Gratis retourneren
Recht op retourneren tot 31.1.’23
bedankjes bruiloft bohemian bruiloft

Je trouwdatum staat gepland en je bent volop bezig met alle voorbereidingen rondom de decoratie van jullie bruiloft. Veel keuzes moeten er worden gemaakt, waarbij de ene makkelijker gaat dan de ander. Een van deze keuzes zijn de bedankjes voor je bruiloft gasten. Misschien zit je nog in twijfel of je het wil doen, of vraag je je af welk type bedankje bij jullie als bruidspaar past. Onze experts zetten de leukste tips en ideeën op een rijtje:

Geschiedenis van de bruiloft bedankjes

Ben je nog niet helemaal overtuigd van een huwelijksbedankje en wil jij weten waar dit vandaan komt? We gaan even terug in de geschiedenis. Vroeger werd er namelijk op bruiloften bruidssuiker uitgedeeld. Destijds werden vooral de kinderen getrakteerd op deze zoete snoepjes die mooi verpakt waren. Soms werden deze snoepjes ook gestrooid op weg naar de kerk. Deze traktatie stond symbool voor een huwelijk met veel kinderen. Tegenwoordig ligt het iets anders en worden huwelijksbedankjes met name gebruikt om de bruiloftsgasten te bedanken voor hun komst.  

Wel of geen bedankje?

Niets hoeft, alles mag, dat staat voorop. Ieder bruidspaar denkt er anders over om wel of geen bedankje te geven. Toch is het gebruikelijk om een huwelijksbedankje aan je gasten te geven. Niet alleen als blijk van waardering, maar ook omdat de gasten een belangrijk onderdeel van jullie bruiloft zijn. Ze ondersteunen jullie en ze zijn aanwezig om samen met jullie deze bijzondere dag te vieren. Des te leuker om een bedankje in de vorm van een herinnering aan het einde van de dag aan je gasten mee te geven.

Do’s and don’ts

Zorg ervoor dat je bedankje echt iets toevoegt. Het zou zonde zijn als het bedankje waar je je tijd, energie of creativiteit hebt ingestopt ineens verdwijnt in de prullenbak. Ga daarom voor een origineel exemplaar!

Bedankjes zelf maken

Weinig budget over? Een open deur maar toch belangrijk om te vermelden: kies niet voor een goedkoop bedankje om iets te kunnen geven. Dat is zonde, een goedkoop bedankje die niemand gebruikt of onthoudt is nog geen cent waard om te kopen. Kies dan liever voor iets wat je zelf maakt. Let er wel op dat het iets is wat bij jullie past. Een voorbeeld hiervan zijn verschillende eetbare dingen, zoals koekjes of snoepjes. Is bakken niets voor jou? Geen probleem, er zijn verschillende koekmixen verkrijgbaar. Decoreer ze in een mooie kartonnen zak met een gepersonaliseerd etiket, stempel of kanten lint. Of koop leuke zakjes in de kleuren van jullie bruiloft en vul deze met snoepjes of chocolade. Makkelijk en leuk om te geven! Nodigen jullie veel gasten uit en wil je toch wat besparen op de huwelijksbedankjes? Overweeg dan om een bedankje per stel of gezin te geven.

Verpakking

Een verpakking is heel veelzeggend. Besteed hier dan ook bewust aandacht aan. Een eenvoudig bedankje kan een hele andere uitstraling krijgen met een mooie, luxe verpakking. Andersom geldt dit ook, geen verpakking breekt een bedankje. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten bedankjes, later in dit artikel worden deze verschillende type bedankjes beschreven. Kies je voor een bedankje wat je wil verpakken? Zorg ervoor dat het verpakt wordt in de sfeer van jullie bruiloft thema. Hierbij enkele tips voor het verpakken van je bedankjes:

 • Kies kleine, papieren zakjes en gebruik om het af te sluiten eigen lint of decoratie (kanten) lint
 • Presenteer het bedankje in cellofaan en gebruik dan ook decoratief lint om het te sluiten
 • Er zijn verschillende soorten doosjes verkrijgbaar, doe hier een zijden lint omheen voor een luxe uitstraling
 • Presenteer snoepgoed in kleine weckpotjes
 • Zorg ervoor dat het één geheel is door te kiezen voor allemaal dezelfde bruiloft bedankjes.

Crea Bea

Tegenwoordig zijn er talloze ideeën en do it yourself bedankjes te vinden op websites zoals Pinterest en Instagram. Het ziet er helemaal geweldig uit en het lijkt vaak alsof het zo gemaakt is. De realiteit is vaak anders. Dit komt omdat je verschillende materialen, gereedschappen, specifieke spullen of ingrediënten nodig hebt. Laat je niet verleiden, hoe makkelijk het ook lijkt! Kies daarom een bedankje wat je ruim van tevoren kunt maken, wat betaalbaar is en wat te maken is met spullen die je in huis hebt of die makkelijk verkrijgbaar zijn. Het organiseren van de bruiloft is al genoeg regelwerk, laat staan extra stress voor het maken of bedenken van bedankjes. Dat is het niet waard.

Originele bruiloft bedankjes

Wat geef je je gasten? Hoe kies je een persoonlijk of uniek bedankje? Er zijn veel verschillende mogelijkheden, maar het belangrijkste is dat het past binnen jullie budget en bruidsthema. Bovendien moet het een cadeautje zijn wat iedereen leuk vindt. Hieronder geven onze experts een aantal ideeën voor een origineel bruiloft bedankje.

Personaliseren kun je leren

Als jullie een photobooth op jullie bruiloft hebben, is het meenemen van een fotostrip een leuke herinnering aan jullie bijzondere dag. Niets zo persoonlijk als dit bedankje. Een vergelijkbaar bedankje is een foto van een polaroid camera als jullie geen photobooth hebben. Bij aankomst kunnen de gasten zelf een foto maken en deze mogen ze als herinnering naar huis meenemen. Een ander bedankje met een persoonlijke twist is het inhuren van een cartoonist. Je gasten kunnen nagetekend worden en mogen het portret als trouwbedankje meenemen.

Eetbare bruiloft bedankjes

Hebben jullie als bruidspaar een favoriet drankje? Geef dan dit drankje als bruiloft bedankje. Hang hier een gepersonaliseerd label of kaartje aan die je laat drukken in de stijl van jullie bruidsthema. Je kunt een drankje voor hem en voor haar doen, met de tekst zijn favoriet/his favorite en haar favoriet/ her favorite.

Een ander grappig idee is het geven van gepersonaliseerde M&M’s. Het is mogelijk om jullie namen of trouwdatum hierop te laten drukken. Kies dan M&M’s in de kleuren van jullie bruiloft en verpak deze in cellofaan met een leuk kaartje.

Andere eetbare varianten zijn een donutmuur, waarbij je gasten bij afloop een donut mee mogen nemen, gedecoreerde koekjes, merci-chocolaatje (deze wordt vaker gebruikt, met een kaartje met de tekst merci dat jullie erbij waren) of pepermuntjes (fris en handig en zorg voor kaartjes met bijvoorbeeld de tekst mint to be. Je kunt pepermuntrolletjes ook kant en klaar laten drukken met de namen van jullie en tekst erbij). Een andere mogelijkheid is om je gasten iets mee te geven wat ze thuis kunnen maken. Dit kunnen ingrediënten voor koekjes of warme chocolademelk zijn. Deze worden gepresenteerd in een Mason jar, glazen buisje of zakje. Gepersonaliseerd kaartje met recept erbij en klaar!

Planten

Geef een plantje als bruiloft bedankje aan je gasten. Ga voor verschillende soorten kleine vetplantjes of cactussen, deze hebben weinig water nodig. Doe ze in een papieren zak of kies dezelfde of juist verschillende gekleurde potjes. Zorg dat het match met jullie decoratie en bruidsthema. Voor een leuk effect presenteer je ze bij elkaar op een tafel of miniladder.

Overige bruiloft bedankjes ideeën

 • Anti-kater kit: Houden je gasten van een goed feestje inclusief borrel? Geef ze dan een anti-kater pakket. Je kunt dit zo gek maken als je zelf wil. Je kunt kiezen voor alleen anti-kater-water. Zorg wel voor een gepersonaliseerde versie waarop jullie namen en bedankboodschap staan. Wil je het uitgebreider aanpakken? Doe er dan paracetamols, pleisters, een mueslireep of wat pepermuntjes bij.
 • Een ander bruiloft bedankje is het geven van een chique opener. Zorg voor een opener die past bij het thema. Handig en bruikbaar!
 • Bedruk een onderzetter met een foto van jullie
 • Kraslot: leuk om je gasten veel geluk te wensen en te bedanken met een kraslot
 • Sterretjes: hiermee bedoelen we het vuurwerk voor kinderen. Maak hier een kaartje aan met de tekst ‘Bedankt voor deze sprankelende of magische dag’. Goedkoop, maar toch erg leuk!
 • Organiseren jullie een bohemian bruiloft? Geef dan een dromenvanger als bedankje. Kies voor kleine dromenvangers in bijpassende kleuren. Presenteer ze aan een mini-waslijn voor een bohemian effect. 

Wil jij meer tips en inspiratie op doen over bruiloft decoratie? Lees dan onze inspiratie artikelen over het maken van uitnodigingen, menukaarten en bedankkaartjes. Vergeet ook niet de decoratie van de bruidstaart! Heel veel plezier met alle voorbereidingen. Geniet ervan want voor het weet is het al zo ver.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om prachtige bedankjes voor je bruiloft te organiseren.