Meld je aan en ontvang een €50 voucher!
Japanse bloemsierkunst bloesem in glazen vaas op houten nachtkastje naast bed

Hup, zo de vaas in! Maak jij je nooit zo druk over de compositie van je verse bos bloemen? Dan heb je nog nooit van Ikebana gehoord, ofwel de Japanse bloemsierkunst. Dit is een kunstzinnige manier van het schikken van bloemen die iets meer tijd en aandacht vraagt dan het simpelweg schuin afsnijden van een bosje tulpen. Ikebana is helemaal on trend. Maar hoe krijg je deze kunstvorm in de vingers? Dat én nog meer inspiratie voor bloemsierkunst lees je in dit artikel. Ook hebben we genoeg video’s voor je gemaakt zodat je genoeg inspiratie kunt opdoen voor jouw eigen kunstwerk.

Wat is Ikebana?

Japanse bloemsierkunst, of Japanse bloemschikkunst wordt ook wel Ikebana genoemd. Deze kunstvorm is ruim 600 jaar geleden ontstaan en werd beoefend door de samurai. Letterlijk betekent het ‘levende bloemen’. Waar wij vaak gewoon een bos tulpen of rozen even snel schuin afsnijden en in een vaas doen, draait het bij de Japanse bloemschikkunst om het creëren van de perfecte compositie. Het less is more-principe ligt aan de basis van deze kunstvorm. Minimalisme en subtiliteit dus. Ook de kracht van de natuur speelt een rol. De Japanse bloemen, grassen en takken staan symbool voor de schoonheid van de natuur.

Een ikebana creatie is niet weelderig en groots, maar juist ingetogen en uitgebalanceerd. Bij Ikebana gaat het om het totaalplaatje dus om de vaas, de bladeren, de bloemen, de takken én de lengte. Niets is willekeurig, alles heeft een betekenis. Van de keuze van de bloemen tot de plaatsing van elke steel. Alles draait om balans. Klinkt ingewikkeld? Valt wel mee, wij leggen je uit hoe je je eigen ikebana creatie kunt maken.

5 regels van de Japanse bloemsierkunst

Ikebana kent verschillende stromingen die allemaal zo hun eigen regels hebben. Te veel om hier op te noemen. Wie de oosterse bloemsierkunst zich eigen wil maken, moet toch echt naar een ikebana school. Toch zijn er wel een paar vaste regels die voor elke ikebana creatie geldt:

 • Drie hoogtes: elke steel moet een andere hoogte hebben. De hoogste steel symboliseert het goddelijke, de laagste steel symboliseert de aarde en de middelste staat voor de mens.
 • Driehoek: de stelen worden in een asymmetrische driehoek geplaatst. Eerst de langste steel, die komt in het midden en word “Shin” genoemd. Hier kun je ook bladeren toevoegen. Daarna plaats je de steel die een derde korter is dan de hoogste. Deze plaats je links voor de hoogste steel. Deze plaats word “Gyo” genoemd. Tot slot plaats je de kortste steel (twee derde korter dan de langste steel) rechts vooraan en deze heet “so” genoemd. Naast deze kun je ook nog een een blad toevoegen als je wil.
 • Vorm: bij ikebana draait het alleen om de vorm, niet zozeer om kleur. Zo moet de hoogste tak gebogen zijn.
 • Ruimte: waar wij geneigd zijn om ruimte op te vullen, draait het bij de Japanse bloemsierkunst voornamelijk om de leegte. Elke bloem moet omringd zijn door leegte zodat hij volledig te zien is.
 • Natuurlijke materialen: er worden uitsluitend natuurlijke materialen gebruikt zoals bloemen, takken, bladeren, maar ook mos en steentjes. De keuze van de materialen hangt af van het seizoen.

Ikebana bloemschikken in 4 stappen

Wil jij jouw bloemstuk naar een next level brengen? Ga dan aan de slag met de Japanse bloemsierkunst. Koop (stevige) bloemen, takken en natuurlijke materialen op de markt, of pluk ze uit de tuin, en neem een middagje vrij om je eigen Ikebana creatie te maken. Om de bloemen en bladeren rechtop te laten staan, wordt er bij de Japanse bloemsierkunst gebruikgemaakt van een kenzan, een soort spijkerbedje waar je de stelen op kunt prikken. Deze kan je kopen in de bepaalde tuincentra.

Wat heb je nodig?

 • Snoeischaar
 • Lage glazen schaal
 • Enkele stevige bloemen en bladeren
 • Takken
 • Andere natuurlijke materialen afhankelijk van het seizoen (zoals mos, steentjes, gedroogde vruchten etc.)
 • Kenzan

In deze 4 stappen creeër je je eigen Ikebana:

 1. Glazen schaal vullen

  Leg de kenzan in de glazen schaal en vul deze met een laagje water. De kenzan kun je steeds weer gebruiken.

 2. Knip de stelen

  Knip de stelen recht af. Zorg dat ze allemaal een andere hoogte hebben.

 3. Compositie bepalen

  Maak in de kenzan een compositie van drie verschillende bloemen en/of takken. Plaats er ook wat bladeren omheen. Hou daarbij bovenstaande regels in acht. Onthoud: less is more. Je hoeft niet de hele kenzan vol te prikken. Juist de leegte zorgt voor balans. Maar ook niet te weinig want de stekende bloemen ondersteunen elkaar.

 4. Plek uitzoeken!

  Klaar! Geef je creatie nu een prominente plek zodat iedereen ernaar kan kijken en genieten.

Japanse bloemsierkunst: de betekenis van bloemen

Wist je dat elke bloem een andere betekenis heeft? De keuze van de bloemen voor je ikebana creatie kan je dus af laten hangen van de betekenis van de bloem. Zo staat een amaryllis voor trots en bewondering, bamboe voor veerkracht, fresia voor onvoorwaardelijke liefde, een goudsbloem voor dankbaarheid, een gladiool voor kracht, een hulst voor vrede, een lotus voor puurheid en een hyacint voor schoonheid. Prik dus niet zomaar een bloem op je kenzan, maar kijk goed naar de betekenis om je creatie nog meer kracht te geven.

Helemaal zen met ikebana

Wij westerlingen leven een hectisch leven. Soms heeft je geest het nodig om even helemaal tot rust te komen. De Japanse bloemsierkunst Ikebana zorgt voor z’n rustmoment. Zorg voor een grote lege werktafel, een gezellig achtergrondmuziekje, een pot thee en het juiste gereedschap om jouw eigen ikebana creatie in alle rust te maken.

Inspiratie: bloemsierkunst in je interieur

Naast Ikebana zijn er talloze manieren om bloemen te schikken. Wil je nog even terug naar de basis? Neem dan eerst even een kijkje in ons artikel over bloemen schikken en ontdek ons handig 8-stappenplan. Hieronder geven we je inspiratie voor het verwerken van bloemen in je interieur.

Bloemen brengen je interieur spontaan tot leven en zijn dus een echte toevoeging in elke ruimte in huis.

 • In een vaas – dé klassieker. Ga je voor een flink groot boeket bloemen op de eet- of salontafel? Of style je een mooie vloervaas in de slaapkamer? Helemaal on trend: een mooie vaas met bloemen in de spotlight op een decoratie zuil in je woonkamer. Inspiratie nodig voor per seizoen? Bekijk dan de video’s hieronder. Wil je net even iets ander met je vaas? Neem dan ook eens een kijkje in ons artikel over vazen decoreren.

Herfstige bloemsierkunst in een vaas:

Winterse bloemsierkunst voor de salontafel:

Bloemsierkunst voor Pasen:

Bloemsierkunst in de zomer:

 • Aan de muur – wat dacht je van een paar gedroogde bloemen in een fotolijstje voor aan de muur? Of maak de bloemenkrans in de video hieronder – ook leuk voor onder de overkapping in de tuin!

Bekijk de video voor het maken van een bloemenkrans:

 • In een sierschaal – in plaats van bloemen te schikken in een vaas kun je ook kiezen voor een schaal. Tegenwoordig zijn oesterschelpen niet meer weg te denken uit onze interieurs. Vandaar dat onze interieurstylisten in de video hieronder laten zien hoe je een bloemstuk kunt schikken in een serveerschaal van dolomiet in schelp vorm.

Bloemstuk in een schelp schikken:

Wil je echt even helemaal iets anders? Bekijk dan de video hieronder en ontdek een wel heel bijzondere manier om je schaal te decoreren.

Bloemen net even anders:

 • Drijvende bloemen – drijfkaarsen staan al prachtig op de salonafel. Maar wat dacht je van drijvende rozen? Dit staat zeker mooi in een landelijk of romantisch interieur.

DIY – drijvende rozen:

 • Bloemenslinger – met een bloemenslinger breng je de lente in huis. Op tafel én aan de muur! Je kunt voor felle kleuren gaan of voor een neutrale look. In ons artikel ontdek je hoe je zelf stap voor stap er een kunt maken.

Hopelijk heb je genoeg inspiratie kunnen opdoen om aan de slag te gaan met bloemsierkunst. Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog om van jouw huis een nog mooier thuis te maken! Zó lees je ook alles over bloemdecoratie! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste vazen, kunstbloemen en meubels om jouw vaas op te stylen. Veel shopplezier!