binnenkijken in een villa in 't gooi

Vijf jaar geleden besloten Sanne Boks en haar man Michiel hun woning in Amsterdam te verruilen voor een braakliggend stuk grond voor een villa in ‘t gooi in Blaricum. Een goede keus bewijst hun prachtige woning, compleet ontworpen door Sanne. We spraken met haar over dit huis, waar ze nu 4 jaar woont met Michiel, dochter Jikke en hun zoontjes Teun en Douwe.

Een villa in 't Gooi

Hoe zijn jullie in Blaricum terecht gekomen?

Toen we besloten om te vertrekken uit Amsterdam hebben we lang gezocht naar een woning in de omgeving. We hadden onze zinnen gezet op een huis in het midden van het land, maar vonden het lastig om een iets te vinden dat aan onze eisen voldeed. Bij de woningen die we hadden bekeken miste we vooral veel ruimte voor de slaapkamers. Op een bepaald moment kwamen we dit stukje grond tegen. Weg van de straat en heel privé. Tijdens de bezichtiging scheen de zon erop en begonnen de kinderen er gelijk op te spelen. Toen wist ik: dit is een geweldige plek.

Sanne Boks
Een villa in 't Gooi

Hoe lastig is het, je eigen woning ontwerpen?

Dat viel wel mee. Ik heb het gewoon benaderd als een project, zoals zoveel projecten die ik als architect aanpak. Het overgrote deel van mijn opdrachtgevers bestaat uit jonge gezinnen, dus ik zat er goed in. Natuurlijk wist ik wat onze eigen wensen waren, maar het is ook handig om bij het ontwerpen in je achterhoofd te houden wat gangbaar is. Ik wilde geen gek ontwerp maken dat alleen zou aansluiten bij onze specifieke wensen. We moeten het waarschijnlijk ook ooit weer een keer verkopen.

Sanne Boks
Een villa in 't Gooi

Kun je wat vertellen over het ontwerpproces?

We hebben zes maanden voorbereidingstijd gehad inclusief de bouwaanvraag. De bouw zelf heeft slechts zeven maanden geduurd. Het is echt heel snel gegaan. Dit komt ook door de ervaring die ik in mijn werk heb opgedaan. Zo heb ik een vaste bouwer waar ik graag mee werk, die ook dit huis graag op zich wilde nemen. Het ontwerpen zelf gaat bij mij altijd heel intuïtief. Op een bepaald moment komt er een idee en daarmee ga ik dan ook heel resoluut verder. Ik heb in mijn hoofd dan al een duidelijk beeld hoe het eruit moet komen te zien. Vervolgens hoef ik er alleen maar naartoe te tekenen.

Sanne Boks
Een villa in 't Gooi

Waar komt je interesse voor interieur vandaan?

In mijn werk ben ik niet vaak bezig met styling, maar vooral met architectuur en interieurarchitectuur. Voor mijn eigen interieur vind ik het wel leuk om me hiermee bezig te houden. Ik vind het leuk om allemaal verschillende spullen bij elkaar te zoeken. Ons interieur is best wel een ratjetoe vind ik. We houden heel erg van reizen, dat zie je ook terug in de accessoires bij ons thuis. Op dit soort momenten doe ik ook veel inspiratie op. De cultuur van een land kan inspirerend werken, maar ook een bijzonder hotel of appartement waar je overnacht. Een andere inspiratiebron voor mij? Pinterest. Hier kijk ik ook vaak op voor mijn werk.

Sanne Boks
Een villa in 't Gooi

Wat is de favoriete kamer in je huis?

Dat verschilt per dagdeel. Ons huis is zo ontworpen dat het meegaat met de dag. Met de manier waarop de zon draait. In de ochtend schijnt de zon vol op de keukentafel. In de weekenden kunnen we hier heerlijk ontbijten. In de loop van de dag komt de zon de woonkamer binnen. Buiten hebben we een hoekje gecreëerd, waar je onder de bomen zit. Het voelt heel geborgen om hier ’s avonds te zitten. Daarnaast roept ons huis in de zomer weer een heel ander gevoel op dan in de winter. Zomers trekken we de achterpui open, waardoor binnen en buiten in elkaar overlopen. Als het koud wordt, zitten we weer lekker knus bij de openhaard.

Sanne Boks
Een villa in 't Gooi

Welke items hebben voor jou de meest persoonlijke waarde?

Dat zijn de spullen die van mijn familie zijn geweest. De oude reiskoffer die in mijn huis staat is van mijn opa geweest. Dat was de koffer die hij meehad toen hij voor de oorlog in dienst werd geplaatst. Al zijn waardevolle spullen zaten daar in. Mijn opa is omgekomen in de oorlog, dus die koffer is enorm waardevol voor mij. De leren vlinderstoel in de woonkamer is van mijn moeder geweest. Dit was één van de eerste mooie dingen die zij kocht van haar allereerste salaris als juf. Ik vind het bijzonder dat die stoel nu bij mij thuis staat. Zoals deze twee verhalen, kan ik je er nog wel dertig vertellen.

Sanne Boks
Een villa in 't Gooi

De gouden tip voor het inrichten van je interieur?

Ik vind het zelf altijd heel belangrijk om ruimtes met elkaar in verbinding te laten staan. Tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat elke plek zijn eigen identiteit heeft. Het is fijn als je in één keer van de keuken naar de televisiekamer kan lopen, maar zorg ervoor dat de verschillende ruimtes qua sfeer zijn afgebakend. Dat afbakenen kun je doen door een kleed neer te leggen. Of door een wandje in een andere kleur te verven, waardoor je ineens een aparte plek in de woonkamer krijgt om bijvoorbeeld een werkhoekje te maken. Zorg dat de verschillende ‘plekken’ mooi in elkaar overlopen, maar dat geen enkele ruimte hoeft in te leveren op identiteit.

Sanne Boks

Ook  Erik Gutter woont in ’t Gooi en fotograaf Roel Marius Brouwer heeft een perfecte koninklijke touch aan zijn interieur gegeven. Luxe inspiratie genoeg dus! Registreer je vandaag nog op Westwing voor meer leesplezier en mis geen enkele exclusieve sale!