Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Houten cadeau vliegtuig op houten kast

Een cadeau van hout is een waardevol, tijdloos geschenk. Zeker mannen kunnen een houten cadeau erg waarderen. Hout is duurzaam en karakteristiek. Net zoals houten speelgoed voor kinderen. Voor mannen – vaders, broers, vrienden – is het altijd moeilijk om een cadeau te vinden. Ga daarom voor een houten cadeau. Daar maak je elke man blij mee! Maar ook voor vrouwen zijn er veel houten cadeaus te vinden. Wij hebben de mooiste houten cadeautips voor je op een rijtje gezet in onze cadeau ideeën voor hem gids.

De meest populaire houten cadeaus voor mannen

 • Schaakbord: Met een houten schaakspel geef je niet alleen een leuk tijdverdrijf maar ook een decoratief accent voor zijn mancave.
 • Wijnrek: Wijnliefhebber? Geef een wijnrek cadeau! Deze dient als opslag, maar ziet er ook nog eens bijzonder stijlvol uit als decoratief accent.
 • BBQ-toebehoren: Mannen houden van barbecueën! Geef hem daarom een houten set barbecuebenodigdheden, wellicht voor bij het BBQ cadeau dat je met een aantal mensen samen geeft? Wedden dat hij blij zal zijn?

Is hij binnenkort jarig en ben je op zoek naar nog meer inspiratie? Neem dan eens een kijkje in ons artikel over een verjaardagscadeau voor een man. Zo vind je een cadeau idee voor elk type man.

Niet alleen voor mannen: houten cadeaus voor haar

Houten cadeaus voor vrouwen:

 • Sieradendoos: Draagt de ontvangster van het cadeau vaak sieraden? Dan is een juwelenkistje ideaal als cadeau. Hierin kan ze sieraden, kettingen en armbanden stijlvol opbergen.
 • Decoratief wandobject: Een houten wandpaneel met daarop een mooie spreuk of foto, is ook een mooi houten cadeau om te schenken.
 • Fotolijst: Met een houten fotolijst maak je elke vrouw blij. Doe hier een foto in van een mooie herinnering, dan wordt het extra bijzonder!

Voor de meesterkok: een houten cadeau voor de keuken

Als je een cadeau wilt geven aan iemand die graag kookt en daarom veel tijd in de keuken doorbrengt, zijn houten geschenken leuk om te geven! Interieurontwerpers creëren steeds meer keukengerei van hoogwaardig hout. In plaats van ze in laden te verstoppen, mogen deze houten keukentools gezien worden. We hebben een paar leuke ideeën voor houten cadeaus voor in de keuken:

 • Kruidenmolen
 • Kaasplank
 • Azijn- en oliedispenser
 • Sommelierset
 • Houten dienblad

DIY-cadeautips: graveren van houten huwelijksgeschenken

Zoek je een cadeau voor je broer, een cadeau voor papa of een cadeau voor je schoonvader die gaat trouwen? Een mooi en zeer persoonlijk idee voor bijvoorbeeld een huwelijk is het graveren van een houten cadeau. Het graveren wordt ook wel pyrografie genoemd (uit het Grieks: “pyr” = vuur, “graphie” = de schrijfkunst). Het is een traditionele techniek voor het decoreren van hout met een brandpen. Zo kunnen talrijke motieven of belettering op hout worden gezet.

Houten cadeau graveren

In 7 stappen een houten cadeau graveren:

 1. Kies een houten cadeau

  Koop een geschikt houten cadeau om te versieren met een brandschildering. Zacht en licht hout zoals berken, esdoorn, linde of populier zijn zeer geschikt. Door de lage weerstand van de houtstructuur is het makkelijk om het te brandschilderen en de lichte achtergrond laat het ingebrande motief tot zijn recht komen. Belangrijk: gebruik alleen onbehandeld hout!

 2. Gebruik een soldeerbout of brandpen

  Je hebt een soldeerbout of brandpen nodig om het hout te versieren.

 3. Schuren

  Schuur het houten cadeau voorzichtig en verwijder vervolgens het stof van het oppervlak.

 4. Bepaal het motief of de tekst

  Bedenk welk motief of tekst op het houten cadeau moet worden vereeuwigd en teken het met een potlood op het hout.

 5. Graveren maar

  Graveer de tekening voorzichtig in het hout met een brandpen. Let op – correcties achteraf zijn niet mogelijk!

 6. Weer schuren

  Schuur het oppervlak opnieuw zorgvuldig en verwijder eventuele stofresten.

 7. Breng het vernis aan

  Verf het hout met een heldere vernis en laat het hout drogen.

Voor jouw veiligheid, een paar belangrijke tips:

 • Brandschilderen is niet geschikt voor kinderen!
 • Draag een beschermingsmasker en een veiligheidsbril tijdens dit DIY-project.
 • Alleen werken in goed geventileerde ruimtes.
 • Gebruik uitsluitend onbehandeld natuurlijk hout van hoge kwaliteit.

Tips: hoe onderhoud je een houten cadeau?

De juiste verzorging is belangrijk om lang te kunnen genieten van grote en kleine houten cadeaus. Met name natuurlijk hout moet goed beschermd worden tegen vocht, zodat er geen vlekken ontstaan of het hout verrot. Als je het houten cadeau ook buitenshuis gebruikt, zorg er dan voor dat het hout bedekt is met een weerbestendig vernislaag.

Door het houten cadeau goed te onderhouden heb je er een leven lang plezier van. Wij wensen je veel plezier bij het geven of ontvangen van een houten cadeau! Op zoek naar nog meer cadeau inspiratie? Registreer je dan op Westwing en mis geen enkele deal om iemand mee te verrassen.

Tip!: op zoek naar meer cadeau’s of specifiek naar cadeau’s voor mannen? Check dan eens ons artikel over een ideaal cadeau voor opa, een sinterklaas cadeau voor een man of misschien ben je wel op zoek naar een origineel kerstcadeau voor een man?