gedroogde bloemen gebonden in een boeket

Zelf een herbarium maken, wat is dat? Denk maar aan van die mooie vintage platen die vroeger op school hingen. En dan eentje met planten en bloemen. Een herbarium laat een verzameling planten en bloemen zien met de namen en herkomst erbij vermeld, meestal in de vorm van een boek. Het is de ouderwetse, wetenschappelijke manier om informatie te geven over al het moois uit de natuur. In musea en botanische tuinen kom je een herbarium boek of poster nog weleens tegen. De sierlijke en gedetailleerde plaatjes werken inspirerend en doen het tegenwoordig goed als decoratie in elk interieur.

Droogbloemen zijn heel populair, daar decoreren we mee op los. Die staan vrolijk in een vaas of worden gebruikt in een bloemenkrans. Maar waarom zou je er niet jouw eigen herbarium mee maken? Met een zwevend herbarium open je een persoonlijke tentoonstelling in huis en geef je een kleine knipoog naar het natuurhistorisch museum. Wij zijn fan!

Wat is een zwevend herbarium?

Een herbarium is meestal een boek. Een verzameling tekeningen of droogbloemen waar je lekker in kunt bladeren. Maar is het niet veel leuker om die mooie bloemen en blaadjes van alle kanten te kunnen bekijken? In een zwevend herbarium kun je jouw vondsten uit de natuur inlijsten tussen dubbel glas.

Hang het frame aan een haakje aan het plafond en je kunt je dagelijks verwonderen over die prachtige, fragiele structuur van jouw favoriete bloemblad.

DIY: zwevend herbarium maken

We gaan de natuur in! Van welke bloemen, bomen of planten hou jij het meest? Dit is misschien wel het leukste gedeelte van het zelf maken van een herbarium. Laat je verrassen tijdens een wandeling door bos, duinen of langs weiden. Elk seizoen heeft zoveel moois te bieden.

In de herfst valt er van alles voor je voeten en heb je ruime keuze in bruin getint blad. Hou je meer van knalrood en geel? Ga dan de weilanden in tijdens de zomer voor sprankelende veldbloemen. Hoe dan ook; kies je favoriete bloem of blad en ga thuis verder aan de slag met het herbarium.

1. Bloemen en blaadjes drogen

Heb je een mooie combinatie bloemen gevonden, of ben je helemaal tevreden met dat ene knalgroene blad van een varen? Dan is het tijd deze te drogen zodat ze goed bewaard blijven in het zwevend herbarium. Dit kun je doen met een bloemenpers, of in een zwaar boek. Leg de bloemen of blaadjes dan tussen twee keukenpapiertjes midden in het boek.

Ideetje! Kun je niet wachten tot de bloemen gedroogd zijn? Leg ze dan in de magnetron tussen twee papiertjes met een zwaar bord erop. Laat ze een halve minuut draaien en check dan even. Haal het bord weg en zet de bloemen nog eens dertig seconden terug.

Tip! Spray een (geurloze) haarlak over de gedroogde bloemen of bladeren. Zo blijven ze veel langer mooi.

2. Kies of maak een frame

Bedenk welke rangschikking je in het herbarium wilt maken en hoe groot het frame hiervoor moet zijn. Je kunt een frame met dubbel glas kopen, of er zelf eentje maken. Heb je toevallig nog twee van dezelfde fotolijsten liggen, dan kun je hier een herbarium van maken door de wissellijsten (de achterzijden) te verwijderen en het glas van het ene frame op de andere te leggen.

Nog een idee: maak eerst jouw eigen fotolijst of frame voordat je het herbarium gaat maken.

3. Vul het frame en hang het op

Rangschik de bloemen of bladeren zoals jij het wilt en leg ze op een van de glazen platen uit het frame. Misschien doe je dat met maar één groen blad, of combineer je verschillende veldbloemen en grassoorten en leg je die kruislings door elkaar. Zorg hoe dan ook dat ze niet verschuiven wanneer je het andere glazen frame erop legt en de lijst erom heen sluit.

Gelukt? Jouw herbarium zal optimaal zweven aan een haakje en een touwtje aan het plafond, maar is ook prachtig aan de muur of staand op een wandplank of in de kast.

Decoratie-tips voor het zwevend herbarium

Je kunt eindeloos veel variëren met die prachtige bloemetjes achter glas.

  • Geef ieder bloemetje een eigen frame en hang deze naast elkaar en gemixt in een mooie combinatie aan de muur.
  • Maak een standaard van hout (bijvoorbeeld een plateau van een boomstam) met een gleufje in het midden waar dubbel glas tussenin geklemd kan staan.
  • Zoek een originele kopie van een bladzijde uit een ouderwetse encyclopedie waarop de kenmerken van de bloem die je wilt inlijsten, wordt omschreven. Maak hier een print van en gebruik deze in de lijst als achtergrond voor de bloem. Zo breng je de oorsprong van het herbarium weer helemaal tot leven.

DIY: herbarium maken met je kind

Moest jij vroeger ook een herbarium maken op de middelbare school? Het was op veel scholen een standaard opdracht tijdens de biologieles: maak een schrift met gedroogde bloemen waarbij je alle kenmerken benoemd. Of misschien maakte je zelf als kind thuis voor de lol een herbarium plakboek. Doe dat nu ook met jouw eigen kids!

Het is de ideale aanleiding om er samen op uit te gaan en ze van alles te leren over de flora en fauna om ons heen. Laat ze tijdens een regenachtige vakantie speuren in het bos en trakteer ze op een mooi schriftje en washitape. Terwijl jij een zwevend herbarium maakt, knippen en plakken de kids hun eigen herbarium boek.

Hoe gezellig en leerzaam is dat?

Nog een idee voor een herbarium boek

Koop een A4 –ringband met plakbladen. Hier kun je de gedroogde bladeren en bloemen tussen plakken. Zo blijven ze langer bewaard en heb je een boek vol mooie herinneringen.

DIY inspiratie

Vind jij het leuk om zelf bezig te zijn met van alles voor in huis? Wij inspireren je met heel veel DIY tips. Zet jouw herbarium bijvoorbeeld op een ereplankje aan het zelfgemaakte pegboard aan de muur. Of zet het op het nachtkastje naast je bed.

Ben je fan van lavendel en heb je nog genoeg gedroogde lavendelbloemen over? Zonde om weg te gooien, maak hier je eigen geurzakjes van. Bekijk wat je nog meer kunt knutselen met de kids, met kastanjes en klei. Of hoe je de namen van de bloemen in jouw herbarium boek omschrijft in een heel speciaal handschrift.

Heb je dankzij het herbarium maken zin in meer DIY decoratie tips gekregen? Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!