Ring in wit doosje voor een wazige achtergrond

Een huwelijksaanzoek is een spannende, maar tegelijkertijd supermooie aangelegenheid. Maar hoe ga je het aanzoek doen? En plein public of liever in een intieme setting? En misschien nog wel belangrijker: hoe zal je partner to be hier op reageren? Bekijk de tips en tricks de je niet mag missen voor een prachtig huwelijksaanzoek van heel eenvoudig tot groots in het buitenland.

Huwelijksaanzoek: waar begin je?

We snappen dat een huwelijksaanzoek spannend kan zijn, maar dat is eigenlijk nergens voor nodig. Laat je gevoel spreken, zeg eerlijk wat je voor je partner voelt. Leer geen tekst uit je hoofd, maar probeer in het moment te zijn en zeg alles vanuit je hart. Dan komt alles goed!

Denk na over het soort aanzoek

Jullie kennen elkaar supergoed, misschien heeft je partner stiekem al wat hints gegeven en waarschijnlijk hebben jullie er wel eens over gepraat: het huwelijksaanzoek. Dan weet je vast wat je partner wel, en vooral niet, wilt. Ben je er nog niet over uit wat je vriend of vriendin een leuk huwelijksaanzoek zou vinden? Peil bij de vriendengroep. Daar word je vast en zeker wijzer van.

Ook handig om over na te denken: wil je het aanzoek en public of intiem doen? Past het bij je geliefde om er veel mensen bij te hebben? Of zijn jullie meer van intieme momenten samen? Denk na over hoe het ideale huwelijksaanzoek van je geliefde eruitziet. Als hij of zij niet graag in de schijnwerpers staat, is een huwelijksaanzoek in het openbaar niet zo’n goed idee.

Toestemming vragen aan de schoonvader

Enorm traditioneel en misschien een tikkie tuttig of ouderwets, maar je scoort er punten mee, in elk geval bij je schoonfamilie: vraag om haar of zijn hand bij je schoonvader.

Wacht niet te lang

Want hoe langer je wacht met je soulmate ten huwelijk vragen, hoe zenuwachtiger je wordt. En ook hoe ongemakkelijker de situatie wordt. Wie weet, gaat je partner op den duur door hebben wat je van plan bent. Dat is zonde van alle voorbereidingen.

Maak er een speciaal moment van

Natuurlijk wil jouw aanstaande opscheppen over het huwelijksaanzoek. Dus casual tussen neus en lippen door dé vraag stellen terwijl jullie op de bank liggen, is niet heel erg romantisch. Maak er daarom iets speciaals van, iets wat jullie beiden nooit meer vergeten. Neem de tijd om rustig na te denken over hoe je het aanzoek aan wilt pakken, koop een mooie verlovingsring en zoek een voor jullie speciaal plekje uit.

Vergeet geen foto’s te maken

Natuurlijk moet je niet meteen na het moment het fototoestel of je telefoon erbij pakken, dat zou het moment een beetje kunnen verstoren. Maar het is wel leuk om het moment vast te leggen, zo kun je nog eens terugkijken naar die stralende blikken. En die foto’s kun je natuurlijk ook doorsturen naar familieleden en vrienden. Ook leuk om te doen: plan een fotoshoot in, en vraag je geliefde ten huwelijk tijdens de shoot. Dan heb je gegarandeerd prachtig en puur beeld.

Breng samen tijd door

Maak tijd vrij na je huwelijksaanzoek. Als je het aanzoek tussen de bedrijven door doet, raak je snel uit die liefdesbubbel. Doe het aanzoek op een vrijdag, dan heb je het hele weekend om ervan te genieten en alvast wat kleine plannen te maken. Of doe het tijdens een vakantie.

Ideeën voor een origineel huwelijksaanzoek

Wanneer je je geliefde ten huwelijk vraagt, pak je het dan groots of klein aan? Je kunt het intiem houden of in het openbaar doen. Maar je kunt ook een intiem moment creëren wanneer je op een openbare plek bent. Zie hieronder leuke ideeën voor een openbaar of intiem huwelijksaanzoek:

Een openbaar huwelijksaanzoek

 • Hoog in de lucht: Wanneer je in het vliegtuig zit naar je vakantiebestemming, kun je het vliegtuigpersoneel inschakelen. Zeg tegen je geliefde dat je even naar het toilet gaat en vraag hem of haar vervolgens door de luidspreker of hij of zij met je wilt trouwen. Hoe romantisch!
 • Workaholic: Organiseer iets leuks op het werk. Versier bijvoorbeeld haar of zijn bureaustoel en plak op het computerscherm een briefje waar het huwelijksaanzoek op staat. Als hij of zij het briefje gelezen heeft, kom jij uiteraard tevoorschijn met een mooie bos bloemen.
 • Uiteten met een twist: Neem je geliefde mee uiteten en zorg dat de kok bij het dessert een briefje verbergt waar het huwelijksaanzoek op staat.
 • Big suprise party: Organiseer een surprise party met heel veel vrienden en familie. Tijdens het feestje doe je het huwelijksaanzoek.

Een intiem huwelijksaanzoek

Met een intiem huwelijksaanzoek beleef je het moment alleen met je partner. Zo wordt het iets moois van jullie samen.

 1. Romantisch & cheesy

  Verras je geliefde met een tuin vol kaarsjes in de vorm van een hart. Of schrijf die belangrijke vraag, ‘Wil je met me trouwen?’, uit in kaarsvorm.

 2. Ontbijtje op bed

  Maak een ontbijtje op bed voor je partner en verstop bijvoorbeeld onder het broodje een ring.

 3. Picknicken

  Ga picknicken samen en verstop in een van de zelfgemaakte cupcakes een briefje waar je de vraag ‘Wil je met me trouwen?’ op schrijft.

 4. Zeg het met een ballon

  Van helium- tot folieballonnen: hoe leuk is het als je geliefde thuis komt na een lange dag werken en in de woonkamer glitterballonnen ziet hangen met de tekst: ‘Will you marry me?’. Ballonnen met confetti kunnen net dat beetje extra sfeer geven aan je huwelijksaanzoek.

 5. Fotocollage

  Ga samen een fotohokje in en vraag je geliefde vlak voordat de foto’s gemaakt worden of hij of zij met je wilt trouwen. Succes gegarandeerd en je hebt meteen leuke foto’s van het moment suprême.

 6. Wegwijzer

  Maak met candles in a bag, oftewel lichtzakken, een pad naar de plek waar jij het huwelijksaanzoek doet. De lichtzakken zijn supersfeervol en zetten meteen de toon. Aan het einde van het pad sta jij in je mooiste pak klaar om het aanzoek te doen. Zwijmel, zwijmel!

 7. Terug in de tijd

  Doe alles wat jullie op jullie eerste date deden, kijk bijvoorbeeld dezelfde film en ga eten bij hetzelfde tentje. Dat brengt meteen een romantisch sfeertje. Aan het einde van de avond vraag je je geliefde ten huwelijk.

 8. Laat de natuur zijn werk doen

  Hoe romantisch om je geliefde ten huwelijk te vragen in een bloementuin vol bloeiende bloemen? Ook een huwelijksaanzoek op het strand terwijl de zon ondergaat, blijft prachtig.

 9. Betrek je kind erbij

  Dit is een superleuk huwelijksaanzoek als jullie samen een kindje hebben. Trek je kind een shirtje aan met hierop de tekst ‘Wil je met papa (of mama) trouwen?’

Na het huwelijksaanzoek

Als je geliefde ‘ja’ heeft gezegd, wil je dit natuurlijk samen vieren en even genieten van het moment. Daarna kun je via een verlovingsfeest bekendmaken aan familie en vrienden dat jullie gaan trouwen. Natuurlijk kun je het ook klein houden en aan iedereen persoonlijk vertellen dat jullie in het huwelijksbootje stappen. Weet jij al wie je als getuigen gaat vragen? Bekijk dan eens ons artikel en ontdek originele manieren om hen te vragen!

Plannen, plannen en nog eens plannen

Na het huwelijksaanzoek is het tijd om te plannen. Een bruiloft organiseren, kost veel tijd en aandacht. Jullie moeten samen tot een invulling komen die bij jullie beiden past. Wordt het een grote bruiloft? Of houd je het klein? Vieren jullie het in het buitenland met een klein clubje vrienden of huren jullie een chateau af en nodigen jullie iedereen uit? Een weddingplanner kan jullie helpen en neemt veel werk uit handen.

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huwelijksaanzoek te voorzien van de mooiste cadeaus, accessoires en musthaves. Zo wordt het een dag om nooit meer te vergeten!

Ben je nog niet uitgekeken en heb je behoefte aan meer decoratie tips voor de bruiloft. Check de tips voor een bruidstaart, bedankkaartjes of de trouwkaarten. Laat je inspireren!