Save the date kaarten op marmeren achtergrond met sinaasappels

Save the date kaarten zijn de eerste, en misschien wel belangrijkste, stap van jullie bruiloft. Je wilt dat alle mensen die jullie lief zijn ook daadwerkelijk kunnen komen op jullie trouwdag. Save the date kaarten zijn niet hetzelfde als trouwkaarten. Op deze kaart staan alleen jullie namen en trouwdatum. Zo kunnen gasten deze datum alvast blokken in hun agenda. Vooral in deze tijden waarin iedereen superdruk is, is de aankondiging door middel van een kaart een uitkomst. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is met save the date kaarten? Laat je inspireren!

Save the date kaarten: Q&A

Wij beantwoorden de meest gestelde vragen over save the date kaarten:

Wat zijn save the date kaart precies?

Zoals de Engelse naam al doet vermoeden, komt de traditie van een save the date kaart uit Amerika. Met een kaart kondig je alleen de datum van je bruiloft aan. Hierdoor geef je je gasten de tijd om die dag vrij te nemen, afspraken te verplaatsen of oppas te regelen.

Wat is het verschil met een trouwkaart?

In tegenstelling tot de officiële uitnodiging, oftewel de trouwkaart, hoeft een save the date nog niet alle details over jullie bruiloft te bevatten. Dat scheelt als je bijvoorbeeld nog niet zeker weet wat de trouwlocatie of trouwtijd wordt.

Wanneer stuur je een kaart?

Verstuur een kaart minimaal een half jaar voor jullie trouwdatum. Helemaal als je in de zomer gaat trouwen. Zo kunnen gasten hier met een vakantie boeken rekening mee houden.

Wat staat er allemaal in?

Het is eigenlijk heel simpel: in een save the date kaart staan jullie namen en trouwdatum. De trouwkaart met meer info volgt later. Weet je al of iemand een dag- of avondgast wordt? Dan kan je dat er wel alvast bij zetten. Dan weten de gasten of ze alleen ’s avonds of de hele dag vrij moeten houden. De kaart zorgt alvast voor voorpret bij de genodigden.

Bovendien krijgen zij alvast een sneakpeak te zien van het thema van jullie bruiloft. En natuurlijk kunnen jullie dankzij die save the date kaarten ook alvast in de stemming komen voor jullie bruiloft. Zo wordt het ineens heel echt!

Hoe zorg je ervoor dat er zo veel mogelijk mensen op jullie bruiloft komen?

Veel stellen willen op een mooie datum of op een datum die makkelijk is te onthouden, trouwen: bijvoorbeeld 21-02-2021. Maar deze data zijn in trek, waardoor de kans bestaat dat de trouwlocatie die jullie op het oog hebben al bezet is. Bepaal dus vroeg dat je op een bepaalde datum wilt trouwen en zet die dag ook alvast in optie bij de locatie. Verder zijn vrijdag en zaterdag populaire dagen om te trouwen. Op deze dagen zijn de meeste mensen namelijk vrij en is de kans groot dat er veel genodigden naar jullie bruiloft komen.

Save the date kaart: het ontwerp

Een save the date kaart is meestal wat simpeler qua ontwerp dan de trouwkaart. Laat in een mooie typografie jullie namen en trouwdatum op de kaart zetten. Geef daarnaast al wat van het thema, de vormen en kleuren prijs van jullie bruiloft. Zo komen de genodigden alvast in de stemming en verheugen ze zich alleen nog maar op jullie mooie dag. Het is ook leuk om een foto van jullie twee op de kaart te zetten. Deze foto kun je later ook op de trouwkaart zetten. Zo creëer je een eenheid qua bruidspost. Om te voorkomen dat mensen denken dat de kaart de officiële trouwkaart is, kun je dit op de save the date kaart zetten: De officiële trouwkaart volgt later.

Ideeën voor originele save the date kaarten

Natuurlijk wil je op een originele manier aan de gasten laten weten dat jullie gaan trouwen. Wat voor kaart of ander leuk idee jullie ook kiezen om de save the date aan te kondigen, besteed er aandacht aan en blijf bij jullie smaak en stijl.

 • Kalender: Laat op een mooi papieren kaart een kalender afdrukken. Jullie trouwdatum kun je bijvoorbeeld met rode of gouden glitterstift omcirkelen. Zo kan niemand er meer omheen: die datum is jullie dag!
 • Handgeschreven: Het kost misschien even wat werk, maar door alle kaarten met de hand te schrijven, geef je de kaarten een persoonlijke touch. Iets dat gewaardeerd wordt door de gasten.
 • Speels: Laat de kaart bedrukken met onzichtbare inkt. Zo moeten de gasten met behulp van opdrachtjes van jullie achter de geheime boodschap, jullie trouwdag, komen.
 • Persoonlijk: Illustraties en quotes die betrekking hebben op jullie maken de kaart nog persoonlijker. Ook leuk: zijn jullie van plan een blog bij te houden over de keuzes en voorbereidingen van jullie bruiloft? Vermeld deze dan ook op de kaart. Het is superleuk voor de gasten om via het blog op de hoogte te worden gehouden van jullie grote dag. Zo krijgt iedereen er nog meer zin in!

Save the date 2.0

Wil je een iets andere save the date sturen dan een kaartje? Ga dan voor deze leuke ideeën:

 • Laat een ballon bedrukken met jullie namen, trouwdatum en de tekst ‘We do’. Stop de ballon, die nog niet is opgeblazen, in een mooie envelop samen met wat confetti. Hoe leuk is het dat de gasten zelf nog de ballon moeten opblazen en blij verrast worden door deze uitnodiging?!
 • Laat mooie foto’s van jullie maken door een fotograaf met een polaroidcamera. Schrijf met viltstift op de polaroidfoto: ‘Wij gaan trouwen.’, met eronder de trouwdatum.
 • Laat hartjesmagneten bedrukken met jullie naam en trouwdatum. Zo kunnen de gasten dit op hun koelkast plakken en worden ze elke dag herinnerd aan jullie trouwdag.
 • Maak van je save the date kaart een kraskaart. De genodigden moeten met een muntje de zilveren kraslaag weg krassen waarna jullie trouwdatum tevoorschijn komt. Hoe leuk en origineel!
 • Ga met de tijd mee en verstuur een digitale kaart. Dit bespaart ook meteen wat kosten.
 • Super persoonlijk: spreek samen met je geliefde een videoboodschap in waarin jullie je trouwdatum aankondigen.
 • Lekker speels en origineel: laat het ontwerp van de kaart afdrukken op puzzelstukjes. Stop de stukjes los in een envelop. Zo moeten de gasten zelf de boodschap ontcijferen.
 • Voor de bakfanaten: laat bij de patissier in het glazuur van een hartjeskoekje jullie namen en trouwdatum stempelen. Dat is nog eens een lekkere verrassing voor de gasten.
 • Gevouwen kaart. Je kent ze vast nog wel van vroeger: happertjes. Je vouwde een blaadje een paar keer om, vulde cijfers, vragen en antwoorden in om vervolgens in het midden van het papier uit te kopen. Hoe leuk is het om zo’n vouwconstructie te maken voor jullie kaart?

Tip! Zorg voor eenheid

Zorg ervoor dat alle kaarten, of dat nu save the date kaarten, menukaarten, bedankkaarten of trouwkaarten zijn, een soortgelijk ontwerp hebben. Laat bijvoorbeeld hetzelfde printje, lettertype en kleurthema terugkomen. Zo is alles letterlijk met elkaar verbonden.

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je bruiloft te voorzien van de mooiste bruiloftdecoratie en accessoires om je save the date kaarten helemaal eigen te maken volgens de laatste trends.