krans aan een touwtje

Bloemkransen geven huis en tuin op een eenvoudige manier extra sfeer. Je kunt ze op oneindig veel manieren toepassen. Het leukste is om bloemkransen zelf te maken. Dan kun je voor elke gelegenheid jouw creativiteit de vrije loop laten, om vervolgens te genieten van de romantische en warme noot die je zelf hebt gegeven aan jouw interieur of buitenverblijf. Denk aan een bloemenkrans aan de voordeur, waarmee je elke dag weer verwelkomd wordt in je eigen huis. Of aan het familiediner dat je bijzonder weet aan te kleden met een grote krans in het midden voor het spannende hoofdgerecht. Alle seizoenen, feesten en soorten bloemen zijn een aanleiding om met de handen uit de mouwen te gaan. Ga dus aan de slag met het zelf maken van bloemkransen en laat je bij deze inspireren.

Een bloemkrans maken is heel veelzijdig

Iedereen kan creatief aan de slag met het maken van een bloemenkrans. Misschien vind je het lastig om direct met een goed idee te komen. Daarom schudden we je alvast een beetje wakker met een aantal mogelijkheden voor het bloemkrans maken en geven we concrete voorbeelden. Maar eerst is het goed te weten welke kant je op zou willen. Je kunt namelijk nadenken over:

 • De soorten bloemen: ga je voor een krans van verse bloemen, groene takjes of wil je een gedroogde bloemenkrans maken?
 • De kleur van de krans. Kies een bepaalde kleursamenstelling of ga los met van alles door elkaar. Wordt het puur wit gipskruid, of mix je felroze met zachtgeel?
 • Wil je werken met een bepaald thema? Je kunt een kerstkrans of herfstkrans maken, dat zijn echte klassiekers.
 • Met geurende takken en kruiden zoals eucalyptus en lavendel geef je naast extra sfeer ook een heerlijk aroma aan de ruimte.

Duik dus de natuur in en kies zomerse zonnebloemen, winterse hulst of combineer romantische roze rozen met groene klimop. De mogelijkheden zijn eindeloos.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bloemenkroon, de krans voor op je hoofd of in het haar. Maak die van gedroogde bloemen als de kroon de hele dag mee moet, of maak iemand blij met lieve madeliefjes.

De basis voor een bloemenkrans

Naast het soort bloemen en het thema, is het ook goed om na te denken over de materialen die je wilt gebruiken bij het maken van een krans. De basisbenodigdheden voor de bloemenkrans hebben namelijk ook invloed op het eindresultaat. Het soort ring waar je de natuurlijke materialen aan moet hechten en het touw dat je daarvoor gebruikt, bepalen mede de looks van de krans die je gaat maken.

 • Een dunne metalen ring kun je gebruiken voor een minimalistische, moderne bloemenkrans.
 • Een volle rieten krans biedt mogelijkheden voor een bedekking met mos en het insteken van kleine accessoires zoals veertjes of dennenappeltjes.
 • Je kunt ook een krans maken van natuurlijke materialen. Met zachte, buigzame takken bijvoorbeeld. Dat zorgt voor een robuuste uitstraling.

Het touw dat je gebruikt om de materialen aan de ring te binden, zou transparant of juist gekleurd kunnen zijn. Een ruw, lichtbruin hobbytouw geeft bijvoorbeeld een extra natuurlijke vibe. Hier zou je strikken mee kunnen maken om die look extra aan te zetten. Welke kleur of materiaal je ook kiest, zorg dat het touw echt stevig is, niet snel breekt en genoeg weerstand biedt aan omhoogstaande takjes.

Tip!

Zorg dat je goede scharen in huis hebt. Met een kleine bloemenschaar knip je de stengels het mooiste af en kun je in de kleinste hoekjes komen. Dan zorgt een grotere, scherpe schaar voor het netjes afknippen van de dikkere takken.

Een bloemenkrans zelf maken met behulp van een pakket

Vind je het fijn om alles in één keer bij elkaar te hebben voordat je begint? Dan kun je ook een krans maken met behulp van een pakket. Zo hoef je niet lang na te denken over welke bloemen, takken, kleine accessoires en ring je wilt gebruiken. Kies gewoon de krans uit die je mooi vindt en ga direct aan de slag.

Stap voor stap een krans zelf maken: een voorbeeld

Wil je meteen aan de slag en thuis een krans zelf maken? Heb je een simpele metalen kledinghanger, lint of touw in huis en takjes groen en bloemen uit de tuin? Dan kan je beginnen en leggen we je hier stap voor stap uit hoe je jouw krans in elkaar zet.

Volg deze 5 stappen voor het maken van je krans:

 1. Buig de metalen kledinghanger voorzichtig in een cirkel. De haak gebruik je uiteindelijk als bovenkant om de krans mee op te hangen.

 2. Wikkel het lint of touw rondom de ring, zodat het metaal uit het zicht verdwijnt en helemaal bedekt is.

 3. Begin met de basisvulling: takjes met groen blad, zoals klimop of twijgjes van een wintergroene plant. Wikkel deze om de ring en bind vast met het touw. Nu heb je genoeg volume voor de rest.

 4. Steek de bloemen in de krans op de plekken waar jij dat wilt. Verspreid ze over de hele ring, of houd de bloemen op bijvoorbeeld alleen de onderkant van de krans.

 5. Je kunt ook een bloem iets korter afknippen en samenbinden (dat kan ook met stevige tape) met andere takjes, of accessoires en deze vastbinden aan de krans.

Kijk wat je verder in huis hebt qua kleine, leuke toevoegingen – pareltjes, veertjes of stukjes stof (opgerolde tule is een goed idee) – en laat je fantasie de vrije loop. Heb je de smaak te pakken en wil je alle tips en tricks weten over de DIY-mogelijkheden van het bloemenkrans maken? Volg dan een workshop! Zo ontmoet je ook nog andere fanaten waarmee je ideeën uit kunt wisselen.

In deze video zie je alle stappen op een rij voor het maken van een frisse lentekrans.

Nog meer inspiratie

Een aantal kransen zijn heel eenvoudig te maken. Hieronder vind je nog wat ideeën voor het maken van jouw eigen krans.

Herfstkrans

Je kunt bijvoorbeeld een herfstkrans maken van gevonden bladeren. Verzamel tijdens een stevige boswandeling een hoop bladeren bij elkaar en steek deze in een krans van oase of stro. Zet ze dicht en rechtop tegen elkaar aan, zodat de krans goed vol wordt.

Tip: ga voor bladeren van eenzelfde boomsoort. De Amerikaanse eik heeft een groot goed blad voor een herfstkrans. De verschillende tinten oranje, geel en groen vormen een prachtig geheel.

Super vrolijke krans

Een idee voor in de kinderkamer: prik felgekleurde papieren parasolletjes (zoals je die kent in de ijssorbet) in een krans. Zet de opengespreide parasolletjes dicht tegen elkaar en laat ze mooi over elkaar heen vallen. Samen vormen ze een super vrolijke krans.

Krans vol schelpen

Hou je van de zee en het strand? Fleur de voordeur dan op met een krans vol schelpen. Die kun je op een krans van piepschuim plakken. Gebruik fotolijm, dat is wat dikker en daar kun je de schelpen als het ware in plakken.

De krans der kransen

Kerst is toch wel echt het ultieme moment om aan de slag te gaan met een krans. We geven je in dit filmpje een idee voor een hippe kerstkrans met eucalyptus en lieve besjes.

Ken je deze nog?

Maakte jij ze vroeger ook? De bloemenkroon voor in je haar, gemaakt van madeliefjes. Hoe doe je dat ook al weer? Voor een bloemenkrans van madeliefjes pluk je ten eerste voldoende bloemetjes.

 1. Aan het uiteinde van de stengel van het eerste madeliefje maak je met de nagel van je duim een klein gaatje. Zodanig, dat de stengel aan weerzijden gesloten blijft. Voorzichtig dus!
 2. Rijg vervolgens door dit gaatje het uiteinde van het volgende madeliefje.
 3. Ga zo door tot je genoeg hebt voor de bloemenkrans.
 4. Duw dan de bloem van het eerste madeliefje door het gaatje dat je voor de laatste bloem maakte.

Voilà! Aan wie geef jij deze lieve bloemenkrans?

Zoek je meer inspiratie om creatief aan de slag te gaan? We geven nog veel meer ideeën weg, zodat je extra kunt genieten van accessoires die je zelf hebt gemaakt. Iets dat lijkt op het maken van een krans, is de dromenvanger. Hang deze boven je bed en geen kwade droom weet jou nog te bereiken.

Wij zijn ook dol op het zelf maken van kaarsen, een heerlijk geurzakje voor in de garderobekast of een zelfgemaakt stuk zeep in de badkamer. En uiteraard is het heel gezellig om samen te knutselen met de kids. Kijk wat je allemaal kunt maken van papier, of maak jullie eigen stickers en sleutelhanger.

Zelfs voor de grotere klussen kun je bij ons terecht. Wil je de woonkamer een update geven? Schroom niet en bekleed die oude stoel gewoon zelf. Of misschien lukt het maar niet de ideale boekenkast te vinden? Maak hem zelf! Dat kan jij.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte! Wij wensen je in ieder geval al veel plezier met het maken van je krans!