wil je mijn getuige zijn?

Yes, het huwelijksaanzoek is gedaan en hij of zij heeft volmondig ‘ja’ gezegd! De voorpret kan beginnen, zoals het uitzoeken van de jurk, het regelen van de locatie, het voorproeven en uitkiezen van de taart, het maken van de uitnodigingen én natuurlijk het vragen van de getuigen. Getuigen hebben een eervolle taak op jouw bruiloft. Maar hoe vraag je je getuige? In dit artikel ontdek je 7 originele ideeën om jouw getuige(n) te vragen en 7 leuke cadeau-ideeën voor een tastbare herinnering aan dit memorabele moment. Ook hebben we speciaal voor jou 3 ‘Wil je mijn getuige zijn?’ kaarten ontworpen – die je kunt downloaden en printen – waar je jouw speciale persoonlijke boodschap op kunt schrijven.

Hoeveel getuigen mag je meenemen?

Als je gaat trouwen, heb je getuigen nodig. Maar voordat je enthousiast aan de slag gaat met het vragen van een getuige is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel getuigen je maximaal mag hebben op je bruiloft. Heb je meerdere personen op je lijstje staan? Dan hebben we goed nieuws. Je mag in Nederland minimaal 2 en dus maximaal 4 getuigen per huwelijk vragen. Dit houdt dus ook in dat jij bijvoorbeeld 3 getuigen meeneemt en je aanstaande 1.

Een korte kanttekening: de minimale leeftijd voor getuigen is achttien jaar. Getuigen zetten onder andere een handtekening onder de trouwakte. Hiermee is jullie huwelijk rechtsgeldig. Maar ze doen veel meer dan dat. Want wanneer jouw getuige getuigt voor jouw huwelijk, geeft hij of zij aan dat hij of zij gelooft in jullie huwelijk. Een superbelangrijke taak die je alleen jouw meest dierbaren toe kunt vertrouwen. En, handig om te weten, mochten jullie om welke reden dan ook de trouwakte kwijt zijn, kunnen jullie getuigen bevestigen dat jullie getrouwd zijn.

Wat doet een getuige? De taken van de getuigen op een rij

Naast het zetten van de handtekening kun je je getuigen voor meer taken vragen. Bijvoorbeeld als jouw personal assistant. Je getuigen staan namelijk dichtbij jou en weten precies hoe jij je bruiloftsdag wilt beleven. Hierdoor zijn jouw getuigen de juiste personen om alles te overzien tijdens jullie bruiloft. Laat de getuigen bijvoorbeeld helpen met de trouwjurk of het trouwpak uitzoeken, met het maken van de bedankjes voor de bruiloft gasten, of laat ze je vrijgezellenfeest organiseren.

Ook leuk: laat ze vooral een woordje doen tijdens jullie huwelijksfeest. Dankzij de speech geef je je getuigen de mogelijkheid om hun trots en blijheid naar jullie en de gasten te tonen. Dat zijn momenten om nooit meer te vergeten!

Tip! Ben jij als getuige gevraagd en heb je nog inspiratie nodig voor het organiseren van een vrijgezellenfeest? We schreven eerder al een artikel over het organiseren van een vrijgezellenfeest voor vrouwen, maar ook voor over een vrijgezellenfeest voor mannen. Hier vind je ook een praktische checklist om te printen voor een perfecte organisatie.

Hoe vraag je je getuige voor jullie huwelijk?

Het vragen van je getuigen moet niet lang na het huwelijksaanzoek gebeuren, je moet namelijk de getuigenformulieren meenemen als jullie in ondertrouw gaan. Het is helemaal aan jou wie je als getuige vraagt. Dit kan een familielid, vriend, buurman, collega of andere bekende zijn. Het vragen van een getuige is een leuk en bijzonder moment. Hierdoor laat je zien dat hij of zij heel veel voor jou betekent. Hieronder wat leuke ideeën hoe je een getuige vraagt en verderop in het artikel vind je nog eens een paar ideeën voor een getuigen cadeau waarmee je hem of haar de grote vraag kunt stellen.

1. Ontmoetingsplek

Vaak is de getuige iemand die je al lange tijd kent. Neem hem of haar mee naar de plek waar jullie elkaar hebben ontmoet, bijvoorbeeld de basisschool, middelbare school of jullie werkplek. Overhandig hem of haar een persoonlijke brief waarin je vraagt of hij of zij jouw getuige wilt zijn. Niets is zo persoonlijk als een handgeschreven brief. Je kunt dit moment meteen aangrijpen om te vertellen wat diegene voor jou betekent en waarom je hem of haar als getuige kiest. Houd de zakdoekjes maar bij de hand!

2. Getuigen vragen tijdens een heerlijke high-tea

Regel een high tea bij jou en laat op een porseleinen kopje de vraag ‘Wil je mijn getuige zijn?’ graveren. Wanneer je de thee serveert, zal de getuige de vraag zien. Het leuke hiervan is dat de getuige meteen een tastbare herinnering heeft van dit bijzondere moment.

3. Getuigen vragen voor de echte foodies

Een cadeau om op te eten – en ja dat bedoelen we letterlijk! Ga zelf aan de slag of ga samen naar een patisserie en laat met glazuur op macarons de boodschap versieren: wil je mijn getuige zijn? Of laat een overheerlijke taart bezorgen bij de getuige met hierop die belangrijke vraag. Ook leuk: vraag via een fortune cookie je getuigen!

Wil je graag iets tastbaars geven? Laat dan een schort personaliseren met bijvoorbeeld, team bride of groom erop. Of laat de vraag “Wil je mijn getuige zijn?” op het schort afdrukken!

4. Gezellige filmavond met een twist

Neem van tevoren een leuk en origineel filmpje op waarin je de getuige dé vraag stelt. Als hij of zij langskomt voor een filmavondje laat je het filmpje zien. Die verbaasde blik van jouw getuige zal genieten zijn!

5. Getuigen vragen op een culinaire manier

Organiseer een etentje bij jou en nodig hem of haar uit. Laat van tevoren een servet borduren met de belangrijke vraag. Leg de servet met de tekst naar beneden op het bord. Zodra de getuige de servet uitvouwt, komt de vraag tevoorschijn. Zo leuk!

6. Het winnende lot

Vraag je getuige door middel van een kraskaart. ‘Wil je mijn…’ en de rest van de vraag staat onder hartjes die de getuige open moet krassen. Zo bouw je de spanning lekker op.

7. Voor de theeleut

Is jouw getuige een echte theedrinker? Laat dan op een theezakje de vraag bedrukken. Zo krijgt dat kopje thee drinken ineens een verassende én leuke twist!

En hoe ga jij je getuige(n) vragen? Maak er in ieder geval een onvergetelijke dag van en geef jouw getuigen na die belangrijke vraag een leuk, gepersonaliseerd cadeautje met zijn of haar initialen of een quote als ‘Best groom ever’ of ‘Team bride’. Bijvoorbeeld een aansteker, kledinghanger, sokken, zakspiegeltje, sieradendoosje, toilettas of houten serveerplank. Deze kleine gebaren hebben een groots effect en zorgen ervoor dat de getuigen zich belangrijk en gewaardeerd voelen. Op zoek naar nog meer cadeau-ideeën? Lees dan snel verder en ontdek nog 7 tips voor een prachtig getuigen cadeau.

Ben jij nog op zoek naar een mooi cadeau om je getuige(n) te vragen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal – met kortingen tot 70%! – voor een prachtig getuigen cadeau. 

Getuigen vragen cadeau: 7x ideeën

Wil je graag een tastbare herinnering aan dit belangrijke moment? Dan hebben we hieronder onze 7 favoriete ideeën voor een getuigen cadeau op een rijtje gezet. Waarmee ga jij hen verrassen?

1. Sieraad

Een supermooi gebaar! Geef de getuige een mooi sierraad dat gedragen kan worden op jouw bruiloft. Zo kan hij of zij altijd aan jou en jouw bruiloft denken.

2. Een drank cadeau

Voor de echte liefhebbers van een borrel. Koop een goede fles wijn, whisky of zijn of haar andere favoriete drank. Week het etiket eraf. Plak hiervoor in de plaats een zelfgemaakt etiket met de vraag: “Wil je mijn getuige zijn?”. Hoe je het cadeau kunt geven? Nodig de getuige in wording uit voor een borrel en vraag hem of haar de drank in te schenken

3. Een gepersonaliseerde mok voor het vragen van je getuigen

Wil je je lieftallige collega als getuige vragen? Laat een mok bedrukken met de belangrijke vraag. Geef hem of haar bij het koffiezetapparaat de mok.

4. Een persoonlijke boodschap

Laat een mooie pen graveren, geef dit cadeau tijdens een etentje in jullie favoriete restaurant. Deze kan ook eventueel gebruikt worden bij het zetten van de handtekeningen op de grote dag zelf.

5. Een gepersonaliseerde gift box

Hoe leuk is het om een persoonlijke geschenkdoos samen te stellen, en deze tijdens die high tea of dat diner te geven aan de getuige. Vul de doos met kleine hints die verwijzen naar de bruiloft, zoals een sieraad, tegoedbon voor een kledingwinkel, panty, lippenstift enzovoorts. Onderin de doos plak je de handgeschreven vraag ‘Wil je mijn getuige zijn?’ (of een van de Westwing ontwerpen die je verderop in het artikel vindt) samen met een aantal leuke foto’s van jullie. Vul de doos met cadeautjes, et voilà, klaar ben je!

6. Een gepersonaliseerd bagagelabel

Organiseren jullie het huwelijk in het buitenland? Geef dan een gepersonaliseerd bagagelabel cadeau. Zó krijgt de reis (én het koffer) ook weer een bijzondere touch!

We hebben speciaal voor jou een bagagelabel ontworpen dat je kunt downloaden en printen. Tip! Print het label op stevig papier en plastificeer het vervolgens!

7. Een persoonlijke kaart om je getuigen te vragen

Bij een mooi getuigen cadeau, hoort natuurlijk ook een mooie kaart. Daarom hebben we speciaal voor jou 3 kaarten ontworpen om je getuige te vragen. Kies je favoriet, download ‘m en print vervolgens op stevig papier uit.

Ook leuk! Plak een foto van jullie op de kaart en schrijf er een persoonlijke boodschap op. Dat maak het nét ietsje persoonlijker.

Kinderen getuigen op jullie huwelijk

Helaas mogen kinderen onder de 18 jaar officieel geen getuigen zijn. Maar je kunt samen met de ambtenaar van de burgerlijke stand bespreken wat er mogelijk is om je kind, neefje of nichtje of broer of zusje toch een rol te laten spelen als getuige. Maak bijvoorbeeld een speciale kinderakte die de kinderen moeten ondertekenen. Ze zullen zich hartstikke bijzonder voelen!

Weet jij al wie je als je getuige(n) gaat vragen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtig getuigen cadeau en de mooiste accessoires en bruiloft decoratie voor jullie speciale dag!