Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
herfstboeket in witte vaas

In het najaar trekken we ons langzaam maar zeker terug in onze warme en fijne cocon (lees: huis). Want waar we in de zomer vooral buiten zijn te vinden, is dat in de herfst wel anders. Als de dagen korter, kouder en guur worden, verruilen we namelijk massaal onze buitenactiviteiten voor vermaak binnenshuis. En om het binnen dan extra gezellig–en herfstig–te maken, halen we onze herfstdecoratie weer uit de kast. Maar ook een (vers) paar herfstbloemen mag niet ontbreken. In dit artikel vertellen wij alles over onze favoriete soorten en de eindeloze manieren waarop je deze kunt stylen.  

Herfstbloemen: de kenmerken van een herfstboeket 

Een interieur in het najaar is niet compleet zonder de nodige herfstkleuren, herfstdecoratie en natuurlijk -bloemen. Een najaarsboeket kenmerkt zich door het seizoensgebonden palet waarin warme kleuren en koele tinten elkaar afwisselen. Denk aan bruin, oranje, abrikoos en bordeaux, versus petrol, paars en felrood. Deze kleuren weerspiegelen de herfstbladeren, het gure weer, maar ook een zeldzaam najaarszonnetje. Door dit palet aan kleuren in huis te halen, breng je niet alleen sfeer en kleur in je interieur, maar betrek je buiten ook met binnen (wat weer ideaal is in een landelijke of een rustieke woonstijl).

Soorten boeketten met herfstbloemen

Grofweg zijn er drie soorten boeketten: klassiek, modern en seizoensgebonden. In dit artikel gaat het over seizoensgebonden boeketten–dus bloemen die representatief zijn voor en beschikbaar in het desbetreffende seizoen. Dit seizoensgebonden bloemstuk kun je zowel in een klassieke als moderne variant creëren. Met klassiek wordt een boeket bedoeld die rond en op gelijke hoogte loopt, vaak van één tot drie soorten bloemen is gemaakt en in één opslag is te bekijken. Met een moderne variant, wordt een veldboeket bedoeld. Hierbij zijn de verschillende soorten bloemen op een speelse wijze in diverse hoogtes gearrangeerd. 

Een seizoensgebonden herfstboeket kun je dus zowel klassiek als modern interpreteren. Het ligt aan jouw persoonlijke voorkeur en woonstijl naar welke variant jouw voorkeur uitgaat.

Onze 10 favoriete herfstbloemen voor een herfstbloemstuk

Fructus cynosbati

De ‘Fructus cynosbati’, of beter bekend als de rozenbottel, is een echte herfstfavoriet. Aan deze plant groeien de vlezige schijnvruchten van een roos, die variëren in diverse vormen: van rond en langwerpig, tot flesvormig. De kleuren variëren ook, van dieprood tot bijna zwart. Genoeg opties dus om de kleur en vorm te vinden die het best past in het bloemstuk dat jij voor ogen hebt. Grote kans overigens dat de rozenbottel de overige bloemen in het boeket overleeft. In dit geval kun je de rozenbottel natuurlijk ook uit het bloemstuk halen, opnieuw afknippen en apart in een vaas zetten. 

Callicarpa

De Callicarpa, of de paarse besjesplant, is de ideale keuze voor een kleurrijke overgang van de zomer naar het najaar. Het frisse paars kleurt mooi bij de typische kleuren van het najaar, zoals bruin, rood, bordeaux en abrikoos. 

Physalis

De Physalis, of de lampionplant, is eveneens een echte klassieker in het najaar. Deze vrolijke plant met zijn oranje vruchten, passen perfect in een modern, seizoensgebonden veldboeket. De kleine ‘lampionnetjes’ lijken wel gemaakt van papier, en ergens lijkt dat ook wel het geval als je nagaat hoe makkelijk de Physalis te drogen is. Zo kun je dus, wanneer je de plant droogt, het hele seizoen genieten van deze vrolijke en kleurrijke lampionplant.

Sedum

Net als de Physalis, is ook de Sedum perfect om te drogen. De Sedum, ook wel bekend als ‘vetkruid’ is een vetplant met zachte, pastelkleurige blaadjes. De naam is afgeleid van het Latijnse ‘sedare’ wat afvoeren of afhouden betekent. Vroeger werd namelijk gedacht dat de bloem gebruikt kon worden om bliksem mee af te leiden. Inmiddels weten we wel beter, maar desalniettemin is de Sedum nog steeds een favoriet onder velen.

Euphorbia

De Euphorbia, of wolfsmelk, is een plant met meer dan 2.000 soorten (!). Zo variëren de kleuren van geel en oranje, tot rood en zelfs wit. Deze vrolijke plant heeft allerlei kleine bloemetjes, waarvan de vrouwelijke in het midden staan, en de mannelijke bloeiers hieromheen. Heb je thuis kleine kinderen rondlopen of -kruipen? Zorg dan dat ze niet bij de Euphorbia kunnen. Het witte, kleverige melksap die de plant afgeeft, is giftig en kan huidirritatie veroorzaken.

Scabiosa

De koele kleuren van de Scabiosa, of duifkruid, kleuren mooi bij warmere tinten in een herfstboekt. Deze romantische bloem is het meest populair in het paars, maar komt ook voor in het blauw, rood, geel en wit.

Hypericum

De Hypericum start als een goudgele bloem, maar transformeert in verloop van tijd tot een tak vol stoere besjes. Ideaal dus als je wel van wat verandering in je interieur houdt!

Crocosmia

Als je van kleur houdt, dan is de Crocosmia echt iets voor jou. Deze bloem, die ook wel de Monbretia wordt genoemd, representeert diverse kleuren van het najaarspalet: van abrikoos tot bordeaux.

Amaryllis

De Amaryllis, ook wel de Ridderster genoemd, is een stijlvolle en elegante bloem. Elke steel telt zo’n vier tot zes bloemen die bijna van fluweel lijken te zijn. De Amaryllis wordt overigens ook wel ‘The Naked Lady’ genoemd, omdat er geen bladeren aan de steel zitten. 

Chrysanthemum

Een echte klassieker is natuurlijk de Chrysanthemum. In het najaar brengen de warmrode en bruine tinten van deze ‘gouden bloem’ sfeer en warmte in ons interieur. Extra fijn: deze bloem kan wel tegen een stootje en gaat bovendien erg lang mee. 

Nu trending: vazen layeren en pairen

Kan jouw interieur wel wat speelsheid en diepte gebruiken? Dan is de nieuwe trend ‘layering en pairing vases’ echt iets voor jou. In deze trend worden vazen in verschillende stijlen, hoogtes, breedtes en kleuren met elkaar gemixt en -matcht. Denk bijvoorbeeld aan een drietal vazen in een Scandi interieur. In dit geval kun je kiezen voor één doorzichtige glazen vaas in een organische vorm, één aardewerkvaas in een andere hoogte maar gelijksoortige vorm, en één gekleurde vaas of met een kleuraccent die terugkomt in de rest van je interieur. Afhankelijk van jouw stijl, en of je een minimalist of maximalist bent, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om alleen te variëren in formaten en niet in kleuren en/of patronen.  

Herfstbloemen in twee verschillende woonstijlen

Nog wat styling inspiratie nodig? Hieronder lichten we najaarsbloeiers uit in twee verschillende woonstijlen. 

Een romantisch interieur met herfstbloemen

In een romantisch interieur mogen (droog)bloemen natuurlijk niet ontbreken. Ga voor een klassiek boeket met korte, rode rozen, of voor een modern veldboeket met allerlei herfstige tinten. Denk aan bordeaux, paars, en verschillende oranje tonen. Ook romantisch: een klein takje in een apart, mini vaasje zetten. 

Een Japandi interieur met herfstbloemen

Japandi is een mix tussen de Japanse- en Scandinavische woonstijlen. In beide stijlen staan rust, eenvoud, natuurlijke materialen en subtiele kleuren voorop. Subtiele kleuren, maar mét donkere accenten om het geheel spannend te houden. Zo kun je in deze woonstijl een grote vaas vullen met één tot drie rozenbottel takken. Minimalistisch, sfeervol én herfstig. Bloemen op de Japanse manier schikken? Lees dan ons artikel over Ikebana: de Japanse bloemsierkunst.

Ook een vleugje van dit sfeervolle seizoen in jouw interieur integreren? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw woonruimte te decoreren met stijlvolle vazen voor najaarsbloeiers.