Bos pioenrozen voor een getuigen vragen

Yes, het huwelijksaanzoek is gedaan en hij of zij heeft volmondig ‘ja’ gezegd! De voorpret kan beginnen, zoals het uitzoeken van de jurk, het regelen van de locatie, het voorproeven en uitkiezen van de taart, het maken van de uitnodigingen én natuurlijk het vragen van de getuigen. Getuigen hebben een eervolle taak op jouw bruiloft.

In Nederland is het hebben van minimaal twee getuigen zelfs verplicht. Het vragen van getuigen is een bijzonder moment, zowel voor jou als voor de getuigen zelf. Door de getuigen op een originele manier te vragen, maak je het moment nóg specialer. Hoe je dat doet? Wij vertellen het je!

Getuigen op een huwelijk: een belangrijke en eervolle taak

Als je gaat trouwen, heb je getuigen nodig. In Nederland is de regel dat er minimaal twee en maximaal vier getuigen bij jullie huwelijk aanwezig moeten zijn. Getuigen zetten onder andere een handtekening onder de trouwakte. Hiermee is jullie huwelijk rechtsgeldig. Maar ze doen veel meer dan dat.

Wanneer jouw getuige getuigt voor jouw huwelijk, geeft hij of zij aan dat hij of zij gelooft in jullie huwelijk. Een superbelangrijke taak die je alleen jouw meest dierbaren toe kunt vertrouwen. En, handig om te weten, mochten jullie om welke reden dan ook de trouwakte kwijt zijn, kunnen jullie getuigen bevestigen dat jullie getrouwd zijn.

De taken van de getuigen

Naast het zetten van de handtekening kun je je getuigen voor meer taken vragen. Bijvoorbeeld als jouw personal assistant. Je getuigen staan namelijk dichtbij jou en weten precies hoe jij je bruiloftsdag wilt beleven. Hierdoor zijn jouw getuigen de juiste personen om alles te overzien tijdens jullie bruiloft. Laat de getuigen bijvoorbeeld helpen met de trouwjurk of het trouwpak uitzoeken of je vrijgezellenfeest organiseren.

Ook iets om rekening mee te houden: laat ze vooral een woordje doen tijdens het diner of feest. Dankzij de speech geef je je getuigen de mogelijkheid om hun trots en blijheid naar jullie en de gasten te tonen. Dat zijn momenten om nooit meer te vergeten!

Zo vraag je de getuigen voor jullie huwelijk

Het vragen van een getuige moet niet lang na het huwelijksaanzoek gebeuren, je moet namelijk de getuigenformulieren meenemen als jullie in ondertrouw gaan. Het is helemaal aan jou wie je als getuige vraagt. Dit kan een familielid, vriend, buurman, collega of andere bekende zijn… het vragen van een getuige is een leuk en bijzonder moment. Hierdoor laat je zien dat hij of zij heel veel voor jou betekent. Hieronder wat leuke ideeën hoe je een getuige vraagt:

 1. Ontmoetingsplek

  Vaak is de getuige iemand die je al lange tijd kent. Neem hem of haar mee naar de plek waar jullie elkaar hebben ontmoet, bijvoorbeeld de basisschool, middelbare school of jullie werkplek. Overhandig hem of haar een persoonlijke brief waarin je vraagt of hij of zij jouw getuige wilt zijn. Niets is zo persoonlijk als een handgeschreven brief. Je kunt dit moment meteen aangrijpen om te vertellen wat diegene voor jou betekent en waarom je hem of haar als getuige kiest. Houd de zakdoeken maar bij de hand, want dit wordt een tranentrekker.

 2. High tea

  Regel een high tea bij jou en laat op een porseleinen kopje de vraag ‘Wil je mijn getuige zijn?’ graveren. Wanneer je de thee serveert, zal de getuige de vraag zien. Het leuke hiervan is dat de getuige meteen een tastbare herinnering heeft van dit bijzondere moment.

 3. Taart

  Voor als hij of zij een zoetekauw is: laat een overheerlijke taart bezorgen bij de getuige met hierop die belangrijke vraag. Ook leuk: vraag via een fortune cookie je getuigen.

 4. Sieraad

  Een supermooi gebaar, vooral als je getuige een vrouw is. Geef haar een mooi sieraad dat ze kan dragen op jouw bruiloft, zoals een ketting, armband of oorbellen. Zo kan ze altijd aan jou en jouw bruiloft denken als ze het sieraad draagt.

 5. Filmavond

  Neem van tevoren een leuk en origineel filmpje op waarin je de getuige dé vraag stelt. Als hij of zij langskomt voor een filmavondje laat je het filmpje zien. Die verbaasde blik van jouw getuige zal genieten zijn!

 6. Servetten

  Organiseer een etentje bij jou en nodig hem of haar uit. Laat van tevoren een servet borduren met de belangrijke vraag. Leg de servet met de tekst naar beneden op het bord. Zodra de getuige de servet uitvouwt, komt de vraag tevoorschijn. Zo leuk!

 7. Kraskaart

  ‘Wil je mijn…’ en de rest van de vraag staat onder hartjes die de getuige open moet krassen. Zo bouw je de spanning lekker op.

 8. Theeleut

  Is jouw getuige een echte theedrinker? Laat dan op een theezakje de vraag bedrukken. Zo krijgt dat kopje thee drinken ineens een verassende én leuke twist!

Zo vraag je een man of hij jouw getuige wilt zijn op de belangrijkste dag van jullie leven

Voor een vrouwelijke getuige is het vaak makkelijker iets origineels te bedenken dan voor een man. Toch zijn er voor mannelijke getuigen ook genoeg leuke ideeën. Wij noemen ze:

 • Drank

Koop een goede fles wijn, whisky of zijn andere favoriete drank. Week het etiket eraf. Plak hiervoor in de plaats een zelfgemaakt etiket met de vraag of hij jou getuige wilt zijn. Hoe geef je het hem? Nodig hem uit voor een borrel en vraag hem of hij de drank in kan schenken.

 • Mok

Wil je je lieftallige collega als getuige vragen? Laat een mok bedrukken met de belangrijke vraag. Geef hem bij het koffiezetapparaat de mok.

 • Pen

Laat een mooie pen graveren, geef dit cadeau tijdens een etentje in jullie favoriete restaurant.

 • Manchetknopen

Op en top mannelijk, en deze kan hij meteen op de bruiloft dragen. Laat hierin bijvoorbeeld zijn initialen graferen. Het leuke van dit cadeautje is dat het hem altijd doet denken aan jouw huwelijk.

Leuke cadeautjes voor de getuigen

Maak er een onvergetelijke dag van en geef jouw getuigen na die belangrijke vraag een leuk, gepersonaliseerd cadeautje met zijn of haar initialen of een quote als ‘Best groom ever’ of ‘Team bride’. Bijvoorbeeld een aansteker, kledinghanger, sokken, zakspiegeltje, sieradendoosje, toilettas of houten serveerplank. Deze kleine gebaren hebben een groots effect en zorgen ervoor dat de getuigen zich belangrijk en gewaardeerd voelen. Laat jullie huwelijksdag maar komen!

Creabea: DIY-geschenkdoos

Hoe leuk is het om een persoonlijke geschenkdoos samen te stellen, en deze tijdens die high tea of dat diner te geven aan de getuige. Vul de doos met kleine hints die verwijzen naar de bruiloft, zoals een sieraad, tegoedbon voor een kledingwinkel, panty, lippenstift enzovoorts. Onderin de doos plak je de handgeschreven vraag ‘Wil je mijn getuige zijn?’ samen met een aantal leuke foto’s van jullie. Vul de doos met cadeautjes, et voilà, klaar ben je!

Kinderen getuigen op jullie huwelijk

Helaas mogen kinderen onder de 18 jaar officieel geen getuigen zijn. Maar je kunt samen met de ambtenaar van de burgerlijke stand bespreken wat er mogelijk is om je kind, neefje of nichtje of broer of zusje toch een rol te laten spelen als getuige. Maak bijvoorbeeld een speciale kinderakte die de kinderen moeten ondertekenen. Ze zullen zich hartstikke bijzonder voelen!

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je bruiloft te voorzien van de mooiste bruiloftdecoratie en accessoires om het getuigen vragen super speciaal en eigen te maken.