Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
houten ronde tafel met een groene vaas

Een variatie aan warme kleuren typeren de herfst: van diepbruin, fel rood en warm bordeaux, tot vrolijke tinten okergeel en abrikoos. Tijdens de herfstmaanden zien we deze kenmerkende kleuren elk jaar weer terug in de gevallen bladeren. Prachtig om naar te kijken, maar ook leuk om te verzamelen. Want met deze ‘colorful leaves’ kun je alle kanten op: van decoratief verwerkt in je inrichting, tot de ingrediënten van een gezellige knutselmiddag. Zelf ook aan de slag met herfstbladeren? Laat je dan inspireren door de ideeën van onze interieurexperts dit artikel.

Een onmiskenbare herfstsfeer met kleurrijke bladeren 

Elk jaar weer, na afloop van de Indian Summer, wordt het weer buiten guurder. Grijze wolken verruilen een blauwe lucht en de bomen laten met behulp van de wind hun bladeren vallen. In deze vallende bladeren, die samen een tapijt van amber, bruingoud en rood creëren, vind je de schoonheid van het najaar. Nu is dit in de natuur al prachtig om te bekijken, maar in je interieur misstaan deze kleine natuurwonderen ook zeker niet. Zo kun je je huis decoreren met deze typerende herfstkleuren. Voordat we ideeën delen op dit gebied, gaan we eerst nog even kort in op waarom de verkleuring elk jaar plaatsvindt.

Waarom verkleuren herfstbladeren?

Heb je je weleens afgevraagd waarom de kleuren in de herfst veranderen? En waarom de blaadjes op de grond vallen? Een ding is zeker: deze gebeurtenis vindt niet zomaar plaats. Net als veel andere verschijnselen in de natuur, heeft ook dit een reden. 

Het verkleuringsproces start wanneer de koudere dagen de overhand nemen. Hierbij geldt: hoe lager de temperatuur, hoe eerder dit proces van werk gaat en hoe sneller het ook verloopt. Zo is de groene kleur van de voorjaars- en zomerbladeren afhankelijk van licht en warmte. 

Wanneer de zon minder uren gaat schijnen, verliezen de bomen hun bron van voeding. Dit houdt in dat er niet genoeg energie is om alles groen te houden. De bomen gaan over in wintermodus wat inhoudt dat alle energie teruggaat naar de interne voorraad van de boom, en er abscisinezuur wordt aangemaakt wat zorgt voor een kurklaagje tussen de takken en stelen. Op dit moment domineren de aanwezige pigmenten die niet afhankelijk zijn van licht en warmte. Denk aan rood, bruin, geel etc. In hun nieuwe, verkleurde tinten houden de bladeren het nog even vol aan de takken, maar wanneer het harder gaat waaien en regenen vallen ze langzaam maar zeker een voor een op de grond. 

Herfstige decoratie met bladeren

Wanneer de dagen korter worden en de eerste lichte kerstkriebels al opkomen, kunnen onze interieurs wel wat extra licht en magie gebruiken. Dit effect, of gevoel, kun je creëren door wat opgeraapte vondsten uit een kleurrijk herfsttapijt te verzamelen die je samen met wat verlichting onder een glazen stolp plaatst. Sfeer ten top! Heb je nog wat bladeren over? Deze kun je laten drogen en in een fotolijstje stoppen.

Ook leuk: breng de herfst in je interieur door een bladprint terug te laten komen in je inrichting. Denk bijvoorbeeld aan een sierkussen of keukentextiel met geprinte bladeren. Om het geheel rustig te houden, voeg je ook sierkussens–of keukentextiel–toe in een effen kleur die harmonieert met de tinten van de print. 

Een ander idee is om erop uit te trekken naar het bos. Maak hier wat foto’s en kies de mooiste uit om groot uit te printen en in te lijsten. Een paar maanden later, wanneer de winter haar intrede doet, kun je de herfstprint vervangen voor een winters exemplaar. Bijvoorbeeld foto’s die je maakt bij de eerste sneeuwval. Doordat je de foto’s zelf maakt, krijgt je interieur meteen een persoonlijke touch.

3x knutselen met herfstbladeren

 1. Schaal uit de natuur

  Wist je dat je met herfstbladeren zelf een schaal kunt maken? Hoe creatief is dat! Deze ‘knutselen herfst DIY’ begint in het bos, met het selecteren van de mooiste exemplaren. Eenmaal thuis, verwijder je eventueel zand van je vondsten, en lijm je ze vast op een opgeblazen ballon. Wanneer alles goed vastzit en de lijm is opgedroogd, prik je met een punaise of naald een klein gaatje in de ballon. De ballon zal dan leeglopen, en je houdt een bijzondere schaal over.
 2. Bladerdieren

  Op zoek naar een leuke herfst activiteit met kinderen? Laat dan je fantasie op de vrije loop en tover gekleurde herfstbladeren om tot schattige dieren. Plak de verzamelde exemplaren op een vel papier, en het creatieve proces kan beginnen. Denk aan een klein, ovaal blaadje die de basis vormt voor een vogeltje–bijvoorbeeld door een snavel en vleugels erop en omheen te tekenen. Of een rond blaadje die de perfecte basis voor een egeltje vormt. Als het kunstwerk af is, kun je het inlijsten en als herfstdecoratie in huis ophangen.
 3. Slingers maken

  Nog zo’n simpele, maar hele leuke, DIY is het maken van herfstslingers. Voor een minimalistisch effect bind je enkele bladeren aan een dun touwtje en zorg je voor zo’n tien tot vijftien centimeter afstand tussen elk exemplaar. Voor een royaler effect, kun je ook een tot vijf centimeter afstand tussen elk blad bewaren. Ook leuk: korte slingers maken die je aan de onderkant van een herfstkrans vastmaakt. 

DIY: een lantaarn maken met herfstbladeren

Tijdens de gure, en steeds donker wordende najaarsmaanden, kan je binnen wel wat extra licht gebruiken. Daarom tippen wij een DIY waarbij je zelf een herfstige lantaarn maakt.

Benodigdheden: 

 • Een glazen pot (‘jar’). Bijvoorbeeld een lege, en schone, jampot.  
 • Herfstbladeren
 • Lijm
 • Vernis
 • Een (led)kaars

Alles in huis? Dan kunnen we beginnen:

 1. Schoonmaken

  In de eerste stap maak je de buitenkant van de pot goed schoon en vetvrij. 

 2. Lijmen

  Smeer de buitenkant van de pot in met lijm, en maak de bladeren een heel klein beetje vochtig.

 3. Plakken

  Nu is het tijd om de ‘colorful leaves’ op de buitenkant van de pot te plakken. 

 4. Vernis

  De hele pot beplakt? Smeer dan heel voorzichtig nog wat vernis op de buitenkant van de pot.

 5. Kaars

  Na een paar uur drogen is het tijd om de (led)kaars in de pot te doen en aan te steken (of zetten). 

In de sfeervolle lichtsferen blijven? Je kunt ook wat bladeren verzamelen en deze op grote ronde kaarsen plakken. Kies de kaars het liefst in een lichte kleur, zodat de warme herfstbladtinten extra goed uit de verf komen. In ons artikel over Halloween knutselen vind je een leuke DIY om zelf Halloween decoratie te maken met herfstbladeren.

Ook een vleugje van dit sfeervolle seizoen in jouw interieur integreren? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw woonruimte te decoreren met herfstige items.