Delfts Blauw: helemaal Hollands in huis!
Het traditionele Delfts Blauw werd populair in de Gouden Eeuw, maar eigenlijk is het tot op de dag van vandaag een vorm van aardewerk die hoog in aanzien staat. Toch moeten we onderscheid maken tussen écht Delfts Blauw aardewerk en de producten die door massaproductie tot stand komen, die we vooral op toeristische plekken in Nederland zien staan naast de windmolens en klompjes. Wat is Delfts Blauw nu precies, waar komt het vandaan en hoe kun je het toevoegen aan je interieur? Je leest het hier!

Het traditionele Delfts Blauw werd populair in de Gouden Eeuw, maar eigenlijk is het tot op de dag van vandaag een vorm van aardewerk die hoog in aanzien staat. Toch moeten we onderscheid maken tussen écht Delfts Blauw aardewerk en de producten die door massaproductie tot stand komen, die we vooral op toeristische plekken in Nederland zien staan naast de windmolens en klompjes. Wat is Delfts Blauw nu precies, waar komt het vandaan en hoe kun je het toevoegen aan je interieur? Je leest het hier!
Verschillende soorten Delfts Blauw
Er zijn verschillende soorten Delfts Blauw servies. Het antieke, échte Delfts Blauw is zeer waardevol en kostbaar en wordt voor veel geld verkocht op veilingen. De Delfts Blauwe producten die door toeristen worden gezien als ‘typisch Nederlands’ zijn meestal nagemaakt. Toch staat de kleur symbool voor Nederlandse kunst. Waar deze tint vandaan komt en wat het precies is lees je hieronder!



Wat is Delfts Blauw precies?
Het typische traditionele aardewerk met blauwe decoraties is diep geworteld in de Nederlandse historie en cultuur. Van oorsprong gemaakt in Delft wordt het aardewerk met blauwe decoraties Delfts Blauw genoemd. In de 16e eeuw werd het geïntroduceerd als betaalbaar alternatief voor het dure Chinese porselein.
Het werd populair in de 17e eeuw – de Gouden Eeuw – en er kwamen steeds meer aardewerkfabrieken bij. Toen er nóg goedkoper aardewerk uit o.a. Engeland kwam betekende dat het einde van de bloeiperiode van Delfts Blauw. In Delft bestaat er vandaag de dag nog maar één fabriek die écht Delfts Blauw maakt. De kleuren staan symbool voor Nederlandse kunst en heeft nog altijd veel aanzien over de wereld.



Delfts Blauw vroeger en nu
De belangrijkste items waarin mensen geïnteresseerd waren zijn tegeltjes, serviesgoed, sierborden, apothekersflessen en kandelaars. Omdat de Chinese porseleinen items, waarop het Delfts Blauw in eerste instantie geïnspireerd was, gemaakt werden tijdens de Ming dynastie lieten ze vooral Ming-achtige afbeeldingen zien. Ook het Delfts Blauw liet dit soort decoraties zien op het aardewerk. Maar keramiekschilders uit de 17e eeuw, waaronder Isaac Junius, Frederik van Frytom en Arie de Milde, gaven de decoraties en schilderingen op het aardewerk een compleet eigen interpretatie en het werden kunstwerken op zich. Veranderingen in schildertechnieken en ook de baktechnieken van het aardewerk maakte dat de stukken steeds vernieuwend bleven. De stukken werden steeds Nederlandser, met Hollandse taferelen. Bovendien werd na een tijd niet meer alleen blauw gebruikt én Delfts Blauw werd ook niet meer alleen in Delft gemaakt. Andere Europese steden – o.a. Bristol Londen, Hannover, Rouen en andere steden in Nederland – gingen het aardewerk ook produceren.
Tegenwoordig is Delfts Blauw nog steeds wel actueel, doordat het een toeristische waarde heeft gekregen. Naast de windmolens, klompen, tulpen en kaas is het blauw uit Delft overal te vinden op markten en dergelijke. Maar realiseer je wel dat er een groot verschil is tussen deze massaproducten en écht antiek traditioneel Delfts Blauw. Er zijn veel verzamelaars over de hele wereld die wég zijn van de echte unieke stukken, van meer dan 400 jaar oud, en dit wordt voor veel geld verkocht op veilingen.



Echt of geïmiteerd?
Het is niet altijd met het blote oog te zien of een exemplaar echt of geïmiteerd is. Er zijn veel exemplaren van het Delfts Blauwe bord of de tegels nagemaakt. Soms zo goed, dat ze nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Ze zijn vaak zelfs voorzien van het oude merk aan de onderzijde. Een deskundige kan controleren of jouw Delfts Blauwe producten echt zijn of niet.
Leuk weetje: koninklijk porselein
Toen koningin Maria II uit Engeland na haar huwelijk met Willem van Oranje in Nederland kwam in 1677 was ze erg onder de indruk van het bijzondere porselein. Ze liet diverse producten maken voor haar paleizen en huis – o.a. Het Loo en haar Engelse huis in Hampton Court.



Delfts Blauwe accessoires in huis
Er zijn veel manieren om Delfts Blauw te integreren in je interieur en je kamer mee te decoreren. De kleur is klassiek en verspreidt dan ook een klassieke en traditionele sfeer in de ruimte. Welke Delfts Blauwe producten er allemaal zijn? Ontdek het lijstje hieronder:
- Bord
- Tegels
- Bekers/mokken
- Sierborden
- Kandelaars
- Apothekersflessen
Qua styling kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om enkele prachtige Delfts Blauwe sierborden of schalen tentoon te stellen op een antiek dressoir. Dit ziet er prachtig uit, maar is uiteraard niet geschikt wanneer je een familiehuis runt met kleine kinderen. Je kunt dan ook bijvoorbeeld ervoor kiezen om een accentmuur te maken. Inspiratie voor zo’n oer-Hollandse muur vind je in ons artikel over het stylen van borden aan de muur. Wil je gewoon genieten van de klassieke look van het servies, ga dan voor nagemaakte Delfts Blauwe serviesstukken die je simpelweg gebruikt voor het eten en drinken. Een alternatief is om voor tegeltjes, vazen, kandelaars of zelfs de KLM huisjes te kiezen. Deze kun je veilig ten toon stellen in de kast, op een plankje of als dienblad decoratie. Een makkelijke manier om een vleugje Nederlandse geschiedenis en kunst in huis te halen!
Tip: wist je dat je via de Westwing Club Sales ook Delfts Blauw kunt shoppen? Maar dan met kortingen tot 70%?! Registreer je daarom nu op Westwing om deze pracht kleur in huis te halen.



Zo combineer je de Delfts Blauw kleur
Het leuke aan Delfts Blauw, echt of onecht, is dat het je interieur een oer-Hollandse touch geeft. Het heeft iets nostalgisch, iets traditioneels en iets authentieks klassieks. Toch is de klassieke tint niet oubollig, het is zelfs eerder hip te noemen. Tegenwoordig zien we naast het Delfts Blauwe bord of de tegeltjes ook andere items die geïnspireerd zijn op de prints en vormen. Bijvoorbeeld behang met de klassieke blauwe kleur bordjes erop, kussens met Delfts Blauwe prints of een dekbedovertrek met een print erop. Ontdek hieronder 5 looks.
- Neem als uitgangspunt simpelweg de kleuren wit en blauw en style je interieur in deze tinten.
- Vul een klein wandkastje met blauwe en witte items. Dit mag Delfts Blauw servies zijn, maar het kunnen ook losse blauwe en witte items zijn die een knipoog geven naar de klassieke kleur.
- Je kunt ook een enkel los écht Delfts Blauw stuk combineren met andere spulletjes zodat het bijzondere item er echt uitspringt.
- Zet in je tuin een plantenbak neer met print van de klassieke tint. Dit geeft een gezellig en nostalgisch sfeertje aan je tuin.
- Je kunt blauwe kleur uit Delft ook heel goed combineren met glamour accenten in goud of zilver!



Laat je inspireren
Ben je nog niet uitgekeken? Lees onze ander woondecoratie artikelen en ontdek de tips en inspiratie voor keuken decoratie, woonkamer decoratie en slaapkamer decoratie. Laat je verassen!
Zin om aan de slag te gaan met Delfts Blauw in huis? Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis van een oer-Hollandse touch te voorzien!