wils is…

Restaurant Wils is de nieuwe parel van Joris Bijdendijk, Friso van Amerongen en Erwin Oudijk. Een restaurant waar het draait om de essentie.

We gaan terug naar de oerbron van de keuken, namelijk vuur.

Joris Bijdendijk, Meesterkok

En dat het restaurant in de smaak valt, is wel duidelijk. Wils is recentelijk namelijk bekroond met een Michelinster.

Het is het grootste compliment wat je kunt krijgen. Het is geen belofte, het is echt iets wat je krijgt voor het werk wat er geleverd is. Het blijft een jongensdroom die uitkomt.

Joris Bijdendijk, Meesterkok

GRADES°X Wils

Het servies GRADES° is speciaal voor Wils ontworpen.

Het moet mooi functioneel zijn, zonder komma. Alles wat je ziet, moet ook een functie hebben.

Joris Bijdendijk, Meesterkok

Terug naar de essentie dus. Dat is doorgevoerd van interieur tot tafelsetting. Sowieso houdt Joris van simpel en puur, simplicity it is.

Alles wat onnodig is, laten we weg. In de keuken, in onze outfits, in het servies. Praktisch en mooi, daar moest het servies dan ook aan voldoen.

Joris Bijdendijk, Meesterkok

Tijdens het schetsen van Wils wisten we precies wat we voor servies we wilden hebben. Het grijze servies wat we in ons hoofd hadden konden we niet vinden en daarom hebben we het zelf ontworpen. Bescheiden, mooie en pure gerechtjes komen heel mooi uit op het servies.

Joris Bijdendijk, Meesterkok

Tafeldekken met Joris Bijdendijk

Wat een goed gedekte tafel nog meer nodig heeft naast een prachtig servies?

Goed bestek, mooie wijnglazen, kaarsen en een goede fles wijn. Die fles wijn laten we de hele week gesloten op tafel staan om ons alvast te kunnen verheugen op het moment in het weekend als we ‘m opentrekken.

Joris Bijdendijk, Meesterkok

Borden opmaken doe je zo:

Je kunt het bord natuurlijk tot de nok vullen met lekker eten, maar zo zie je niet zoveel van het bord.

Mijn advies: weet dat je een tweede of een derde keer kunt opscheppen, maar geniet ook van dat eten mooi kan zijn en dat servies daaraan bijdraagt. Ga dus voor een mooi diner lekker in de keuken je bordje opmaken. Leg er niet te veel items op en dresseer je bord.

Joris Bijdendijk, Meesterkok

Funfacts over Joris Bijdendijk

  1. Lievelingsmoment van de dag

    Begin en het einde: ’s ochtends lekker m’n kids naar school brengen, ook al is dat soms allemaal wat stressig. Aan het eind van de dag met m’n vrouw op het balkon. Even samen de dag doornemen.

  2. Meest geliefde gerecht thuis

    Kip met dragon en prei.

  3. Persoonlijke lievelingssmaak

    Kip met dragon en prei.

  4. Lievelingsproduct van dit seizoen

    Asperges, doperwtjes en morilles: die 3 bij elkaar is een feest.

  5. Lievelingsgroente

    Dat zijn er heel veel – een preitje?

  6. Product met de mooiste kleur om te stylen op het GRADES°servies?  

    Natuurlijk groen van een venkeltje of een boerenkool. De natuur zit vol met pastelkleuren, dat staat heel mooi.

  7. Lievelings snack

    Ik kan mezelf enorm gek maken van bloedworst van de Surinamer of haring op de Albert Cuyp.

  8. Favoriete playlist tijdens het koken

    Ik luister bijna altijd naar hiphop.

  9. Favoriete playlist tijdens het diner

    Mister Jukes.

  10. Lievelingsitem uit de GRADES°-lijn

    Alle borden, 6 borden (plat en diep) klein, medium gebruik ik dagelijks en het broodbordje is echt fantastisch!

  11. Chef’s geheim

    Zorg dat je er een feestje van maakt in de keuken, een fles champagne opentrekt en eten vooral niet te ingewikkeld wordt.

Helemaal enthousiast geworden na het lezen van het interview met Joris Bijdendijk? Registreer dan nu snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale met keuken en eetkamer producten met hoge kortingen.