Boeket gedroogde bloemen als bruiloft decoratie

Ben je gek op bloemen en vul je het liefst je hele huis ermee? Dan zijn de droogbloemen vast niet aan jouw aandacht ontsnapt. Het idee dat droogbloemen oubollig zijn is verleden tijd. Ze zijn op dit moment juist helemaal hip & happening, populairder dan ooit. Op elke interieurblog wordt geschreven over droogbloemen. Ze zijn prachtig, stijlvol én duurzaam. ​Bovendien zijn ze beschikbaar in heel veel soorten! Bijna elke bloem- of grassoort kan namelijk gedroogd worden. Je kunt je bloemen zelf drogen, hierover later meer. Maar je kunt ook droogbloemen kopen. Welke je het beste kunt kiezen, wat de voordelen zijn van droogbloemen en wat je er zoal mee kunt lees je in dit artikel.

Hoe kies je de juiste droogbloemen?

Met droogbloemen haal je letterlijk de natuur in huis. Je kunt kiezen voor een mix van sierbloemen, graansoorten, pluimen, grassen, kruiden en meer. Welke droogbloemen jij kiest hangt allereerst af van wat jij mooi vindt. Ben je gek op wilde grassen dan kies je eerder voor gedroogde grassoorten en takken. Ben je gek op kleurrijke bloemen in diverse vormen dan ga je daarvoor. Daarnaast zijn sommige bloemen of takken langer dan andere en kun je de ene soort beter in een grote vaas op de grond plaatsen en de andere in een klein vaasje op een dressoir. Je kunt van droogbloemen zelfs een bloemenslinger maken.

Wat zijn droogbloemen precies?

Droogbloemen zijn, zoals de naam al zegt, gedroogde bloemen. Maar eigenlijk vallen er onder de naam droogbloemen ook gedroogde sierbloemen, grassen, dennenappels en alle natuurlijke gedroogde decoraties.

Welke soorten droogbloemen zijn er?

In principe kun je elke bloem of grassoort drogen, maar stevige hardere soorten zijn er net even wat meer geschikt voor. De volgende bloemen en grassen zien we veel in gedroogde vorm: Strobloemen, Kogeldistels, Achillea’s, Helicrysum, Delphinium, Statice, Tarwe, Haver en Pampasgras pluimen. Ook de gedroogde berenklauw en gedroogde lavendel zijn populair!

4 voordelen van droogbloemen

Er zijn veel voordelen te noemen van droogbloemen

 1. Zo gaan verse bloemen een week of als je geluk hebt 1,5 week mee. Droogbloemen die goed gedroogd zijn, zijn echter heel duurzaam! Ze zijn vaak wel duurder in aanschaf, maar ze gaan maanden, soms jaren mee. Op termijn stukken goedkoper dus!
 2. Droogbloemen hebben bijna geen onderhoud nodig. Ze hoeven niet eens water! Simpelweg in een bijzondere vaas zetten en genieten maar. Veel beter voor het milieu dan elke week een bos verse bloemen kopen!
 3. Daarnaast zijn ze heel elegant en passen ze perfect in heel veel interieurstijlen.
 4. Dankzij het drogen is hun kleur zacht geworden en minder fel dan de kleuren van verse bloemen. De subtiele, zachte uitstraling van droogbloemen geeft natuurlijkheid aan de ruimte.

Je kunt de bloemen zelf maken door verse bloemen te drogen, maar je kunt ze ook gedroogd kopen. Wil je liever droogbloemen kopen? Dan zijn er veel bloemenwinkels en -leveranciers die heel veel soorten gedroogde bloemen aanbieden. Wist je dat je tegenwoordig ook droogbloemen per post kunt opsturen? Zo geef je een blijvend cadeau aan je dierbaren.

Zelf bloemen drogen doe je zo

Zelf bloemen drogen is niet moeilijk. Het kost alleen wel wat tijd. Je kunt de bloem drogen tussen een houten pers. Leg op de pers een paar lagen kranten en vloeipapier. Leg vervolgens de bloemen erop en maak daarna een nieuwe laag met kranten en vloeipapier waarop je weer bloemen legt en ga zo maar door totdat de pers niet meer dicht kan. Zo worden de bloemen goed platgedrukt. Het beste kun je elke dag de vellen en kranten vervangen en elke dag even kijken of de bloemen al droog zijn. Het is belangrijk dat je verse bloemen gebruikt hiervoor.

Een andere optie, deze is het eenvoudigst, goedkoopst en milieuvriendelijkst, is om de bloemen aan de lucht te laten drogen. Doe dit op een donkere, warme, droge plek. Maak bundeltjes van gelijke grootte van de verse bloemen die je wilt gaan drogen en verwijder de onderste bladeren. Zorg ervoor dat er lucht tussen de bloemen kan blijven komen en bind de bloemen dus niet te strak aan elkaar vast. Hang de bossen ondersteboven op op de donkere, droge plek. Afhankelijk van het soort bloemen zijn je bloemen na 1-8 weken gedroogd.

Tips

 • Plaats de gedroogde bloemen niet in de zon, hierdoor kunnen ze nog meer verkleuren.
 • Zorg dat de droogbloemen op een plek staan waar je er niet te veel tegenaan stoot. Hierdoor vallen de bladeren eenvoudig uit.

Hoe decoreer je verschillende ruimtes in huis met droogbloemen?

Het fijne aan droogbloemen, is dat ze een natuurlijke, nonchalante uitstraling hebben. Je kunt ze heel specifiek en netjes schikken in een mooie vaas. Aan de andere kant lenen droogbloemen en grassen zich er ook juist perfect voor om lekker wild en speels in een vaas gezet te worden. Het is maar net wat jouw smaak en stijl is. Sommige bloemen kun je ook op een schaaltje leggen. En denk maar eens aan de losse gedroogde lavendelblaadjes in de badkamer of het toilet. Hieronder lees je in welke vazen je gedroogde bloemen het beste kunt presenteren.

In welke vaas zet je je droogbloemen?

Welke vaas je gebruikt voor je boeket droogbloemen of losse takken? Als je bijvoorbeeld gedroogde berenklauw of gedroogde lavendel in een vaas wilt zetten kies je misschien een andere vaas dan wanneer je een bijzondere vaas zoekt voor een boeket droogbloemen. De keuze van een vaas hangt af van je smaak, het soort takken of droogbloemen dat je hebt én natuurlijk van je stijl. De vaas draagt bovendien bij aan de unieke sfeer die jouw droogbloemen door de ruimte verspreiden. Ontdek hieronder de voor en nadelen van verschillende soorten vazen. Je kunt droogbloemen ook in een mooie mand of zak zetten voor een extra natuurlijke look.

 1. Hoge vaas

  In een hoge vaas kun je mooie lange takken zetten. Ook de wat zwaardere, dikke takken kun je het beste in een hoge vaas zetten omdat ze anders eenvoudig kunnen omvallen. Het kan ook mooi zijn om een enkele losse tak of bloem in een hoge vaas te presenteren. De hoge vaas kan ook op de vloer worden geplaatst in een hoek van de kamer.

 2. Glazen vaas

  De glazen vaas laat zien wat erin zit. Dat is een leuk voordeel van de glazen vaas. Daarnaast zijn glazen vazen beschikbaar in veel verschillende tinten. Een lichtroze glazen vaas combineert bijvoorbeeld prachtig met gedroogde lavendel of takken pampasgras.

 3. Stenen vaas

  De stenen vaas is lekker stevig en robuust. Daarnaast benadrukt deze het authentieke uiterlijk van de gedroogde bloemen en grassen. De stenen vaas is bovendien beschikbaar in diverse kleuren.

 4. Vloervaas

  Een vloervaas vindt, zoals de naam al zegt, een plek op de vloer. De vloervaas is meestal lekker groot en hoog. Je kunt zo’n vloervaas helemaal vol zetten met een droogboeket, maar met een enkele of een paar losse takken erin is het geheel ook prachtig!

 5. Kleine vaasjes

  Heb je een aantal kleine bloemetjes gedroogd? Of heb je wat takjes over? Zet ze in kleine vaasjes die je bij elkaar zet, bijvoorbeeld op een dienblad op de eettafel. Of verspreid de kleine vaasjes door diverse ruimtes in je huis. Zo kun je er een paar in de badkamer, op het toilet en in de slaapkamer zetten.

Je kunt droogbloemen ook in een rieten mand zetten of aan de muur hangen met behulp van een lint. Je kunt ze ook inlijsten in een fotolijstje of als klein bloemstukje onder een stolp presenteren. Ideeën genoeg!

Laat je inspireren

Ben je overtuigd geraakt van het kiezen voor droogbloemen in je interieur? Wil je droogbloemen kopen of ga je ze zelf drogen? Goed idee! Droogbloemen zijn prachtig én hebben nauwelijks onderhoud nodig, je kunt er (bijna) eindeloos van genieten. Door ze in een bijzondere vaas te zetten, komen ze extra mooi tot hun recht. Zo maak je een eyecatcher van je boeket droogbloemen. Bij Westwing vind je veel soorten vazen om elk soort bloem, tak of gras een mooi voetstuk te geven. Kies voor elegante glazen vazen of ga voor een bijzondere cactusvaas. Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis vol met bloemen te zetten.

Heb je nog behoefte aan meer inspiratie? Laat je verassen door onze andere artikelen over bloemdecoratie! Kom de mooiste tulp ideeën te weten of misschien zijn kunstbloemen wat voor jou. Of past een bos tulpen in een vaas meer bij jou? Los van bloemen zou je jouw huis ook kunnen decoreren met groene decoratie of witte decoratie. Laat je inspireren!