Japanse bloemsierkunst bloesem in glazen vaas op houten nachtkastje naast bed

Hup, zo de vaas in! Maak jij je nooit zo druk over de compositie van je verse bos bloemen? Dan heb je nog nooit van Ikebana gehoord, ofwel de Japanse bloemsierkunst. Dit is een kunstzinnige manier van het schikken van bloemen die iets meer tijd en aandacht vraagt dan het simpelweg schuin afsnijden van een bosje tulpen. Ikebana is de trend van dit moment. Maar hoe krijg je deze kunstvorm in de vingers? Wij leggen het je uit. Laat je inspireren door het verre oosten en maak van je bloemstuk een waar kunstwerk.

Wat is Ikebana?

Japanse bloemsierkunst, of Japanse bloemschikkunst wordt ook wel Ikebana genoemd. Deze kunstvorm is ruim 600 jaar geleden ontstaan en werd beoefend door de samurai. Letterlijk betekent het ‘levende bloemen’. Waar wij vaak gewoon een bos tulpen of rozen even snel schuin afsnijden en in een vaas doen, draait het bij de Japanse bloemschikkunst om het creëren van de perfecte compositie. Het less is more-principe ligt aan de basis van deze kunstvorm. Minimalisme en subtiliteit dus. Ook de kracht van de natuur speelt een rol. De Japanse bloemen, grassen en takken staan symbool voor de schoonheid van de natuur.

Een ikebana creatie is niet weelderig en groots, maar juist ingetogen en uitgebalanceerd. Bij Ikebana gaat het om het totaalplaatje dus om de vaas, de bladeren, de bloemen, de takken én de lengte. Niets is willekeurig, alles heeft een betekenis. Van de keuze van de bloemen tot de plaatsing van elke steel. Alles draait om balans. Klinkt ingewikkeld? Valt wel mee, wij leggen je uit hoe je je eigen ikebana creatie kunt maken.

Regels van de Japanse bloemsierkunst

Ikebana kent verschillende stromingen die allemaal zo hun eigen regels hebben. Te veel om hier op te noemen. Wie de oosterse bloemsierkunst zich eigen wil maken, moet naar een ikebana school. Toch zijn er wel een paar vaste regels die voor elke ikebana creatie geldt:

 • Drie hoogtes: elke steel moet een andere hoogte hebben. De hoogste steel symboliseert het goddelijke, de laagste steel symboliseert de aarde en de middelste staat voor de mens.
 • Driehoek: de stelen worden in een asymmetrische driehoek geplaatst. Eerst de langste steel, die komt in het midden en word “Shin” genoemd. Hier kun je ook bladeren toevoegen. Daarna plaats je de steel die een derde korter is dan de hoogste. Deze plaats je links voor de hoogste steel. Deze plaats word “Gyo” genoemd. Tot slot plaats je de kortste steel (twee derde korter dan de langste steel) rechts vooraan en deze heet “so” genoemd. Naast deze kun je ook nog een een blad toevoegen als je wil.
 • Vorm: bij ikebana draait het alleen om de vorm, niet zozeer om kleur. Zo moet de hoogste tak gebogen zijn.
 • Ruimte: waar wij geneigd zijn om ruimte op te vullen, draait het bij de Japanse bloemsierkunst voornamelijk om de leegte. Elke bloem moet omringd zijn door leegte zodat hij volledig te zien is.
 • Natuurlijke materialen: er worden uitsluitend natuurlijke materialen gebruikt zoals bloemen, takken, bladeren, maar ook mos en steentjes. De keuze van de materialen hangt af van het seizoen.

DIY Japanse bloemsierkunst

Wil jij jouw bloemstuk naar een next level brengen? Ga dan aan de slag met de Japanse bloemsierkunst. Koop (stevige) bloemen, takken en natuurlijke materialen op de markt, of pluk ze uit de tuin, en neem een middagje vrij om je eigen Ikebana creatie te maken. Om de bloemen en bladeren rechtop te laten staan, wordt er bij de Japanse bloemsierkunst gebruikgemaakt van een kenzan, een soort spijkerbedje waar je de stelen op kunt prikken. Deze kan je kopen in de betere tuincentra.

Wat heb je nodig?

 • Snoeischaar
 • Lage glazen schaal
 • Enkele stevige bloemen en bladeren
 • Takken
 • Andere natuurlijke materialen afhankelijk van het seizoen (zoals mos, steentjes, gedroogde vruchten etc.)
 • Kenzan

Hoe creeër je je eigen Ikbenana?

In deze 5 stappen creeër je je eigen Ikbenana:

 1. Glazen schaal vullen

  Leg de kenzan in de glazen schaal en vul deze met een laagje water. De kenzan kun je steeds weer gebruiken.

 2. Knip de stelen

  Knip de stelen recht af. Zorg dat ze allemaal een andere hoogte hebben.

 3. Compositie bepalen

  Maak in de kenzan een compositie van drie verschillende bloemen en/of takken. Plaats er ook wat bladeren omheen. Hou daarbij bovenstaande regels in acht. Onthoud: less is more. Je hoeft niet de hele kenzan vol te prikken. Juist de leegte zorgt voor balans. Maar ook niet te weinig want de stekende bloemen ondersteunen elkaar.

 4. Plek uitzoeken!

  Klaar! Geef je creatie nu een prominente plek zodat iedereen ernaar kan kijken en genieten.

Japanse bloemsierkunst: de betekenis van bloemen

Wist je dat elke bloem een andere betekenis heeft? De keuze van de bloemen voor je ikebana creatie kan je dus af laten hangen van de betekenis van de bloem. Zo staat een amaryllis voor trots en bewondering, bamboe voor veerkracht, fresia voor onvoorwaardelijke liefde, een goudsbloem voor dankbaarheid, een gladiool voor kracht, een hulst voor vrede, een lotus voor puurheid en een hyacint voor schoonheid. Prik dus niet zomaar een bloem op je kenzan, maar kijk goed naar de betekenis om je creatie nog meer kracht te geven.

Helemaal zen met ikebana

Wij westerlingen leven een hectisch leven. Soms heeft je geest het nodig om even helemaal tot rust te komen. De Japanse bloemsierkunst Ikebana zorgt voor z’n rustmoment. Zorg voor een grote lege werktafel, een gezellig achtergrondmuziekje, een pot thee en het juiste gereedschap om jouw eigen ikebana creatie in alle rust te maken.

Bij Westwing zijn we gek op bloemendecoratie, van droogbloemen, kunstbloemen en Japanse bloemsierkunst tot tulpen in een vaas en bloemslingers. Regelmatig vind je daarom de mooiste vazen en schalen in onze sales. Neem eens een kijkje op Westwing en doe meer inspiratie op of vind het nieuwe prachtstuk voor jouw interieur. Wil jij thuis aan de slag met ikebana? Of zoek je gewoon een mooie glazen vaas of accessoires voor jouw bloemdecoratie? Ontdek Westwing!