Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
deur met rode herfstkrans

Écht fijn thuiskomen begint al voor je binnen bent. Daarom is het des te belangrijker om deze ruimte de aandacht te geven die het verdient. Dit gaat al helemaal op tijdens de koude en natte maanden van het najaar. In deze periode komen we nog liever dan anders thuis bij een warme en uitnodigende entree. Onmisbaar bij een sfeervolle najaar entree is een stijlvolle krans. In dit artikel leer je daarom zelf een herfstkrans maken, en geven we daarnaast meer decoratietips voor een op-en-top herfstige entree. 

De kenmerken van een herfstige entree 

De entree is niet alleen het visitekaartje van je huis, maar geeft ook een sfeerimpressie van hoe het binnenshuis zal zijn. Zo kan het inspireren om de voortuin te bewandelen, met een fijn gevoel de deur te openen, en naar binnen te stappen in een uitnodigende hal. 

Wanneer de zomer langzaamaan zijn einde komt en het najaar zijn intrede doet, is een warme entree nog belangrijker. Waarom? Omdat we graag binnen zijn in deze maanden. Als we dan toch de deur uit moeten, is het wel zo fijn om warm onthaald te worden bij thuiskomt. En wanneer we gasten uitnodigen, die door de regen en wind naar ons huis moeten komen, maakt een uitnodigende entree het slechte weer al wat beter. 

Hieronder gaan we kort in op elk element die je kan decoreren voor een uitnodigende entree in het najaar.

Voortuin

Als je een huis met een voortuin hebt, begint de entree al daar. Zo is het belangrijkste natuurlijk om een goed functionerend pad naar de voordeur te hebben. Geen gevaarlijk losse tegels dus, of een pad die plots ophoudt. Naast tegels of grind voor het looppad, kun je ook de rest van de voortuin betegelen. Laat wel wat ruimte over voor plantenborders. Als je de ruimte hebt, tippen wij om een klein bankje tegen het huis aan te zetten. Dit staat niet alleen uitnodigend, maar biedt ook plek om te decoreren. 

Voordeur

De voordeur is vaak een ondergeschoven kindje op woongebied. Hartstikke zonde, want de voordeur is bepalend voor de eerste indruk van je huis. Een kale deur is dus een gemiste kans voor een warm en sfeervol welkom. Verderop in het artikel vertellen we meer over het decoreren van je voordeur in typische najaarssferen. 

Hal

Wanneer je voet in huis zet, zijn er een aantal dingen die meteen de aandacht–op positieve wijze–kunnen trekken. Denk aan een warm kleurenpalet, een niet al te rommelige kapstok en wellicht een spiegel om de ruimte optisch groter te laten lijken. Nog een belangrijk aandachtspunt die vaak wordt vergeten: de geur! Zet dus een paar geurkaarsen of -stokjes neer met heerlijke herfstgeuren zoals sandalwood, kaneel of sinaasappel. 

4 ideeën voor voordeur decoratie in herfstsferen

Wil je jouw entree een make-over geven? Dat begint met een grote schoonmaak. De voordeur en de ruimte daaromheen wordt vaak overgeslagen tijdens onze schoonmaakbeurten. Maar voor een uitnodigende eerste indruk, kunnen spinnenwebben, dikke lagen stof en vuile ramen roet in het eten gooien. Is alles weer schoon? Dan kan het decoreren beginnen! Hieronder tippen wij vier ideeën voor voordeur decoratie in het teken van het najaar.

Planten

Omring je voordeur met paar grote potten met groenblijvende planten. Zoals de Viburnum Tinus die zowel in het voor- als het najaar bloeit. Afhankelijk van je woonstijl en voorkeur, kun je voor een symmetrische of asymmetrische opstelling gaan. Denk aan een moderne stijl waarin je twee potten met even hoge planten aan weerszijden van de voordeur zet, of een speelse stijl waarbij je potten met planten in verschillende formaten aan één zijde van de voordeur plaatst. 

Verlichting

Als het buiten weer vroeg donker wordt, kan je voordeur wel wat licht gebruiken. Fijn is om een buitenlamp te installeren die vanzelf aan en uit gaat. Zet naast de functionele verlichting aan de muur ook wat sfeerverlichting neer op de grond. Bijvoorbeeld een paar windlichten met (led)stompkaarsen. Voor een ultiem najaarsgevoel kun je deze (led)kaarsen ook in uitgeholde pompoenen plaatsen.

Deurmat

Met alle regen tijdens het najaar, nemen we vaker dan andere maanden vieze schoenen mee naar binnen. Wel zo handig dus om buiten een deurmat neer te leggen die dit kan voorkomen. En naast praktisch, staat een deurmat ook gezellig. Bovendien kun je met een deurmat al hintte op de woonstijl die je binnen voert. Denk aan een boho stijl deurmat met veel kleur, een Japandi deurmat in natuurlijk jute of een minimalistische deurmat in strak grijs. 

Herfstkrans

Last but not least: een krans. Er is iets met kransen aan deuren wat direct voor een sfeervol en warm welkom zorgt. Al vanaf de straat zie je dit knusse decoratiestuk hangen, wat uitnodigt om snel naar binnen te gaan. Kransen zijn er in allerlei seizoensgebonden stijlen, maar de najaarsversie is onze favoriet. 

Hieronder vertellen we hoe je zelf een krans voor in het najaar kunt maken, en verderop in het artikel bespreken we welke krans bij welke woonstijl past. 

DIY: zelf een herfstkrans maken

Typisch najaar is een krans vol herfstkleuren die je aan de voordeur hangt. Hieronder vertellen we hoe je deze populaire herfstdecoratie eenvoudig zelf kunt maken.

In 5 stappen je eigen herfstkrans maken

 1. Verzamel het materiaal dat je wilt gebruiken voor de krans

  Verzamel het materiaal dat je wil gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan herfstbloemen, zoals rozenbottel en de Physalis, en andere najaarsvondsten uit het bos, zoals herfstbladeren en kastanjes.

 2. Koop wikkeldraad en een krans

  Koop wikkeldraad en een krans van stro als basis

 3. Bevestig de materialen

  Bevestig nu alle verzamelde materialen stuk voor stuk met de draad aan de krans. Het is het beste om tussen de verschillende materialen te wisselen om een gelijkmatige vorm te creëren. 

 4. Bevestig een breed lint aan de krans

  Wanneer je bijna het beginpunt hebt bereikt, bevestig je een breed lint aan de krans. Daarna maak je de versierde krans af.

 5. Plaats de krans

  Is de krans klaar? Dan kun je ‘m met het lint aan een deur of raamkozijn bevestigen.

3x een herfstkrans in verschillende woonstijlen

 1. Landelijk.
  De landelijke stijl is warm, gezellig, knus en uitnodigend. Deze eigenschappen samen resulteren in een royaal gevulde krans in warme kleuren en rijke materialen. Ga voor bladeren in de kleuren van het najaar en een paar rozenbottels, en vul de krans op met alles wat je in het bos kunt vinden. 
 2. Scandi.
  De Scandi woonstijl is rustig door het gebruik van natuurlijke materialen en het subtiele kleurenpalet. Als je deze woonstijl vertaalt naar een krans, kom je uit bij een minimalistisch exemplaar. Denk bijvoorbeeld aan een krans met bladeren in één kleur, of een krans waarbij slechts de helft is versierd. 
 3. Monochroom.
  In een monochroom geïnspireerde look, gebruik je genuanceerde kleurcombinaties door tinten van een donkere en lichtere kleur te mixen. Denk aan een krans met donkerbruine bladeren en kastanjes, iets lichtere eikeltjes en dennenappels en vervolgens wat witte (gedroogde) najaarsbloemen.  

Ook een warm welkom creëren? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw entree te decoreren met een vleugje van dit sfeervolle seizoen.